Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Novodobí podnikatelia

.jozef Ryník .časopis .téma

Keďže 40 rokov komunizmu pretrhlo rodinné podnikanie, len málo začínajúcich podnikateľov po roku 1989 mohlo nadväzovať na firmy predkov.

Dnešné podnikateľské rodiny vznikali pri privatizácii štátnych firiem, a nie dedením či reštitúciami. K svojim, často lacno získaným podnikom sa však správali odlišne. Niektorí ich zveľadili, iní položili na kolená. Medzi tých úspešnejších patria Rosinovci či Černákovci. K tým druhým môžeme zaradiť Rezešovcov. 
Rodina Rosinovcov je spojená s firmou Matador. Zakladateľ rodinného podnikania Štefan Rosina šéfoval púchovským gumárňam ešte za socializmu. Neskôr fabriku sprivatizoval a rozvíjal. Výrobu pneumatík síce Rosinovci predali, ale venujú sa úspešne strojárenstvu.  Dnes riadia firmu synovia zakladateľa Štefan a Miroslav. 
Podnikateľskú rodinu má aj Ľudovít Černák. Bývalý minister hospodárstva sa po odchode z politiky dal na podnikanie a dodnes sa mu darí.  Ozdravil viacero krachujúcich strojárskych podnikov. Vlastní investičnú skupinu Sitno Holding. V podnikaní mu už pomáha aj jeho syn Ľudovít. Pred časom vlastnil aj futbalový klub Slovan, ktorý predal spoločnostiam Grafobal a J&T.
Rodina Rezešovcov je spojená s košickou firmou VSŽ. Alexander Rezeš sprivatizoval časť jej akcií a vo firme postupne získal vplyv. Jeho syn Július figuroval v riadiacich funkciách. Rezešovci železiarne riadili megalomansky a chceli z firmy vytvoriť nadnárodný holding. Investovali neefektívne a podnik skoro skrachoval. Museli ho zachraňovať americkí manažéri. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite