Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Presvedčený kresťan

.ján Figeľ .časopis .téma

Lisabonská zmluva, voči ktorej je veľa očakávaní a výhrad zároveň, vstupuje po ratifikácii všetkými členskými štátmi EÚ do platnosti. Upravuje priestor, v ktorom sa môže rozvíjať európska spolupráca a solidarita. Vnútorná solidarita Únie, ktorá sa prejavuje napríklad finančnou pomocou cez kohézne a štrukturálne fondy, ale aj naša solidarita s medzinárodným spoločenstvom, s ľudskou rodinou, ktorá sa odráža v rozvojovej pomoci alebo v hľadaní odpovedí na ochranu životného prostredia či nových nástrojov finančnej a menovej politiky.

Herman Van Rompuy, ako nový prezident Únie, bude zohrávať práve túto dvojitú úlohu: moderátora rokovaní summitov EÚ a zároveň, v rámci svojich kompetencií, bude reprezentovať EÚ navonok. Presnejším popisom jeho úlohy je podľa mňa „stály (na dva a pol roka, prípadne päť rokov) predseda Európskej rady“.
V sekularizovanej spoločnosti nie je náboženské presvedčenie kritériom politického výberu, či voľby toho-ktorého kandidáta. Je zrejmé, že aj voľba Hermana Van Rompuy bola skôr kompromisom a výsledkom rovnováhy síl medzi malými a veľkými krajinami Únie, medzi politickou frakciou ľudovcov a socialistov, pričom Van Rompuy je nepochybne jeden z najčírejších kresťanských demokratov, ktorého Európa a Belgicko majú.
Odchovanec bruselského jezuitského kolégia a Katolíckej univerzity v Leuvene je nielen výborným znalcom teológie a filozofie, ale i ekonomických teórií a politík. Ako minister financií zdôrazňoval nutnosť zníženia štátneho dlhu a vyváženého rozpočtu. Zaslúžil sa o to, že belgický štátny dlh sa znížil v priebehu desaťročia zo 135 percent HDP v roku 1993 pod 100 percent.
Van Rompuy je otcom štyroch detí a pravidelne trávi čas v ústraní benediktínskeho kláštora v Maredsous  a v Affligem. O pevnosti jeho charakteru svedčí i skutočnosť, že neváhal kritizovať rozvod svojho straníckeho kolegu, vtedy belgického premiéra Wilfrieda Martensa.  
Herman Van Rompuy sa tiež rázne postavil proti členstvu Turecka v EÚ, a to ešte v roku 2004, keď povedal, že „Turecko nie je, a nikdy nebude Európa”. Podľa Van Rompuya prijatie Turecka by ohrozilo európske univerzálne hodnoty, ktoré sú i „základnými kresťanskými hodnotami”. Možno povedať, že i keď členské štáty nevybrali Van Rompuya ako prvého prezidenta EÚ preto, že je presvedčený kresťan, hodnotovo orientovaných ľudí môže táto voľba povzbudiť a prizvať k úsiliu, aby hodnoty a princípy, na ktorých rástla spoločná Európa, boli aj naďalej obhajované a zdieľané v čoraz globálnejšom svete.

Autor je predseda KDH
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite