Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vlaňajšie petície

.eva Čobejová .časopis .týždeň doma

Minulý rok prebehlo na Slovensku viacero významnejších petičných akcií. Pripomeňme si stručne tie najdôležitejšie.

Najviac podpisov - až 350-tisíc - získala politická strana SaS pod návrh svojho referenda, ktorým chce dosiahnuť zrušenie koncesionárskych poplatkov, obmedzenie poslaneckej imunity, zníženie počtu poslancov, stanovenie maximálnej ceny vládnych limuzín, voľby cez internet a zmeny v tlačovom zákone.
Až 113-tisíc ľudí sa podpísalo pod petíciu Greenpeace proti ťažbe uránu na Slovensku, je preto považovaná za najväčšiu enviromentálnu petíciu v histórii SR. Pripojil sa k nej aj ZMOS a Únia miest Slovenska. Aj vďaka petícii sa parlament bude zaoberať zmenami v geologickej, banskej a stavebnej legislatíve.
Petičná akcia Ľudia pre lesy si vlani získala podporu 16 756 ľudí. Petíciu na podporu františkánov po nespravodlivom obvinení z pedofílie podpísalo 14-tisíc ľudí a podporila ju aj sieť enviromentálnych iniciatív Ekofórum. Zástupkyňa petičného výboru rokovala s TV JOJ. Petičné hárky skončia na ministerstve vnútra.
V Bratislave sa konala aj petičná akcia na záchranu PKO, ktorú podporilo 12 200 občanov, ale jej efekt nie je veľký, pretože téma búrania PKO je stále aktuálna.
Koncom roka sa začala aj petičná akcia proti výstavbe megakasína na okraji Bratislavy, jej výsledky budú zverejnené v jarných mesiacoch.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite