Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Teroristi nie sú iba bradatí Paštúni

.časopis .téma

Rozhovor so zástupcom šéfa polície v Islamabade Tahirom Alamom.

.čo dnes charakterizuje situáciu v Islamabade? Boli tu mnohé hrozné teroristické útoky, na hotel Marriott, boje o Červenú mešitu, samovražedné útoky...
Toto nie je iba hlavné mesto, ale prvý cieľ teroristov. Tu sídlia všetky centrálne inštitúcie, ambasády a podobne. Odhalili sme a vyšetrili mnohé teroristické činy, často vďaka pomoci našich kolegov z troch tajných služieb.

.máte zmapované teroristické skupiny?
Tých skupín je veľmi veľa. Čo je horšie, pracujú nezávisle od seba. Za to, že nie sú úspešnejšie, môžeme ďakovať prísnym bezpečnostným opatreniam.

.čím sa vyznačujú tie skupiny?
Terorista nie je viditeľný a neplatí stereotypný názor, že je to bradatý Paštún z južného Vazíristanu, ktorý príde rýchlo zaútočiť na Islamabad. Tak to nefunguje. V prvom rade, teroristi si dlho pred činom, mesiac až dva, prenajímajú v Islamabade dom, kde potom žijú a aklimatizujú sa. Spoznávajú okolie, ľudia si na nich zvykajú. No najmä pozorujú svoje ciele. Ich spôsob života, zvyklosti, denný rytmus. V ďalšej fáze potom tento "prvý výsadok" kontaktuje samovražedných útočníkov z provincií ako Vazíristan, Orakzaj alebo Kurram.

.ako fungujú?

Kooperujú ako tím. Robia to za peniaze aj z presvedčenia. Aby sme sa medzi nich infiltrovali, máme viac ako tisíc vzdelaných a vyškolených dôstojníkov, ktorí nám zbierajú informácie z týchto oblastí. Máme aj dobrovoľných spolupracovníkov, informátorov. V priebehu posledného roka sme zatkli 102 ľudí podozrivých z terorizmu.

.kto sú samovražední útočníci?

Väčšina z nich skutočne pochádza zo zaostalých  kmeňových území, zatýkame však aj teroristov z Pandžábu pri indickej hranici, teda z rozvinutých oblastí. A potom, v Islamabade ako metropole krajiny žije mnoho študentov, ktorí sa stretávajú v mešitách. A tam sa často radikalizujú, verbujú ich teroristické organizácie.

.sú madrasy, islamské školy, liahňami teroristov?
Niektoré áno. Nejde pritom iba o náboženské hnutia, aj o národné. Pomstychtivosť v ľuďoch vyvoláva invázia Spojených štátov  v Afganistane. Američania vyzbrojili kedysi mudžahedínov a keď potom dosiahli svoje ciele a Sovietsky zväz bol porazený, obrátilo sa to voči nim. Riešením by bolo nahradiť v Afganistane jednotky NATO vojenskými silami OSN z moslimských krajín ako je Indonézia, Malajzia, Bangladéš. Tie by mali väčší rešpekt.

.naozaj tomu veríte?
Som o tom presvedčený.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite