Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dve otázky

.časopis .veda

.otázka z minulého týždňa:
Všepriestrelná strela je taká strela, ktorá všetko prestrelí a nič jej neodolá. Nepriestrelný štít je taký štít, ktorý nič neprestrelí a všetkému odolá. Čo sa stane, keď vystrelíme všepriestrelnú strelu do nepriestrelného štítu?

.odpoveď:
Nestane sa nič. Všepriestrelná strela sa totiž do nepriestrelného štítu vystreliť nedá. Nedá, pretože tie dve veci jednoducho nemôžu existovať súčasne. Ak na chvíľu zabudneme na fyziku a sústredíme sa len na logiku, tak všepriestrelná strela aj nepriestrelný štít môžu v princípe existovať, ale nie v tom istom svete. Existencia všepriestrelnej strely totiž vylučuje existenciu nepriestrelného štítu a naopak.
Súčasná existencia dvoch navzájom sa vylučujúcich vecí predstavuje taký evidentný spor, že jeho odhalenie by malo byť záležitosťou zlomkov sekundy. Ale nie je. Ľudský mozog nie je príliš dobrý nástroj na odhaľovanie evidentných rozporov. Práve naopak, mozog je skvelý skladník navzájom si protirečiacich tvrdení.
Málokedy je práve táto schopnosť mozgu využívaná viac ako v predvolebnom období. Agenda väčšiny politických strán je priam eldorádom protirečení. Nehovoriac o tom, čo dostaneme, keď u týchto strán porovnáme sľuby do budúcnosti s činmi v minulosti.
Nájdu sa však aj strany s vnútorne konzistentným programom a s nenulovou minulosťou, ktorá nie je s týmto programom v nijakom rozpore. Podľa autora tejto rubriky je takouto stranou napríklad OKS a práve volebnej matematike súvisiacej s touto stranou bude venovaná otázka na tento týždeň. Najprv krátka príprava.
V minulých voľbách volilo OKS 6 262 voličov. Predpokladajme, že ide o tvrdé jadro voličov, ktorí budú v týchto voľbách krúžkovať ľudí z OKS na kandidátke Most-Híd. Môžu sa na základe týchto preferenčných hlasov prekrúžkovať kandidáti OKS do parlamentu?
No skúsme počítať. Voličov je na Slovensku zhruba štyri milióny. Predpokladajme, že volebná účasť bude na úrovni 75 percent (čo je veľmi prehnaný horný odhad) a že Most-Híd získa minimálne 5 percent z týchto 75 percent, t. j. že získa aspoň stopäťdesiattisíc hlasov. Na to, aby sa človek prekrúžkoval na vyššie miesto, než mal na pôvodnej kandidátke, ho musia krúžkovať aspoň tri percentá voličov jeho kandidátky. Tri percentá zo stopäťdesiattisíc je 4 500.
Ak teda budú všetci voliči OKS z minulých volieb krúžkovať čísla 13, 23, 33 a 43 na kandidátke Most-Híd, budú Peter Zajac, Ondrej Dostál, František Šebej a Peter Osuský v hre o parlamentné kreslá. A to dokonca aj v prípade, ak Most-Híd získa vo voľbách nie päť, ale až sedem percent.
A čo sa stane v prípade, že kandidátov OKS budú krúžkovať aj ľudia, ktorí by síce v minulých voľbách OKS volili, ale zo strachu z prepadnutého hlasu sa nakoniec radšej rozhodli pre inú stranu? Nuž, stane sa to, že šance kandidátov OKS sa ešte zvýšia. Koľko sympatizantov OKS využije túto jedinečnú šancu presadiť ľudí z tejto strany do parlamentu? To sa ukáže v sobotu. Ale každý, kto považuje túto voľbu za správnu, má vynikajúcu šancu voliť podľa svojho srdca a súčasne podľa toho najracionálnejšieho rozumu.

.otázka na tento týždeň:
Nie sú predchádzajúce úvahy evidentnou volebnou kampaňou, ktorá nemá čo hľadať v rubrike .dve otázky?
.odpoveď:
Vzhľadom na nástojčivosť otázky uverejňujeme odpoveď už v tomto čísle. Predchádzajúce úvahy sú celkom nepokrytou volebnou kampaňou. Na otázku, či má mať takáto kampaň miesto v rubrike .dve otázky, je možné mať rôzne názory. Nevieme, ktorý z týchto názorov je správny, takže nemôžeme urobiť nič iné, len uviesť názor autora rubriky. A ten si myslí, že je to v poriadku. Zdôvodňuje to tým, že výnimočné situácie si vyžadujú výnimočné postupy.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite