Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z volebného Kyjeva...

.časopis .téma

Keď porovnávam svoj pobyt zahraničného volebného pozorovateľa v Kyjeve pred dramatickými voľbami v roku 2005 s terajším hlasovaním, na prvý pohľad ide o úplne iný príbeh. V prvom kole nedeľných prezidentských volieb kandidovalo až osemnásť ľudí, výsledok nebol vopred jasný, neprišlo k manipulácii a podfukom a medzinárodní pozorovatelia deklarovali, že voľby splnili európsky štandard. Na postsovietsku krajinu úkaz pozoruhodný.

V centre zasneženej ukrajinskej metropoly na známom Námestí nezávislosti – Maidane  sa cez volebnú nedeľu  ľudia pokojne prechádzali s ratolesťami a fotografovali  sa s  preoblečenými  rozprávkovými  bytosťami.  Nič po celý víkend nenasvedčovalo, že v meste sa deje čosi výnimočné.  Posledné volebné mítingy, televízna a plagátová reklama, sa totiž museli ukončiť deň pred voľbami.  Jedine Viktor Janukovič  mal v Kyjeve veľký volebný míting na historickom Námestí svätej Sofie v posledný možný termín – v piatok večer. Konal sa v mrazivom počasí za úcasti niekoľkých tisícov ľudí, pozvážaných z rôznych kútov Ukrajiny a bol po technickej stránke veľmi dobre zorganizovaný.  V závere niekoľkohodinovej hudobno-politickej šou v znamení  modrej farby sa davu prihovoril muž, ktorý bol v Oranžovej revolúcii  porazený. Viktor Janukovič svojim priaznivcom prisľúbil skorý návrat  k moci a vyslobodenie trpiaceho národa z mizérie, do ktorej krajinu priviedla oranžová garnitúra, reprezentovaná  jeho hlavnou protivníčkou, premiérkou Júliou Tymošenkovou a do dejín odchádzajúcim prezidentom Viktorom Juščenkom.
Po uzatvorení volebných miestností  o ôsmej hodine večer  štáby oboch hlavných hrdinov prezidentských  volieb,  Tymošenkovej a Janukoviča, zorganizovali pre médiá, diplomatov a pozorovateľov stretnutia s lídrami v dvoch najluxusnejších kyjevských hoteloch, Hyatt a Intercontinental. Spolu s pár stovkami vzrušených ľudí som navštívil obe prezentácie predbežných odhadov a vypočul si reakcie prezidentských kandidátov, ktorí odpovedali  na novinárske otázky. Pozoruhodné bolo, že v prezentovaných odhadoch boli výrazné odlišnosti na prvých dvoch miestach. Tymošenková a jej ľudia s nadšením oznámili, že jej rival vedie len o štyri percentá, čo je taký malý rozdiel, že sa rovná takmer víťazstvu v druhom kole. Naopak, čísla prezentované spokojným Janukovičom v neďalekom Intercontinentali hovorili o desaťpercentnom rozdiele a vo foyeri si „modrí“ pripíjali šampanským.  Po nočnom zratúvaní hlasov  v ústrednej  volebnej komisii a zverejnení prvých predbežných výsledkov dostal Tymošenkovej  tím ľadovú rannú sprchu. Rozdiel sa vyšplhal nad desať percent.
To vyvolalo medzi politológmi i volebnými znalcami  horúčkovité diskusie, či je možné taký veľký rozdiel prekonať, na čiu stranu sa priklonia  neúspešní kandidáti, čo možno očakávať pred druhým kolom volieb siedmeho  februára. Väčšina znalcov ukrajinských pomerov sa domnieva, že aj napriek nesporným komunikačným schopnostiam premiérky Tymošenkovej, ktorá sa ani zďaleka nevzdáva a vyráža do útoku,  je desaťpercentná hranica príliš veľká. Uvidíme.
Ľudia  z prostredia oboch kandidátov vyslovovali  pri stretnutiach  obavy z možnej manipulácie a podvodov v druhom kole. Pre medzinárodných pozorovateľov je najväčšou obavou tesný výsledok, ktorý by mohol vyvolať  protesty a podania na súdy. Testom politickej zrelosti Ukrajiny teda zostáva priebeh druhého kola volieb, schopnosť porazeného kandidáta či kandidátky  prijať porážku,  a najmä povolebné kompromisy, praktické a razantné  kroky  nevyhnutné na prekonávanie  hlbokej vnútropolitickej, spoločenskej  a ekonomickej krízy u nášho veľkého suseda.

Autor je riaditeľ slovenského The German Marshall Fund pre strednúa východnú Európu
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite