Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dajte jej pokoj

.eva Čobejová .časopis

V prezidentských voľbách síce získala úctyhodný počet hlasov, ale nezískala sympatie väčšiny, aby dočiahla na prezidentskú funkciu. Získala priazeň mestských intelektuálov i liberálnych novinárov, ale nezískala dostatočnú podporu členov vlastnej SDK, aby mohla vymeniť Dzurindu na čele. Zažila si prepieranie v bulvári pre svoj nevydarený partnerský vzťah. A ešte urobila tú nemilú chybu v parlamente, po ktorej ho radšej opustila. A potom zapadla kdesi v politickom prepadlisku, venujúc sa svojim obľúbeným, pre verejnosť príliš neatraktívnym sociálnym témam.

Ale koncom roka si na ňu médiá opäť spomenuli. A rozhodli sa pripomenúť ju voličom.  V rozhovoroch, ktoré nedávno Radičová poskytla, však sama formulovala silné pochybnosti o tom, či ešte má silu do ďalšieho súboja. Hovorila o únave a vyčerpaní, a nebola vôbec presvedčená, či by sa vedela zmobilizovať tak, ako to dokáže Dzurinda. Otvorene uvažovala aj o tom, že s politikou skončí. Išla z nej rezignácia a dezilúzia a nevyzeralo, že by šlo len o taktickú hru. Ironicky odpovedala aj na otázky, ktoré ju taktne nabádali, aby opäť vstúpila do boja. Asi svoje šance v materskej strane pozná veľmi dobre. Načo sa opäť strápňovať?
A tak človeku prišlo pani Radičovej až ľúto, keď jej meno znovu vytiahol v partičke s SDK Richard Sulík. On by si ju vraj ako líderku dvojkoalície SDK – SAS predstaviť vedel, a evidentne aj chcel.
Radičová sa tak opäť dostala do trápnej pozície. Hoci jej Sulíkov nápad určite polichotil, musela verejne vyhlásiť, že je to nezmysel a že si veru nevie predstaviť svoje lídrovstvo prípadnej dvojkoalície. Ak by totiž vyhlásila čokoľvek iné, vyzerala by ako nezodpovedná podrazáčka, ktorá nerešpektuje vnútorné pravidlá strany a ani zásady korektného politického súboja.
Musí jej to už byť nepríjemné. Opäť raz ju ktosi zvonku presadzuje za líderku, hoci ona sama dobre vie, že jej šance vnútri sú malé. A Sulíkove slová jej možno vyrobili v SDK ešte ďalších nepriateľov. Nezaslúžila by si už trošku pokoja?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite