Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako čeliť Orbánovi?

.časopis .téma

Dvoch bývalých slovenských premiérov, Mikuláša Dzurindu a Jána Čarnogurského, sme požiadali o názor, ako by mali po voľbách nový premiér a jeho vláda postupovať proti maďarskému zákonu o dvojakom občianstve.

Odpoveď leží doma
Úlohou predsedu vlády je posilňovať Slovensko. Aj doma, aj v zahraničí. Ja som sa usiloval a usilujem konať tak, aby som posilňoval Slovensko. Urobil som tak vtedy, keď sme s bývalým maďarským premiérom Orbánom otvárali Most Márie Valérie, spájajúci Štúrovo a Ostrihom, ale aj vtedy, keď som na rokovaní s premiérom Medgyessym odmietol krajanský zákon.
Aj s Maďarskom sa nám bude dariť do tej miery, do akej Slovensko dokáže jasne projektovať svoje hodnoty a záujmy. Práve preto sme predložili návrh zákona, ktorým sa neuznávajú účinky maďarského zákona o občianstve.
Návrh premiéra Fica je zlým riešením. Uznáva účinky maďarského zákona o občianstve, na popud Budapešti zo dňa na deň mení postoj k dvojakému občianstvu, berie slovenské občianstvo tým, ktorí požiadajú o iné, oslabuje Slovensko. Falošne odpovedá na základnú otázku - je v záujme Slovenska, aby malo viac občanov, alebo aby ich malo menej? Na nedobrý zákon, ktorý považuje za rozporný aj s medzinárodnými štandardmi a právom, paradoxne reaguje jeho uznaním. A občanom Slovenskej republiky hovorí: Ak Maďarsko urobí kroky v rozpore s dobrými susedskými vzťahmi a európanstvom, vláda Slovenskej republiky sa s nimi vyrovná tak, že postihne vlastných občanov, nie kroky maďarskej reprezentácie.
Myslím si, že odpoveď na otázku - čo môžeme urobiť - leží doma. Čím viac bude príležitostí pre ľudí, čím bude naša ekonomika výkonnejšia, konkurencieschopnejšia, čím slobodnejšia bude naša spoločnosť, čím jednoduchšia a priamočiarejšia bude vymožiteľnosť práva, čím menej bude korupcie, teda čím silnejšia bude naša domáca komunita a čím lepším riešeniam pomôžeme v Európe - tým silnejšie bude Slovensko aj vo vzťahoch so svojím južným susedom.  Iba tak dokážeme dôrazne, s projekciou vlastných hodnôt odpovedať na kroky novej maďarskej politickej reprezentácie, ktorá sa s pohľadom upretým do minulosti vyhýba neľahkým riešeniam pálčivých otázok hospodárskeho rastu, udržateľných financií, nových pracovných miest. Iba taká politika je v záujme Slovenska a všetkých jeho občanov a takú politiku budem zo všetkých síl presadzovať.
.mikuláš Dzurinda

Maďarská výzva

Vyostrenie konfliktu s Maďarskom sa dalo čakať, latentne trvá stále. Liberálno-občianska odpoveď na Orbánovu politiku by bola slabá, čo teda treba robiť?
V zahraničnej politike tvoria medzinárodné organizácie ako Európska únia, NATO či OBSE stabilizačný rámec, v kríze nám však nepomôžu. Budú nás tlačiť do kompromisu typu Runcimanovej misie z roku 1938. Každý kompromis je pre nás nevýhodný. Musíme hľadať spojivá s Rumunskom, Srbskom, Ukrajinou, pri všetkej rozdielnosti záujmov. Zatiaľ stačí neutralita Ruska, perspektívne ho získať na našu stranu. Pri Poľsku treba vychádzať z jeho rozdielnosti záujmov oproti Maďarsku, a teda hovoriť o Nemecku. Najviac nás podporuje Česko. Kto to chcel konfliktne deliť Česko-Slovensko?
V domácej politike nesmieme hnať našich Maďarov do Orbánovho košiara. Orbán bude mať snahu pomocou svojich prívržencov vyvolávať u nás najskôr menšie demonštrácie, ktoré by rástli a rástli. Každá vláda bude musieť odhadnúť optimálnu kombináciu sily a ústretovosti pri ich potláčaní. Nesmie vzniknúť dojem, najmä v zahraničí, že ústupkami Maďarom sa situácia upokojí. Vláda by mala stáť akoby v strede domácich napätí. Neustúpiť v žiadnej územnej otázke, nepripustiť autonómiu. Doteraz každú vládu nad územím - aj samosprávnu - Maďari používali proti tamojším Slovákom.  Naproti tomu do kultúry Maďarov na Slovensku nezasahovať, do školstva minimálne iba v záujme udržania kvality. Podporovať ekonomický rozvoj južného Slovenska. Naši Maďari, ktorí nepôjdu za Orbánom, si zaslúžia úctu a podporu.
Maďarská výzva je skúškou životaschopnosti slovenskej štátnosti. Vieme ju ustáť. V rokoch 1991-92 Maďarsko prehralo spor o Gabčíkovo - Nagymaros, a to sa práve delilo Česko-Slovensko. Ak Orbánova vláda nič voči Slovensku nedosiahne, bude to naša výhra. Demograficky sme silnejší,  preto nie je v záujme Slovákov konflikt vyostrovať. Čas pracuje pre nás.
.ján Čarnogurský
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite