Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis

Väzni z Guantanáma
Slovensko sa rozhodlo prijať troch väzňov, ktorých Američania zadržiavali vo väznici na Guantanáme, kde väzňov vyšetrovali pre podozrenia z teroristickej činnosti. S premiestnením väzňov jednomyseľne súhlasila vláda. Identita troch ľudí, ktorí by mali doraziť na Slovensko, je zatiaľ utajená. Objavili sa len neoficiálne informácie, že ide o ľudí, ktorí sa preukázateľne nezapojili do bojových akcií a mohli pracovať napríklad ako šoféri alebo kuchári. Jeden z nich by, podľa niektorých medializovaných informácií, mohol byť Uzbek. Po príchode k nám by mali byť bývalí väzni umiestnení v jednom z našich utečeneckých táborov. Budú sa musieť naučiť po slovensky a štát sa im postará o bývanie a zamestnanie. Minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý ešte pred časom s prijatím väzňov z Guantanáma nesúhlasil, teraz občanov ubezpečoval, že sa nemajú čoho obávať. Jeho hovorca Erik Tomáš vyhlásil, že tieto osoby nie sú podozrivé, obvinené ani usvedčené zo žiadneho trestného činu.
Okolo príchodu väzňov sa okamžite rozprúdila aj vnútropolitická debata. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák tento krok obhajoval ako spojenecké gesto voči USA. „Sme spojenci a Slovensko si zo vstupu do NATO nechce vziať len časť o využívaní výhod, ale aby sme znamenali aj prínos a boli partnermi. Pomoc so zadržiavanými je konkrétny prípad,“ povedal Lajčák pre denník Pravda. Bývalý minister vnútra a dnes predseda KDS Vladimír Palko zase vyhlásil, že prijatiu väzňov nerozumie. „Nemá to zmysel. Buď je nesprávne ich zadržiavať, potom majú byť slobodní a nech sa vrátia tam, kde boli zaistení. Alebo je správne ich zadržiavať a potom môžu byť aj na Guantanáme,“ tvrdí Palko. Niektorí analytici pripustili, že nový život na Slovensku môže byť pre troch väzňov z Guatanáma aj odmenou za zradu, napríklad vyzradenie dôležitých informácií Američanom.
Slovensko prijalo spomedzi európskych krajín zatiaľ najväčší počet väzňov. Po dvoch vezmú na svoje územie Francúzsko, Portugalsko, Španielsko, Taliansko a Írsko a po jednom Belgicko, Veľká Británia a Maďarsko. Poľsko a Česká republika sa zatiaľ k žiadosti USA nevyjadrili a Rakúsko prijatie ľudí z Guantanáma odmietlo. Rakúsky minister zahraničných vecí vyhlásil, že za tie osoby nesú zodpovednosť USA.
.jm

Náš terorista

Podľa informácií z polície máme prvého slovenského teroristu. Je to Stanislav Č. zo Spišských Vlachov, ktorý vyrábal výbušniny a chcel ich umiestniť do niektorého z kostolov. Tak vraj chcel odradiť ľudí od cirkvi, ktorá podľa neho manipuluje s ľuďmi a brzdí pokrok. Odborníci kritizovali políciu, že vec zverejnila predtým, ako dala vyšetriť psychický stav Stanislava Č.
.eč, SITA

Menej ministerstiev

Parlament v skrátenom legislatívnom konaní schválil zníženie počtu ministerstiev. V júli ich už bude len 12. Ministerstvo pôdohospodárstva dostane na starosť životné prostredie a regionálny rozvoj. Výstavba sa pripojí k ministerstvu hospodárstva. Pod kultúru prejde cestovný ruch, vnútro dostane územný a stavebný poriadok – a čerešničku na torte, teda euro fondy, získava Úrad vlády SR.
.eč, SITA

Pôjdu spolu?

SaS a Most sa ešte nedohodli na prípadnej spoločnej koalícii. Denník SME priniesol informáciu, že si obe strany objednali prieskum, z ktorého má vyplynúť, či sa im oplatí ísť do volieb spolu, alebo či je pre nich výhodnejší samostatný postup. Podľa najnovšieho prieskumu agentúry Polis sa obe strany pohybujú tesne nad piatimi percentami. Ak by sa dohodli, do úvahy pripadá aj koalícia s OKS.  
.tg

Mako na ministerstve

Bývalý šéf cudzineckej polície Tibor Mako, ktorý odstúpil po škandále s výbušninou, dostal miesto u štátneho tajomníka ministerstva vnútra Jozefa Bučeka. Mako sa bude venovať Záchrannému integrovanému systému, teda tiesňovej linke 112, povedal hovorca rezortu Erik Tomáš. Tomáš tvrdí, že Mako pri cvičení na letisku v Poprade nezlyhal, len „prijal zodpovednosť za chybu svojho podriadeného“.
.tg

Nižšie odvody

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení navrhuje znížiť odvody zo súčasných 35,2 % na 25 % z hrubej mzdy zamestnanca. Nechce ich znižovať naraz, ale postupne do roku 2014. Argumenty asociácie sú rozumné. Hovorí, že odvodové zaťaženie podnikateľov je na Slovensku jedno z najvyšších v Európe. Ak by sa odvody znížili, kleslo by zamestnávanie načierno, prilákalo by to nových investorov a znížila by sa nezamestnanosť.
jr


Stanislav Mečár /
Je to neuveriteľné, ale rektor Trenčianskej univerzity po všetkých kontrolných zisteniach a článkoch v médiách napokon predsa len podal demisiu, a to k 1. marcu. Akademický senát však žiada, aby bol odvolaný ihneď, lebo každý ďalší deň vo funkcii škole škodí.

Ján Mucha /
Slovenský futbalový reprezentant a brankár poľského tímu Legia Varšava by mal od 1.júla tohto roku obliekať dres anglického prvoligového klubu FC Everton. O post jednotky bude v liverpoolskom klube musieť súperiť s americkým brankárom Timom Howardom.

Miroslav Lajčák/

Minister zahraničia ocenil, že predseda SDKÚ Dzurinda loboval za zvolenie Maroša Šefčoviča za eurokomisára. „Minister považuje za správne, že podpora pre kvalifikovaných zástupcov Slovenska prichádza bez ohľadu na stranícke tričko," povedal jeho hovorca Peter Stano.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite