Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dve otázky

.časopis .veda

.úvodná otázka Išli ťavy po púšti, jedna za druhou. Koľko ich bolo a ako to súvisí s Kleofášom?

Odpoveď Začnime druhou časťou otázky, t.j. súvisom s Kleofášom. To meno sa objavilo v našom časopise pred polrokom v článku o pravdepodobnosti (.týždeň 36/2009). Bolo použité v jednej z dvoch navzájom súvisiacich úloh, ktoré zneli takto: 1. Ak je z dvoch súrodencov jeden chlapec, aká je pravdepodobnosť, že aj druhý je chlapec? 2. Ak je z dvoch súrodencov jeden chlapec menom Kleofáš, aká je pravdepodobnosť, že aj druhý je chlapec?
Na prvú otázku sme uviedli a pomerne podrobne zdôvodnili správnu odpoveď, ktorá napriek bežnému očakávaniu nie je 1/2 ale 1/3. Na druhú otázku sme neodpovedali, ale jasne sme naznačili, že odpoveď je znova neočakávaná. Poučený predchádzajúcou otázkou a odpoveďou by človek očakával znovu 1/3, ale teraz je to 1/2 (presnejšie povedané – na túto skutočnosť nás upozornil Vlado Černý – výsledok je 1/2 len za istých rozumných predpokladov, bez tých predpokladov vieme povedať iba toľko, že je to niečo medzi 1/3 a 1/2.). A potom sa stalo niečo neočakávané. Počet čitateľských reakcií výrazne prevýšil všetko, čo dovtedy rubrika .veda zažila. Mnohé z tých reakcií sa priamo alebo nepriamo dožadovali vysvetlenia odpovede na druhú otázku, preto sme do ďalšieho čísla (.týždeň 37/2009) zaradili celý článok venovaný tejto odpovedi. Počet reakcií na tento druhý článok bol opäť prekvapujúco vysoký.
A tak sme začali rozmýšľať o rubrike, v ktorej by sa sme uverejňovali podobné otázky, úlohy či hlavolamy a vždy v nasledujúcom čísle .týždňa by sme priniesli správnu odpoveď aj s vysvetlením. Výnimkou je úplne prvá otázka celej rubriky, na ktorú prinášame odpoveď hneď teraz.
Takže koľko bolo tiav, ak išli po púšti jedna za druhou? Boli tri. Prvá, druhá, a jedna za druhou. Zaujímavé na tej úlohe je, že na prvý pohľad nemá riešenie. Tiav mohlo byť hocikoľko, keďže zo zadania vieme len toľko, že išli za sebou. V skutočnosti však vieme viac, otázka totiž naznačuje, že by sme ju mali interpretovať inak – tak, aby mala jednoznačné riešenie. Nuž, a taká interpretácia je naozaj možná a riešenie je: tri. (Výsledok je, mimochodom, v súlade s veršami Lasicu a Satinského „ťava do chlieva nepatrí, a brav do púšte, raz,dva,tri.“)
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite