Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kým vyklíči zmena

.robert Žitňanský .časopis .týždeň v ekonomike

Sledujúc témy, aktérov a obsah prevažnej väčšiny verejnej debaty nie je veru ľahké zachovať si presvedčenie, že má zmysel generovať nové idey a snažiť sa o zmenu k lepšiemu. Ale sú blázni, ktorí sa ešte nevzdali.

Sú to presne takí vytrvalci, ktorí pripravili 12 odporúčaní na zlepšenie kvality slovenských vysokých škôl, pretože veria, že rozumné riešenia sa raz presadia. Tie odporúčania sú prvým z pripravovaného radu stručných publikácií, ktorými chcú nezdolní spoločenskí optimisti prispieť k tomu, aby Slovensko bolo modernejšou a slušnejšou krajinou.

.reformná kvetinka
Zhodou okolností mnohí z takých ľudí spolupracujú na hľadaní riešení najväčších spoločenských problémov v rámci projektu Nové idey pre Slovensko. Je to už takmer rok, čo sme oslovili niekoľko myšlienkových a politických lídrov, ktorých rozdeľujú ich názory, profesie či stranícka príslušnosť, ale spája ich snaha vytvoriť alternatívu politike, ktorá stojí len na populizme a nacionalizme. Aj naša mikrovzorka a doterajšia skúsenosť ukazuje, že ľudia s dobrým vzdelaním a základnou slušnosťou spolu dokážu kultivovane nesúhlasiť a obohacovať svoje názory, a tiež zisťovať, že zdanlivo jasné problémy majú aj netušené rozmery. Každý odchádza obohatený. A snaha obohatiť verejnú debatu je aj hlavným cieľom tohto snaženia.
Reformy, ktoré posúvajú krajinu vpred – čo v prípade Slovenska znamená najmä to, že zabraňujú prehlbovaniu jeho zaostávania v rámci EÚ, prípadne aspoň v niektorých črtách dokonca majú potenciál naštartovať dobiehanie najlepších – sú totiž ako krehká rastlinka. Najprv ich treba zasadiť a dlho polievať. Výsledok je neistý, klíma zväčša nepriaznivá, škodcov veľa a tých, ktorí by tú krehkú rastlinku chránili, málo. Navyše, kým kvetina nejakej dobrej a odvážnej reformy vykvitne, spravidla prejdú roky. To všetko je nepríjemné, ale oveľa horšie je, že na Slovensku v posledných rokoch akoby nikto také semienka užitočných zmien nesadil. Verejný diskurz zhrubol a slušní ľudia sú v defenzíve, pretože denne vidia, že slušnosť momentálne nie je víťaznou stratégiou.
V máločom platí tak ako v tomto, že čo si dnes zasejeme, to budeme neskôr žať. Nemá zmysel pripravovať „do šuplíka“ detailné plány veľkých zmien, ak nie je v spoločnosti – a to ani v jej vzdelanej časti – aspoň základný konsenzus, že niečo je reálny problém a že riešením nie je nechať to tak. Druhým krokom je hľadanie priechodnej stratégie, pričom Slovensko dnes čelí problémom, ktoré už nepôjde vyriešiť len zhora presadenou reformou. Aby sme boli modernejšou krajinou, musíme zmeniť spôsob, akým dnes funguje štát a jeho inštitúcie, nastoľovanie spravodlivosti či vzdelávanie. To sú oblasti, kde neexistuje jedno zázračné riešenie a zlepšenie prinesie iba tisíc pomalých a ťažkých krokov dobrým smerom.

.prečo práve vzdelanie
Kvalita vysokých škôl je narastajúcim problémom, a aj keď sa to tak možno nejaví, dlhodobo ide o jednu z najvážnejších hrozieb našej schopnosti konkurovať a uspieť v súťaži s vyspelým svetom. Ak budú na vrchole akademického kariérneho rebríčka ľudia, ktorí nemajú ani jednu zahraničnú publikáciu či relevantnú citáciu, ak budú školy a aj hodnotenie ich kvality odrezané od sveta, ak sa bude odmeňovať formálne plnenie kvantitatívnych kritérií, a nie skutočná výskumná či vzdelávacia kvalita a ak nebudú preukázané podvody pri získavaní titulov trestané, potom nebudú mať diplomy slovenských vysokých škôl postupne takmer nijakú hodnotu.
Absolventi vysokých škôl sa doteraz s dôsledkami úrovne vzdelania trápiť veľmi nemuseli, lebo trh práce pred krízou nielenže pohlcoval prakticky všetkých ľudí s vysokoškolským vzdelaním bez rozdielu jeho kvality, ale ešte ich aj výrazne odmeňoval oveľa vyšším priemerným zárobkom v porovnaní s ľuďmi bez vysokoškolského vzdelania. Tie časy sú však už preč – trh sa pomaly vysokoškolákmi nasýtil a zamestnávatelia začínajú byť prieberčivejší. Okrem toho, ak nebude kvalita vzdelávania vyššia, budeme mať po presune menej sofistikovaných činností do lacnejších kútov sveta (ktorý skôr či neskôr určite príde) veľký problém, pretože pre investorov, produkujúcich vyššiu pridanú hodnotu, už nebudeme o toľko lacnejší, a ak sa k tomu pridá zhoršujúce sa podnikateľské prostredie, potom môže byť fakt, že tu nebude dostatok kvalifikovanej pracovnej sily, poslednou ranou.
Analýzu súčasného stavu a 12 navrhovaných riešení pre kvalitnejšie školy nájdete na stránke noveidey.sk – a kým sa niektoré z nich dočkajú uskutočnenia, môže nás tešiť aspoň to, že semienko budúcej zmeny bolo zasadené.

Autor je manažérom projektu Nové idey pre Slovensko.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite