Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vzrušujúci, drzý, brilantný

.štefan Hríb .časopis .médiá

Taký je .týždeň podľa porotcov prestížnej fotožurnalistickej súťaže The Best of Photojournalism. .týždeň bol úspešný aj na ďalšom svetovom festivale Pictures of the Year International.

Keď sme zakladali .týždeň, chceli sme v skromných podmienkach a možnostiach Slovenska vytvoriť kvalitný časopis. Nechceli sme názorové noviny s potlačenou vizuálnou stránkou ani farebný magazín bez názoru na svet. Hlavnou otázkou bolo, či na to nájdeme ľudí s dostatkom odvahy a tvorivosti. A tiež, či sa nájde na Slovensku čitateľský potenciál pre takto postavený týždenník. Po piatich rokoch, navyše uprostred krízy, ktorá ničivo zasiahla aj médiá, je odpoveď veľmi pozitívna. A neodpovedáme my.
.best of Photojournalism
Súťaž The Best of Photojournalism organizuje americké National Press Photographers Association, najväčšie fotožurnalistické združenie na svete. Ceny sa udeľujú v štyroch sekciách súťaže: za televíznu a internetovú obrazovú žurnalistiku, za fotografie a za obrazové editovanie časopisov a denníkov. Do tohtoročnej súťaže bolo prihlásených viac ako 50 000 príspevkov zo 147 krajín sveta.
Tej súťaže sme sa prvýkrát zúčastnili pred tromi rokmi, keď sme získali tri čestné uznania a jedno tretie miesto. Pred dvoma rokmi to bola jedna druhá priečka, jedna tretia a dve čestné ceny. Minulý rok sme získali 12 z celkových 40 udelených cien vrátane premiérovej ceny Obrazový editor roka, a skončili sme na prvom mieste v počte získaných ocenení pred týždenníkom Newsweek (10 cien) a časopisom Sports Illustrated (8 cien). .týždeň sa aj tento rok výrazne presadil. Náš kreatívny riaditeľ Róbert Csere obhájil minuloročný titul obrazového editora roka. Spolu s obrazovou redaktorkou Vladimírou Pčolovou skončili v kategórii Magazine Picture Editor of the Year pred editormi časopisov Newsweek a Mother Jones. Navyše sme získali až 9 z celkových 35 udelených cien za obrazové editovanie a skončili tak na prvom mieste v počte získaných ocenení pred týždenníkmi Sports Illustrated a Newsweek (každý po 7 cien). .týždeň dokázal vyhrať tri z deviatich kategórií pre obrazové editovanie magazínov (okrem hlavnej kategórie zvíťazil ešte v kategórii Magazine Personality Profile a Magazine Illus - trative Story). V kategórii Magazine Illustrative Story získal aj druhé miesto, v kategórii Magazine Personality Profile si okrem víťazstva odniesol aj tretiu a jednu čestnú cenu. V kategórii Magazine Story Opener získal ešte jedno tretie miesto spolu s dvoma čestnými cenami.

.pictures of the Year International
Pictures of the Year International je najstaršia fotožurnalistická súťaž (už 67. ročník). Organizuje ju najstaršia žurnalistická škola na svete Missouri School of Journalism. Aj v tej súťaži sme nedávno získali výrazné ocenenie. Pred dvoma rokmi sme bodovali jednou čestnou cenou, pred rokom jedným druhým miestom, tento rok sme si už odniesli aj prvé miesto. Róbert Csere a Vladimíra Pčolová zvíťazili v kategórii Issue reporting story pred editormi časopisov National Geographic a DOUBLEtruck Magazine. Ďalej sme získali ocenenie Award of Excellence za obrazové portfólio časopisu (prvé a druhé miesto v tej kategórii obsadil National Geographic, tretia priečka patrí The New York Times Magazine). Tými oceneniami sme sa zaradili v obrazovom editovaní časopisov na druhé miesto za National Geographic.
.zázrak?
Pictures of the Year International a The Best of Photojournalism sú považované spolu s World Press Photo za najprestížnejšie fotožurnalistické súťaže. Zvíťaziť v takých súťažiach je v konkurencii svetových médií mimoriadne náročné, pre časopis zo strednej Európy takmer nemožné. A predsa sa nám to podarilo. Vyzerá to takmer tak, že .týždeň, malý týždenník z malej krajiny, urobil zázrak. Ale nie je to zázrak. Je to výsledok viacerých ťažkých rozhodnutí, a potom už len dôsledok nápadov, ktoré nie sú závislé od veľkosti štátu, a dokonca ani od rozpočtu redakcie. Naozaj nemáme možnosti svetových týždenníkov. Máme viac – poctivých ľudí s veľkým talentom.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite