Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nový seriál HBO: The Pacific

.peter Bálik .časopis .médiá

Nový spôsob, ako zachytiť krutosť vojny na filmový pás, odštartoval v roku 1998 Spielbergov film Zachráňte vojaka Ryana. Dvadsaťminútová krvavá sekvencia z vylodenia spojencov na pláži v Normandii vtedy šokovala celý svet.

Od tohto filmu sa neskôr odvinul úspešný desaťdielny seriál Bratstvo neohrozených, ktorý nedávno vysielala Slovenská televízia. Na príbeh elitnej výsadkovej jednotky, ktorá došla až do Hitlerovho hniezda, nadviazal po rokoch nový seriál z dielne HBO s názvom The Pacific.
Séria opisuje príbeh troch „mariňákov“, bojujúcich na druhej strane zemegule proti Japoncom. Za týmto výpravným seriálom, ktorý stál okolo 200 miliónov dolárov, opäť stojí dvojica producentov Steven Spielberg a Tom Hanks. The Pacific mal premiéru začiatkom marca po celom svete. Hneď v prvom diele sa Američania vylodia na ostrove Guadalcanal, kde ich čaká peklo v podobe obrany strategicky dôležitého letiska. V nasledujúcich častiach sa trojica postupne presúva z jedného ostrova na druhý a čistí ich od japonských pozícií. Zatiaľ čo v Európe bol iba jeden Deň D, v Tichomorí absolvovali Američania desiatky podobných invázií.
Spielberg s Hanksom zámerne venovali tri časti absurdnému výsadku na ostrov Peleliu, kde Američania prišli počas troch mesiacoch bojov o
2 336  vojakov napriek tomu, že tento fliačik zeme, ktorý bránili šialení Japonci, bol pre stratégiu postupu na Tokio úplne bezvýznamný. Neskôr sa vojna presunie na čierne pláže Ivo Jimy a potom na Okinawu, na ktorých sa odohrali ďalšie krvavé jatky.
Seriál, ktorý môžu sledovať aj slovenskí diváci s predplateným kanálom HBO, má zatiaľ dobré kritiky. Recenzenti mu vyčítajú len fakt, že divák, ktorý nepozná historické podrobnosti, môže byť zmätený. Našťastie, Spielberg s Hanksom zopakovali trik z Bratstva neohrozených. Na začiatku každého dielu sa objavia skutoční veteráni, ktorí bojovali v Pacifiku. Ich prítomnosť tak dáva seriálu ešte väčšiu vierohodnosť.   
Jedinou nevýhodou desaťdielneho seriálu je fakt, že sa príbeh Johna Basilonea, Roberta Leckieho a Eugena Sledga môže prekrývať s filmovou klasikou. Guadalcanalu sa napríklad venuje veľkofilm Tenká červená línia. Boj na sopečnom ostrove Iwo Jima vyčerpávajúco opísal režisér Clint Eastwood vo filmoch Vlajky našich otcov a Listy z Iwo Jimy. Uvidíme, či sa Pacifiku podarí prekonať Bratstvo neohrozených, pretože zatiaľ len kráča v jeho stopách. Predchádzajúci seriál bol výnimočný v tom, že nielen skvele napodobnil bojové scény, ale predovšetkým pravdivo vykreslil životy vojakov, ktorí, ak chceli prežiť, museli si zvyknúť na okolité peklo – na bojisku aj mimo neho. Ich hrdinstvo nebolo bezhlavé, naopak, bolo založené najmä na schopnosti, ochote a odvahe prekonať veľký a prirodzený ľudský strach.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite