Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hlupák

.peter Bálik .časopis .hudba

Slovenská hiphopová scéna má prvého extrémistu. Volá sa Vladis.

Slovo "diss" v hiphopovej kultúre značí, že raper si na mušku zoberie inú osobu a pekne mu v tracku (v skladbe) naloží. Niektoré dissy sú nadmieru vulgárne a podpásové, iné zas vtipné a vydarené. No keď si vypočujete najnovší výtvor slovenského rappera menom Vladis s názvom Trápi ma, rýchlo si človek uvedomí, že chlapec "zdissoval" sám seba.
"Talian je blbý", "Čechovi smrdí z huby", "Arabi klamú" a "Cigáni kradnú", to sú výňatky z textu, v ktorom Vladis rappuje o Slovensku, ktorému všetci škodia a pritom spomenie, že "krysy popravili nášho prezidenta Tisa."
Slovenský hip-hop má za sebou už zopár veľkých káuz, ale ako správne napísal denník SME, ani jedna sa netýkala extrémizmu. Ani v ostatných sférach slovenskej popmusic s výnimkou neonacistických skupín, ktoré počúvajú len prívrženci extrémnej pravice, nikto z hudobníkov neprekročil hranicu ako Vladis.
Niekto by mohol namietať, že rozruch, ktorý spôsobila jeho skladba Trápi ma pripomína dávnejší "diss" najznámejšieho slovenského rappera Rytmusa. Ten sa pustil do speváka Ivana Táslera z IMT Smile, a pritom použil tie najvulgárnejšie slová. O Ivanovi T. Si, samozrejme, môžeme myslieť všetko možné, ale normálny človek by to nikdy neriešil takýmto spôsobom. No Rytmus má aj inú tvár, nielen tú "chlapácku", pri ktorej ukazuje svoju zlatú reťaz. Nahral zopár zaujímavých vecí a pre Rómov je určite vzorom ako vyjsť z geta.
Rytmus je možno "sprosťák", ale určite nie extrémista. Vladis sa tomu označeniu v SME bránil, že tým nechcel povedať, že "Tiso je nejaký hrdina, no stojí si za tým, že "urobil pre Slovensko skutočne veľa". No v skutočnosti netreba mať veľkú predstavivosť, ako sa rapper baví so svojimi kamarátmi z rovnakého cesta v súkromí. Tam určite padajú iné, extrémnejšie slová.
Rapper, ktorý je členom skupiny 2H+,  je známou postavou tejto scény. Pieseň Trápi ma je súčasťou jeho sólového albumu Generácia. Popritom účinkuje aj v muzikáli Príbeh ulice na Novej scéne. Možno s tým niekto nemusí súhlasiť, ale nadávky k hip-hopu patria, a nie vždy vyznievajú kontraproduktívne. V tom štýle sa nájde zopár šikovných hláv. Vec, Haffner, Opak, Modré hory, Peťo Tázok aj Rytmus sú interpreti, ktorým sa podarilo nahrať zopár skvelých kúskov.  
No hiphopová scéna sa za roky rozšírila a jedna časť sa čoraz viac radikalizuje, o čom svedčia klipy s drahými autami a pitbulmi ako talizmanmi sily. To je sféra, kam by mohol spadať aj Vladis. Toho trápi všetko možné, ale nás trápi, že na Slovensku existujú ľudia ako on, ktorí si zamieňajú "národnú hrdosť" s nenávisťou voči okolitým národom a menšinám. Smutné a zároveň znepokojivé je, že ich je stále dosť. Jedinou možnosťou je ich odsúdiť a postaviť sa nim. A možno aj "dissom" časopisu .týždeň: "Hej, Vladis! Si hlupák!"
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite