Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

New York Petra Breinera

.peter Breiner .časopis .osobnosti

Keď som sa dnes ráno vybral po Druhej avenue k Talianom na baklažánový sendvič, Pellegrino a affogato, premávka bola príšerná. Autá sa pohybovali rovnakým tempom ako ja pešo. Na každej križovatke bol policajt a riadil. Najprv som si myslel, že je niekde rozsiahla rekonštrukcia. Potom, že výstavba novej linky metra sa dostala do finálneho štádia. Keď som zistil, že niektoré ulice sú uzavreté a s výnimkou mužov v oblekoch a s káblikmi v ušiach pusté, došlo mi. Obama is in town.

Obama prišiel, aby mal preslov na Wall Streete a pohrozil zlým bankárom, že už nesmú robiť škaredé veci, ako oblbovať ľudí nízkymi úrokmi na hypotéky a vydávať deriváty, o ktorých ani oni sami nevedia, čo vlastne sú. Dokonca im vysvetlil, že už vymyslel legislatúru, ktorá štátnou reguláciou zabráni vzniku ďalších kríz. I potešila sa dušička prostého liberálneho amerického voliča a celý New York zachvátila vlna optimizmu, že toto je konečne niečo, prečo si toho Obamu zvolili...lebo to už dlho márne hľadajú prostí voliči zmeny i marxistickí univerzitní profesori, prednášajúci dôležité predmety ako Funkcia zmrzliny v americkej literatúre, Obojstranný vibrátor ako filozofický výraz sociálnej revolúcie a  Je v kozme vegánska strava?

Zarečnil milý Obama a vybral sa na obed. Obed bol zameraný na zbieranie peňazí pre husajnovský volebný fond. Vstupné bolo USD 30 000, maximálna suma, ktorú zákon umožňuje. Predpokladám, že na menu bola držková z jednorožca. Pár stovák nadšených sponzorov tvorili, čuduj sa svete, práve bankári z Wall Streetu, ktorí vúbec nepôsobili, akoby ich prezident práve prefackal, aj keď ten sa počas prejavu všakovako snažil, aby to tak znelo.

Barack H. Obama sa síce tvári ako spasiteľ chudoby a bohatých marxistických profesorov, ale lobisti a bankári ho majú vo vrecku rovnako ako jeho predchodcov a nasledovníkov či kolegov v mnohých ďalších krajinách, Slovensko nevynímajúc.

Človek musí byť buď hlúpy, alebo naivne ľavicový, aby nevidel, že niečo nie je úplne v poriadku, keď si Obama zobral za ekonomických poradcov na odstránenie krízy presne tých istých, čo ju zapríčinili a keď si jeho záchranný balíček rozdelili zlí bankári na polročné odmeny.

Vyložil som si na Facebook fotografiu, na ktorej sedím v kokpite Airbusu za kniplom a vyzerám, akoby som pilotoval. Samozrejme, že bol zapnutý autopilot a kapitán okrem toho, že ma fotografoval, dával dobrý pozor aj na to, aby som na nič dôležité naozaj ani nesiahol. A také je aj Obamovo prezidentovanie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite