Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Hulváti a nástenky
Strane, ktorá si hovorí Slovenská národná, zostal vo vláde už len jediný zástupca. Minister školstva Ján Mikolaj prevzal riadenie rezortu výstavby po tom, ako prezident Gašparovič na žiadosť premiéra Fica odvolal doterajšieho ministra Štefanova. Ten však na ministerstve nekončí, ale bude Mikolajovi radiť.
Najnovšiu kapitolu nekonečného nástenkového príbehu otvorila druhá kontrola Najvyššieho kontrolného úradu, z ktorej okrem iného vyplýva, že ministerstvo protizákonne vyplatilo 30-tisíc eur a ďalšie štyri milióny nevie riadne dokladovať. Premiér Robert Fico priznal, že Igor Štefanov zlyhal a vyzval ho, aby odišiel z funkcie. Štefanov bol pri nástenkovom tendri, na ktorom zarábali firmy Avocat a Zamedia, blízke SNS, predsedom výberovej komisie. Fico ho za nástupcu Mariána Janušeka vymenoval napriek tomu, že vedel, ako tender pripravoval. Na otázku novinárov, či nebola chyba Štefanova vôbec do funkcie vymenovať, však minulý týždeň Fico neodpovedal.
Štefanov i jeho stranícky šéf Slota sa chvíľu vzpierali (minister neodstúpil sám, nakoniec ho odvolal prezident), ale nakoniec sa žiadna veľká dráma nekonala. SNS vo vláde zostala, rezort bude do volieb riadiť Ján Mikolaj a podľa Fica si tam môže nechať aj Štefanova.
Žiaľ, v tieni Slotovho hulvátstva, ktoré tri dni zamestnávalo celú krajinu, priniesol týždenník Trend informáciu o novej kauze SNS, tentoraz z kuchyne rezortu ministerstva životného prostredia. Podľa Trendu ministerstvo pravdepodobne platilo za rôzne služby v rámci operačného programu „životné prostredie“ oveľa viac, ako by sa patrilo. Zákazku za 11 miliónov eur na päť rokov získala ešte v roku 2008, keď rezort viedol minister Ján Chrbet, agentúra B.R.O.S. Ministerstvo vraj zaplatilo priveľa za infodni, reprezenatačný stánok, televízny dokument a televízne šoty, ako aj za dizajnmanuál i logá. Napríklad za jeden polhodinový diel štvordielneho televízneho seriálu Štvorlístok, ktorý vysielala STV, zaplatilo ministerstvo 79-tisíc eur. Na logo s dizajnmanuálom padlo 33-tisíc eur. Ján Slota sa k celej veci vyjadril v tom zmysle, že o ničom nevie a odkázal na kauzy iných ministerstiev a predchádzajúcej vlády.
Je najvyšší čas vyhlásiť operačný program „Ako dostať SNS z parlamentu“.  
.tg

Venované ženám

Fešáci zo Smeru obišli so svojím programom k Medzinárodnému dňu žien celé Slovensko. Premiér rozprával vtipy o vstávajúcom šúľočku euromincí, minister Maďarič recitoval Válka, Peter Marcin sa vrátil do puberty a Dalibora Jandu opäť zachvátili oheň, voda a vítr. No a návštevníčky, ktorým boli predstavenia určené, sa tvárili nadmieru spokojne. Domov sú ruky, na ktorých smieš plakať.
.tg

Proti zákonu

Pred Prezidentským palácom a pred NR SR sa konal protest proti vlasteneckému zákonu. Asi tisícka prevažne mladých ľudí márne vyzývala predkladateľov zákona na stretnutie. K študentom sa na krátky čas pridali len poslanci strany Most – Híd. SNS akciu spochybnilo s tým, že je zaplatená a spolitizovaná. Predseda SNS protestujúcich označil za feťákov.
.tg

Ďalší stíhaní

Šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin podal návrhy na disciplinárne stíhanie sudcov tohto súdu, Juraja Klimenta a Petra Hatalu. Vraj zavinili prieťahy v prípade údajného člena Okoličányho gangu. Sudcovia, ktorí patria k Harabinovým kritikom, to odmietajú a tvrdia, že ich rozhodnutím spojiť tento prípad so súvisiacou kauzou došlo k rozhodnutiu v oboch trestných veciach.
.jm

Interblue II.

V Bratislave sa objavili údajní majitelia Interblue Group Europe. Po česky hovoriaci Milan Růžička vyhlásil, že je jediným akcionárom tejto firmy, ktorá kúpila 100 percent Interblue Group USA. Neukázal však žiadne doklady, a tak zaskočený minister Medveď neprejavil veľkú ochotu uznať Růžičkovu firmu ako právneho nástupcu firmy, ktorá obchodovala so slovenskými emisiami. V tej kauze bude ešte veselo.
.eč

Zatajovači

Poslanci parlamentu minulý týždeň schválili novelu zákona o posudzovaní
vplyvov na životné prostredie. Žehlili tým problém, že občania sa
nemohli vyjadrovať k stavbám, ktoré sú pri ich pozemkoch. Jeden
problém síce vyriešili, ale zákon nie je dokonalý.  Stále platí,
že štátne úrady môžu pred verejnosťou tajiť informácie o
povoľovaní jadrových elektrární. Kompetentní tvrdia, že je to vraj kvôli
bezpečnosti.
.jr

Pavol Frešo/
Jeden z najúspešnejších politikov SDKÚ odstúpil z kandidátky a nebude sa už usilovať o kreslo poslanca parlamentu. Chce byť na plný úväzok županom. Akurát nie je jasný motív jeho odstúpenia. Sú za tým podvody pri primárkach SDKÚ, alebo niečo iné?

Béla Angyal/
Predseda Úradu pre verejné obstarávanie zostane naďalej vo funkcii, lebo lepší je úrad v hrsti, hoci aj na pár mesiacov, ako neisté parlamentné kreslo na streche. Most – Híd nie je nadšený a radšej  sťahuje Angyala zo straníckych funkcií.

Marián Kotleba/
Ľudia blízki Slovenskej pospolitosti ovládli niekdajšiu Stranu priateľov vína a plánujú s ňou kandidovať v júnových parlamentných voľbách. Nacionalistom sa tak podarilo obísť úrady. Ako keby nestačilo, že verejný priestor zamorila SNS a jej zlatoústy predseda.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite