Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Haiti: Česi vs. Slováci

.jozef Ryník .časopis .téma

Kto dal na Haiti viac, Česi alebo Slováci? Otázka nevyzerá férovo: Česi sú v humanitárnej pomoci jedineční, napríklad na pomoc obetiam ničivého cunami v roku 2004 vyzbierali viac než Poliaci, ktorí majú štyrikrát viac obyvateľov.

A vyzbierali až desaťnásobne viac než Slováci. Ako je to teraz? Na Slovensku organizujú verejné zbierky na pomoc obetiam Haiti viaceré mimovládne organizácie, no najlepším zberateľom bola katolícka cirkev. Tá vyhlásila zbierku v kostoloch a podľa Jozefa Kováčika, hovorcu Konferencie biskupov Slovenska, k 9. februáru (keď .týždeň čísla zisťoval) cirkev vyzbierala vo zvončekoch 1 057 000 eur. To je viac než vyzbierali ostatné organizácie dokopy. (Unicef 105-tisíc eur, Človek v ohrození 218-tisíc, Slovenská katolícka charita 270-tisíc a Slovenský Červený kríž niečo vyše 95-tisíc eur). Dokopy sa teda vyzbieraná suma na Slovensku blíži k 2 miliónom eur.
Je to veľa alebo málo? V Česku robia zbierky na Haiti podobné organizácie ako u nás.  Najaktívnejšie sú občianske združenie Člověk v tísni, cirkevná Charita ČR, Unicef  či ADRA. Rozdiel medzi Čechmi a Slovákmi je v rýchlosti a výške pomoci. Už dva dni po zemetrasení hlásili české humanitárne organizácie milióny korún na svojich účtoch. K 20. januáru už Česi vyzbierali 33 miliónov korún a o päť dní neskôr sa už dary vyšplhali na 53 miliónov korún. K 9. februáru sa podľa našich zistení suma pohybovala okolo 90 miliónov českých korún.  (napríklad Člověk v tísni vyzbieral 40 miliónov korún, cirkevná charita vyzbierala 30 miliónov korún...). Česi teda v prepočte zo svojho vyzbierali okolo 3,5 miliónov eur. Iste, štedrú pomoc poslala aj česká vláda a pražský magistrát. Ak však odhliadneme od tých „oficiálnych“ peňazí, v podiele na hlavu boli Slováci tentoraz štedrejší – vďaka katolíkom, ktorí vyzbierali v kostoloch po nedeľnej omši milión eur. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite