Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rodina ma odmieta

.časopis .téma

Rozhovor s Faridou Tarana, jedinou ženskou finalistkou speváckej súťaže Afghanstar o jej dani za úspech.

.aký je váš životný príbeh?
Pochádzam z provincie Herat. Spievam od 23 rokov. Za vlády Talibanu sme ušli celá rodina do Iránu, po roku 2001 sme sa vrátili. Dnes pracujem v marketingovom oddelení Kabul bank. V roku 2005 som sa ako prvá žena dostala vo finále medzi desiatich kandidátov súťaže Afghanstar.
.máte spev v rodine? 
Nie, mama ani žiadna zo štyroch sestier nespieva. Som druhá najstaršia, všetky sestry sú vydaté, na rozdiel odo mňa. Najprv som chcela niečo dosiahnuť, až potom sa vydám. Som prvá z rodiny, kto sa odvážil verejne vystúpiť ako spevák. Chcela som ukázať ľuďom, že žena dokáže všetko – nielen sa starať o domácnosť.  
.ako to bolo za vlády Talibanu? 
Nebolo možné spievať... 
.zmenil úspech váš život? 
Určite. Urobilo ma to slávnou, ľudia ma poznajú a rešpektujú, ľahšie dosiahnem svoje ciele. Ponúkajú mi aj sobáš, no zatiaľ odmietam.

.prečo pracujete v banke a nie ako profesionálna speváčka? 
Hudba nie je v tejto krajine nástroj na zárobok. Je to iba moje hoby. Predtým, ako som začala pracovať pre Kabul bank, som robila v organizácii World Food Program v Herate. Dnes sa tam však bojuje, Taliban je v tejto provincii silný. Z bezpečnostných dôvodov som presídlila do Kábulu.

.čo koncerty? 
Mala som ponuky, od mnohých firiem a mobilných operátorov, dokonca od americkej ambasády či od US Aid, no odmietla som. Chcem robiť normálne svoju prácu v banke. Ani vlastné CD ešte nemám, nahrala som iba päť videoklipov pre televíziu. Nie som autorka hudby ani textov, spievam rôznych básnikov..

.môžete opísať, o čom sú vaše pesničky? 
Sú to rôzne témy, nielen láska a politika. Aj krajina. Spievam aj piesne slávneho speváka Sarbana. Aj jeho hit Opojený láskou. Mám ho rada od detstva.

.máte priateľa?
(Smiech). Zatiaľ nie. 

.aké pravidlá ste v súťaži Afghanstar museli rešpektovať? 
U vás v Európe sú ľudia slobodní. Môžu urobiť všetko, aby sa stali Superstar. Ale tu v Afganistane máme veľa kultúrnych obmedzení. Máme k dispozícii iba pódium, nič iné.  Musíme presvedčiť ľudí iba našim spevom, hlasom. Nesmieme pritom tancovať, obliekať sa západným štýlom. 

.nesmiete tancovať?
Afganská spoločnosť doteraz neakceptuje ani náš spev, tak ako by som mohla tancovať na pódiu? 

.čo vraveli na váš úspech vaši príbuzní a priatelia? 
Podporili ma iba najbližší – otec, matka a sestry. Iní blízki príbuzní, strýko a tety, reagovali veľmi zle.

.čo to znamená? 
Po tom, ako som sa zúčastnila na súťaži, som ich už nesmela navštíviť. Dodnes ma odmietajú. Rada by som im vysvetlila, že v Afganistane nepotrebujeme iba učiteľov či doktorov, ale aj umelcov. Dúfam, že narušené vzťahy s rodinou sa časom napravia.

.čo si myslíte o situácii vo vašej krajine? 
Po páde Talibanu sme očakávali, že po ôsmich rokoch budeme mať mier. Žiaľ, nie je to tak. Máme mnoho incidentov, Taliban opäť kontroluje mnohé oblasti, platí tam zákaz nočného vychádzanie. Neočakávam od budúcnosti nič pozitívne. Karzai je slabý, nevie zabezpečiť afganskú bezpečnosť. 

.čo je pre vás v živote najdôležitejšie? 
Rada by som dosiahla všetky svoje ciele. Chcem žiť v Afganistane, netúžim emigrovať. Práca v banke ma napĺňa. Myslím, že aj moja sláva jej pomáha. Ľahšie sa mi rokuje v mene banky s médiami. Niektorí ľudia prichádzajú do banky z iných častí krajiny iba preto, aby ma videli (Smiech).
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite