Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lekárske prehliadky: úpadok

.pavel Malovič .časopis .téma

Posledných dvadsať rokov sa postupne prestali vykonávať pravidelné preventívne prehliadky aktívnych športovcov.

Iba minimum športových zväzov striktne dodržiava správnu zásadu – vykonať minimálne raz ročne, a to najlepšie pred začatím aktuálnej sezóny, preventívnu  prehliadku a v prípade, že sa ochorenie s vysokými horúčkami alebo dlhotrvajúce zranenie prekoná, prehliadku zopakovať a zistiť prípadné zmeny zdravotného stavu, ktoré by mohli limitovať výkonnosť športovca alebo počas záťaže spôsobiť závažnejšie poškodenia zdravia až náhlu smrť.
Riziká, ktoré spôsobuje športovanie, môžu byť prítomné vo všetkých vekových kategóriách. Obsahom lekárskej prehliadky musí byť preto dôkladné posúdenie telesného rozvoja, komplexné vyšetrenie zdravotného stavu a hodnotenie funkčnej zdatnosti, aby športovec (a jeho rodič) poznal komplexne svoj zdravotný stav a aby mu tréner po konzultácii s lekárom mohol stanoviť primerané tréningové zaťaženie a meniť podľa potreby jeho intenzitu.
Lekárska kontrola detí aj mládeže sa na špecializovaných pracoviskách síce vykonáva, ale v nedostatočnej miere. Totiž len v takom rozsahu, aký dovolí peňaženka rodičov či klubov a stanovené základné kritériá. Kým v nedávnej minulosti sme si dovolili kontrolovať rastúce deti aj dvakrát do roka, a potom podľa potreby aj viackrát vykonávať nadštandardné vyšetrenia, dnes sme radi, keď sa to podarí aspoň raz. Zabúdame tak na investície do prevencie a zdravia, ale aj do nadštandardných vyšetrení našich budúcich hviezd, potenciálnych reprezentantov, ale aj tých, ktorí budú reprezentovať naše mesto či dedinu. Prečo? Je to naozaj drahé? Možno je. Štátna podpora pomocou zdravotnej poisťovne je vo výške 50 percent z 15 eur, čo je maximálna cena výkonu preventívnej prehliadky poistenca aktívneho v organizovanom športe do 18 rokov (na pracoviskách telovýchovného lekárstva). Realita však hovorí, že prehliadka mladého športovca – ak má mať výpovednú hodnotu  ̶  stojí až 58,65 eura, a to nehovoríme o veľmi podrobnom doplnkovom vyšetrovaní, ktoré nám povie všetko o pitnom režime, výžive, prognóze rastu, genetických faktoroch a podobne. Tu by bola cena ešte vyššia. Kto pomôže zaplatiť ten výdavok? Malý športovec, ktorý si šetrí peniaze na prehliadku po celý rok? Jeho rodičia? A čo keď má invalidného otca a nezamestnanú matku? Čo má oddiel robiť, keď nemá poriadne peniaze ani na základnú prevádzku? Máme vynikajúco financované športové školy, ktoré nám zhromaždia talenty aj v zapadnutých kútoch Slovenska? Postarajú sa napríklad o to, aby sme vedeli, či sú skutočné talenty, či im ich zdravie dovolí, aby sa plne rozvíjali, aj keď prekročia pubertu? Napríklad v Nemecku neplatia rodičia malých športovcov za lekárske prehliadky nijaké poplatky, tie uhrádza poisťovňa. Tá dokonca dáva bonusy lekárom, ktorí robia prehliadky, pretože sa to berie ako účinná prevencia.  
Športové zväzy možno robia, čo môžu, a naozaj sa snažia. Financovanie zdravotníctva však v dohľadnom čase lepšie nebude, to je realita. Potrebné peniaze horko-ťažko stačia pre tých, ktorí to najviac potrebujú a nemôžeme si dovoliť plytvať na „nejaké športové talenty“... Takže? Stratia sa nádejní reprezentanti v prepadlisku nezáujmu? Zomrú náhlou smrťou, lebo sme si z finančných dôvodov „nevšimli“ ich srdcovú chybu? Alebo si bohatý podnikateľ nekúpi štvrté auto a prosperujúca firma nepostaví ďalšiu budovu, ale venujú peniaze na zdravý účel?     
Zdravý šport sa dá zažiť len so zdravými športovcami. Iba vtedy dokážeme rozvinúť aj potenciálne talenty, ktoré nám investície určite vrátia a prinesú zisky. 

Autor je telovýchovný lekár.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite