Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Tragédia
Šesť lodí z rôznych krajín, vezúcich humanitárnu pomoc, smerovalo ku Gaze a ešte na mori sa stretlo s vojakmi izraelskej armády. Výsledkom je násilie, šok, zmarené ľudské životy.
To, čo sa stalo, mohli vidieť vďaka záberom dostupným na internete ľudia na celom svete. Lode, ktoré chceli prelomiť blokádu Gazy, sa mali podrobiť prehliadke, pretože vzniklo podozrenie, že okrem humanitárnej pomoci prepravujú aj materiál použiteľný v boji. Na tureckej lodi vypuklo násilie. Zo záberov vidieť, že ho začala posádka lode.
Je možné, že sa obrana vojakom vymkla z medzí, ktoré sa aplikujú na podobné situácie. Tou otázkou by sa malo zaoberať vyšetrovanie. Nie je však normálne, ak mieroví aktivisti reagujú na kontrolu svojho plavidla tým, že vojakov bijú tyčami. A vojaci by mali byť na podobné situácie pripravení lepšie – aby neprišlo k zbytočnému krviprelievaniu.
Zaujímavý je skutočný cieľ flotily, o ktorom povedal niečo jeden z jej účastníkov, švédsky autor detektívok Henning Mankell: „Od začiatku sme vedeli, že náš materiál do Gazy zrejme nedopravíme, ale aj tak sme mohli zvíťaziť... mohli sme upútať pozornosť na situáciu. A to sa podarilo, takže sme, pravdaže, zvíťazili.“ Šlo teda najmä o manifestáciu súdržnosti s Gazou – hoci o príčinách blokády majú mnohí propalestínski aktivisti len veľmi naivné poňatie. Organizátori konvoja by sa však mohli zamyslieť, či na smutnom výsledku nenesú časť zodpovednosti, pretože nechceli ani tak dodať pomoc, ako ukázať gesto: že môžu prelomiť blokádu. Aktivisti boli napríklad vyzvaní, aby náklad vyložili v inom prístave, odkiaľ by po kontrole mohol prejsť do Gazy. Odmietli.
Už len ďalším smutným dôvetkom je správa, že teroristické hnutie Hamas, ktoré ovláda Gazu a je dôvodom jej blokády, napokon dotyčnú humanitárnu pomoc, po zásahu vyloženú na breh a pripravenú na prepravu, odmietlo. Aj Hamasu ležia silácke gestá na srdci viac ako utrpenie civilistov v Gaze.
Pomohlo by, ak by sa incident na mori pri Gaze vyšetril politicky neutrálne a výsledky vyšetrovania sa zverejnili. Dlhodobo však pomôže len to, ak bude môcť Izrael Gaze veriť natoľko, aby zrušil blokádu. Kým si z civilných obyvateľov Gazy robia rukojemníkov ozbrojení teroristi Hamasu (ktorí tam v súčasnosti násilím zatvárajú sídla palestínskych mimovládiek) , nevyzerá to pravdepodobne.
.mg

Chcú bombu

Major Sai Thein Win, ktorý pomáhal mjanmarskej vojenskej junte s jadrovým programom, vyniesol z krajiny dokumentáciu o pokusoch s uránom a dôkazy o vývoji striel dlhého doletu. Mjanmarsko (bývalá Barma) vraj svoj nukleárny program uskutočňuje v spolupráci so Severnou Kóreou. O tom, že vodcovia krajiny sú posadnutí jadrovou bombou, už v minulosti informovali viacerí utečenci.
.tg

Pokutami na banky

Britské kontrolné orgány udelili americkej banke J.P. Morgan Chase pokutu vo výške 33 miliónov libier. Banka neoddelila dostatočne pri investovaní svoje peniaze od klientskych, čo je jej povinnosť. Tento stav trval sedem rokov. Ak by bola banka skrachovala, klienti mohli prísť o miliardy dolárov. Chyba vraj nebola zámerná, a preto banka dostala 30 % zľavu z pokuty.
.jr

Smrť biskupa

Turecko je pre katolíkov stále nebezpečnou krajinou. Potvrdzuje to vražda 62-ročného biskupa Luigi Padoveseho, ktorý pôsobil na východe krajiny v meste Iskenderun, čo je oblasť s radikálnejšou moslimskou komunitou. Biskupa zavraždil jeho šofér, ktorý mal podľa polície psychologické problémy. Padovese sa chystal na Cyprus, kde sa koná návšteva pápeža Benedikta XVI.
.jd

Viktor, pozor!

Viktor Orbán po Varšave navštívil aj Brusel. Veľa sa usmieval a snažil sa pôsobiť štátnicky, predseda EK Barosso ho však napomenul za hospodársky stav Maďarska a zákon o dvojakom občianstve a verejne ho vyzval, aby v „európskom duchu“ o zákone so susedmi rokoval. Podľa informácií denníka Pravda čelil Orbán aj bilaterálnej kritike od Nemecka, Francúzska a Poľska.
.jd

Stále neslobodná

Čína si minulý týždeň pripomenula 21. výročie krvavého masakru na námestí Tchien-an-Men. Teda skôr nepripomenula, ak nerátame súkromné spomienky. Istou pripomienkou sa stala prednáška Zia-Lin, ktorý študentom žurnalistiky Tiandžinskej univerzity hovoril o tom, ako sa neoficiálne falšuje spravodajstvo, napríklad keď pristál prvý čínsky kozmonaut alebo boli potlačené protesty Ujgurov. Prednáška unikla na internet a stala sa senzáciou.
.jd


Kristýna Kočí/
Mladučká členka mladučkej strany Veci verejné vyjednáva za svojich spolustraníkov o zostavení vlády. Nakoľko je to iba marketingový ťah a formálna snaha o „proženský imidž“? Žiaľ, zrejme na sto percent.

Viktor Janukovyč/
Ukrajinský prezident načrtol plán zahraničnej politiky tejto bývalej sovietskej republiky. Na základe navrhovanej legislatívy zostáva medzi dlhodobými cieľmi Kyjeva dosiahnutie členstva v EÚ. Na integrácii Ukrajiny do NATO Janukovyčovi veľmi nezáleží.

David Laws/

Prvý škandál v novej vláde konzervatívcov a „libdemákov“ – z funkcie odchádza David Laws, štátny tajomník ministerstva financií, pretože vyšlo najavo, že štátu účtoval nájomné za nehnuteľnosť, ktorú vlastní jeho životný partner James Lundie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite