Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ľudia a firmy okolo Tokaja

.jozef Ryník .časopis .týždeň v ekonomike

Tokajskou vinohradníckou oblasťou sa zaoberali viacerí ministri pôdohospodárstva, ale aj podnikatelia. Už v roku 1992 dal vtedajší minister pôdohospodárstva Peter Baco súhlas, aby si Maďarsko mohlo ochrániť Tokaj v rámci dedičstva UNESCO.

Slovenská strana to dodnes neurobila. Druhý pokus bol za ministrovania Zsolta Simona v roku 2003, ale do zoznamu UNESCO sa dostali namiesto viníc slovenské pralesy. Simona jeho oponenti obviňovali, že koná príliš promaďarsky. Jeho nástupcu Miroslava Jureňu zase obviňoval Simon, že prekazil, aby sa tokajské vinice dostali na zoznam dedičstva. Simon kritizuje rezort pôdohospodárstva aj dnes. Hovorí o diletanststve a volá po novele zákona o vinohradníctve a vinárstve.
Tokajská oblasť sa v poslednom období dostala do zorného uhla ťažiarskych firiem. V oblasti sa uvažovalo o ťažbe perlitu či uránu.
Serióznejší podnikatelia chcú v tomto regióne investovať do vína. V minulom roku oznámili veľké investície do viníc napríklad spoločnosti In Vino Tokaj, kde figurujú odnikatelia Igor Ledecký či Milan Lančarič a spoločnosť Tokaj&Co, kde sa objavuje aj podnikateľ Zoroslav Kollár. Prostredníctvom svojej firmy Chateau Viničky tam investuje východoslovenský podnikateľ Juraj Kamarás. Okolo tamojších viníc sa točili aj talianski investori.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite