Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pohoda Backstage - Vôňa Ameriky na Pohode

.peter Bálik .časopis .hudba

Bažant Pohoda sa rokmi profiluje ako „britský“ festival, pretože najviac hudobníkov prichádza na trenčiansku akciu práve z ostrovov. No bez amerických umelcov by nebolo medzinárodné zastúpenie na tomto najlepšom slovenskom festivale úplné.

Najväčším lákadlom tohtoročnej Pohody je newyorská partia Scissor Sisters. Netreba sa dať zmiasť tým, že skupina, ktorá oživila disco sedemdesiatych rokov a ktorá láme rebríčky hitparád po celom svete, na Pohodu nepatrí. Práve naopak. Robí to s veľkým vkusom a elenganciou. Scissor Sisters prichádzajú na festival v tom najlepšom čase, pretože teraz sa skupina nachádza na vrchole slávy. Začiatkom júna jej vyjde nový album Night Work, ktorý kapela nahrala nadvakrát. Jeho prvá verzia sa kapele nepozdávala a na radu kolegu Eltona Johna ho nahrala ešte raz. Koncert Jake Sheaersa a spol, ktorý pomenoval skupinu podľa bizarnej lesbickej sexuálnej polohy, by mohol byť aj akousi predĺženou oslavou Dúhového pochodu. Polovica skupiny sa vôbec netají homosexuálnou orientáciou. To však nie je až tak dôležité – Scissor Sisters vedia skladať hity – Laura, I Don’t Feel Like Dancin‘, Take Your Mama. Ich koncertný set sľubuje veľkú zábavu. 
Z New Yorku k nám zavíta aj iné retro, no speváčka Sharon Jones so skupinou The Dap- Kings zas vymetá oveľa starší kút histórie, a to soul a r‘&b‘ šesťdesiatych rokov. Sharon Jones vyplní miesto, ktoré v minulých rokoch vytvorili Solomone Burke alebo Blind Boys Of Alabama. Najnovší album speváčky, ktorý vyšiel na jar tohto roku, je vo svete malou senzáciou. Jones je úžasná speváčka a poteší aj fakt, že jej sprievodná skupina The Dap-King sa v minulosti podieľala na miliónovom albume Amy Winehousovej Back To Black. 
Ak sa vysloví meno Juliette Lewis, väčšinou človeku napadnú jej postavy z filmov Natural Born Killers alebo From Dusk Till Down. Aj na pódiu vystupuje ako pobláznená divožienka alebo ženská verzia Iggy Popa. Jej pesničky sú v podstate klasické rokenrolové odrhovačky, s ktorými veľkú dieru do sveta nespravila, no na pódiu jej to s indiánskym perom vo vlasoch a plným nasadením celkom sluší. Asi preto, že je  dobrá herečka. 
Dobrá správa je, že na Pohode sa začína objavovať čoraz viac klasických pesničkárov. Adam Green je pomerne známy newyorský songwriter. Má za sebou sedem sólových albumov, posledný, Musik For A Play, vyšiel v máji. Nenechajte sa zviesť jeho príjemnými folkrockovými melódiami, v textoch býva tento Newyorčan pekne štipľavý. 
Kto by povedal, že je možné skrížiť klezmer s funky! Na papieri to vyzerá akoby ortodoxný Žid vystúpil na pódium s elastickými plavkami. No v skutočnosti tento žánrový hybrid skvelo zvláda americká worldmusicová partia Abraham Inc. Jej lídrami sú traja rôznorodí hudobníci David Krakauer, uznávaný klezmerový klarinestista, dychár Fred Wesley, hrajúci v minulosti aj s Jamesom Brownom, a dídžej Socollated. Abraham Inc, ktorí svoju hudbu označujú za Klezmer-Funk Dance Party, budú tajným tromfom festivalu.     
Na Pohodu sa doteraz nepodarilo dostať Nicka Cava, no tento rok ho nahradí iný pesničkár, presnejšie skupina. Americká skupina Wovenhand má k tomuto Austrálčanovi veľmi blízko, aj ich hudba vychádza ešte viac z amerických koreňov. Jej lídrom je spevák a skladateľ David Eugene Edwards, ktorý predtým viedol ďalšiu významnú undergroundovú partiu 16 Horsepower. S Wovenhand funguje od roku 2001. Za ten čas skupina vydala osem albumov vrátane najnovšieho The Threshingfloor. Ťažko opísať ich hudobný štýl – niekde medzi alt-country, gospelom a blues. Len škoda, že Wovenhand vystúpia v piatok krátko poobode – pre ich temnejšiu hudbu by sa hodil chladnejší večer. 
V posledných mesiacoch sa newyorský Brooklyn stal pupkom amerického alternatívneho sveta. Práve odtiaľ prichádza pôvabné ženské trio Vivian Girls.  Je radosť sledovať a počúvať tieto tri mladé Američanky, ako sa „zubami a nechtami“ prehrýzajú punkom a naivnými melódiami à la The Beach Boys. 
A na záver ešte jedna chuťovka. Kanaďania The Japandroids, miláčikovia prestížnej stránky Pitchfork, ukážu na Pohode, ako sa hrá skutočný drsný garážový rock. Jednoducho sila!
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite