Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

My nič, my muzikanti

.peter Bálik .časopis .kauza

Novodobí šašovia alebo umelci, ktorým záleží na stave tejto krajiny. Predvolebný boj na Slovensku sa začal a strany už lákajú možných voličov na námestiach v kulturákoch aj za prítomnosti známych hudobníkov a zabávačov.

Celebrity sa k účasti na predvolebných mítingoch stavajú rôzne. Pre niektorých ide o kšeft, ďalší nám povedali, že prišli podporiť správnu vec. A že je fajn, keď im za to aj zaplatia.  
Strana Roberta Fica absolovovala v apríli jedenásť výjazdov, na ktorých sa okrem známych tvárí strany zúčastnili aj zabávači Peter Marcin, Peter Batthyany, spevák Pavol Hammel a speváčka Katarína Hasprová. Súčasťou mítingov bola aj módna prehliadka známeho návrhára Fera Mikloška. S výnimkou Marcina, o ktorom je známe, že je dlhoročným podporovateľom Smeru a priateľom Roberta Fica, nie je isté, či by ostatné celebrity odovzdali hlas strane, ktorú svojou účasťou podporili v predvolebnej kampani. Namiesto sympatií k vládnucemu Smeru hovoria skôr o „príležitosti prezentovať svoju prácu na verejnosti“ alebo sa pýšia tým, že „niekto ich prácu ocenil.“ Z ich odpovedí v pozadí vyplýva, že výrazným motívom spolupráce s Ficovou stranou sú peniaze. Za vysoký honorár by svoje služby ponúkli aj inej strane, keby ich oslovila.   
.len kultúrny program
Keď sme sa návrhára Fera Mikloška opýtali, prečo sa rozhodol podporiť Smer, dostali sme vyhýbavú odpoveď: „Ja sa tam neprezentujem, je tam iba moja tvorba.“ Ako povedal, módnu prehliadku by spravil pre ktorúkoľvek politickú stranu, nielen pre Smer. „Je to príležitosť urobiť módnu prehliadku nielen pre vyvolených a priblížiť sa k potenciálnej klientele. A to je pre mňa zaujímavé,“ hovorí návrhár. „Keď nejde Mohamed k hore, ide hora k Mohamedovi. Tak som to zvažoval a zdalo sa mi to celkom príjemné. A odozvy boli nadštandardné,“ dodáva s tým, že politika ide mimo neho. Pýtame sa, či mu neprekáža, že strana Smer je spojená s veľkými korupčnými škandálmi, paktovaním so SNS a HZDS a návratom politiky, známej z čias mečiarizmu. „To neznamená, že ja som ich úplnou súčasťou a že aj mňa sa to týka. Ja som ich kultúrny program,“ obhajuje sa Mikloško. 
Keď sme oslovili pesničkára Pavla Hammela, ktorý teraz hrá pre Smer, spýtal sa prostredníctvom sms, či si myslíme, že to ľudí stále zaujíma. „Nevidím dôvod, prečo by som pre nich nehral. Pokiaľ viem, voľby sú spravidla každé štyri roky a naposledy som hral pre SDKÚ a teraz hrám pre Smer. Má s tým niekto nejaký problém?“ pýta sa spevák, podľa ktorého sa takýmto delením spoločnosť zbytočne polarizuje. „Mali by sme všetci byť k sebe viac tolerantní,“ dodáva. Podobne sa pre SME v júni minulého roka vyjadril aj Ivan Tásler z IMT Smile, podľa ktorého sa dnes už spoločnosť nedelí tak ako v časoch mečiarizmu. V ďalšom rozhovore pre tento denník dodal, že IMT Smile, ktorí hrali pre Ivetu Radičovú a neskôr aj pre Smer, zahrali najmä pre peniaze. V minulosti sa tak správala aj skupina Elán, ktorá vystúpila na mítingoch KDH aj HZDS. Rážovo tvrdenie, že Mečiar je dobrý, pretože je „nadsamec“, zľudovelo. Pre HZDS hral v roku 1998 aj Paľo Habera, no ten to neskôr v SME oľutoval: „Človek občas vstúpi do niečoho veľmi smradľavého, a potom ho to mrzí. Hádam každému sa to občas stane. Otvorene priznávam, že sa s tým nežije ľahko."
.vy platíte, my zahráme
Hammel, Tásler alebo Batthyány (pozri rozhovor) sa odvolávajú na svet, že ten model platí všade na svete. You pay, we play – vy zaplatíte, my zahráme. Aktuálnym príkladom sú nemeckí Scorpions, ktorí zahrajú v Ostrave na predvolebnom mítingu Sociálnej demokracie. Mnohým sa vybaví absurdná účasť Gérarda Depardieua a Claudie Shifferovej vo voľbách v roku 1998 po boku Vladimíra Mečiara.  
V týchto prípadoch rozhodujú jednoznačne peniaze, no pre väčšinu je podpora politikov otázkou presvedčenia alebo potreby zasiahnuť vtedy, keď majú pocit, že ich účasť na kampani prinesie dôležitú zmenu. V USA sa hudobníci delia na nezmieriteľných demokratov (Bruce Springsteen, R.E.M, Pearl Jam, Dixie Chicks a veľa ďalších) a republikánov (Britney Spears, Kid Rock, Clint Eastwood – v tejto skupine je umelcov menej). Jedni ani druhí sa však nesnažia vytvoriť dojem, že robia iba „kultúrny program“. Či už si za svoje vystúpenia dajú zaplatiť, alebo nie, hovoria, že to robia z presvedčenia a s vedomím, že pomáhajú „dobrej veci“.
Tak sa správajú aj známe tváre, ktoré sa rozhodli podporiť pravicové strany na Slovensku. Gladiator a Peter Cmorík by nikdy nehrali pre strany súčasnej vládnej koalície. Ani za peniaze. Priznávajú, že dostanú zaplatené, ale dodávajú, že honorár je nižší ako pri normálnych koncertoch. Na druhej strane, za apríl a máj absolvujú množstvo vystúpení – SDKÚ má v pláne asi 50 mítingov po celej krajine. Nitrianska pop-ropcková skupina Gladiator už niekoľko volebných období hrá len pre SDKÚ. Podľa jej basgitaristu Maroša Hladkého by nikdy nepodporili Smer. 
„To, že IMT Smile hrajú pre Radičovú aj pre Smer, je ich vec. To by sme to nikdy neurobili. Pamätám si časy, keď ma politika nezaujímala, ale v čase mečiarizmu som bol na Expo v Portugalsku a videl som mapu Európskej únie. Slovensko bolo z nej vyčlenené. Tak som si povedal, že musíme niečo urobiť preto, aby sa to zmenilo.“ hovorí hudobník. 
Podobný názor má aj niekdajší víťaz súťaže Slovensko hľadá Superstar Peter Cmorík, ktorý so svojou kapelu na súčasných mítingoch hrá tiež pre modrých. „Hráme pre SDKÚ, podobne ako sme hrali pre Ivetu Radičovú v prezidentskej kampani. Robíme to preto, lebo chceme týchto ľudí podporiť. Určite nám nejde o peniaze – hráme za oveľa nižšie honoráre, než na bežných koncertoch,“ hovorí a dodáva, že pre Fica by nehral za žiadne peniaze. 
Z ich postojov je viac-menej zrejmé, že stranu, pre ktorú hrajú, podporia aj pri samotných júnových voľbách. Známy slovenský džezmen Peter Lipa dá tento rok svoju hudbu Bugárovmu Mostu, ktorý šiel do koalície s konzervatívcami z OKS. „Som rád, že niekto považuje moju hudbu za takú zaujímavú, že si myslí, že mu pomôže v kampani. Som tiež rád, že mi za to zaplatí. Ale hlavne: Bugárova vízia zbližovania Slovákov a Maďarov mi je sympatická.“
.zodpovednosť
Sú aj hudobníci, ktorí nikdy nepodporili žiadnu politickú stranu. Jedným z nich je aj slovenský spevák Miro Žbirka, žijúci v Prahe. Ako nám povedal, oslovili ho takmer všetky české a slovenské strany, ale ich ponuky doteraz vždy odmietol. Podľa neho by hranie pre stranu nemalo byť o honorári, ale o myšlienke „Za peniaze nikdy, pretože by to človek mal robiť z presvedčenia. Možno by som to urobil, keby došlo k extrémnej situácii, napríklad k ohrozeniu demokracie.“
Žbirka nepriamo vyvracia slová ľudí, ktorí hrajú pre Smer s tým, že v ich účasti na mítingoch nejde vôbec o politiku. „Ak sa pridáte na nejakú stranu, akoby ste ich odporučili,“ hovorí zlatý Slávik, ktorý nechce podporovať politikov z jednoduchého dôvodu: ak nejaký umelec podporí politika, nemá veci pod kontrolou. „Na rozhodnutie politikov nemám žiadny vplyv  Potom sa môžete čudovať, že vaša strana pôjde do koalície s inou stranou, s ktorou vôbec nesúhlasíte alebo líder, ktorý tam bol, už nie. Svojím spôsobom nesiete za to zodpovednosť.“ 
Zodpovednosť je tá vec, ktorú Fero Mikloško, Ivan Tásler, Pavol Hammel a Peter Batthyány odmietajú. Štylizujú sa do úlohy zabávačov, ktorí, podobne ako šašovia na kráľovských dvoroch, majú za úlohu pobaviť ľudí. Podľa marketingového analytika Mariana Timorackého nejde primárne to, aby vyrobili stranám ďalšie percentá. „Tie celebrity plnia v kampani rolu zabávačov. Ich úlohou je pobaviť publikum. Existuje niečo, čo sa nazýva „celebritný marketing”. Keď napríklad známy futbalista robí reklamu na značku športovej obuvi a hovorí tým, že „tie kopačky sú dobré, veď aj ja sám ich používam“. No v prípade hudobníkov a hercov na predvolebných mítingoch ide hlavne o zábavu.“
„My nič, my muzikanti,“ akoby chceli povedať a možno, že to tak naozaj vnímajú. „Smútok je večer ostrý ako nôž a bol s ním Ján / cez okno vošli Pravda a Lož, mohol si vybrať Ján,“ spieval Pavol Hammel pred viac než štyridsiatimi rokmi v geniálnej Balade o smutnom Jánovi. Ján si nevybral správne. A Pavol Hammel? „Čo robíš?“ hovorí Peter Batthyány alias Banán večer čo večer v Mafiánoch. Nie je to skutočná otázka, len taká milá fráza. Ale naozaj: Čo robíš, Peter?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite