Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Summit 
Za asistencie polície, vojakov, obrnených vozidiel, ostreľovačských pušiek a vrtuľníka, ako aj za účasti niekoľkých desiatok protestujúcich sa v Bratislave stretli ministri obrany krajín Severoatlantickej aliancie. Hlavnou témou summitu bol Afganistan. Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen obhajoval vojenskú účasť v tejto krajine a vyhlásil, že Afganistan zostáva pre alianciu prioritou číslo jeden. V tejto súvislosti pripomenul, že naša obrana sa nezačína na našich hraniciach, ale oveľa ďalej. Ak by aliancia zostala v Afganistane nečinná, nestabilita by sa rozšírila na celý región a bolo by len otázkou času, kedy by sme dôsledky pocítili v Európe. „Naša misia sa skončí vo chvíli, keď budú Afganci schopní prevziať zodpovednosť za svoju krajinu,“ dodal Rasmussen s tým, že ten prechod nemôže byť len „vojenský“, ale aj „cezhraničný“ a musí zahŕňať premenu celej spoločnosti.
Nový šéf NATO tiež potvrdil že „politika otvorených dverí NATO bude pokračovať“. Aliancia má podľa neho záujem prijímať nových členov aj napriek námietkam Ruska. „Je jasné, že s Ruskom budeme mať rozdielne názory, ale tie nemôžu ovplyvniť celý vzťah,“ povedal Rasmussen. Dodal však, že NATO a Rusko majú veľa spoločných záujmov: v Afganistane, v boji proti terorizmu a pri znižovaní počtu nukleárnych zbraní. 
V súvislosti s našou účasťou v Afganistane slovenský premiér Robert Fico oznámil Rasmussenovi, že „slovenská vláda nie je naklonená vysielaniu štandardných vojenských jednotiek, teda bojovníkov.“ Dodal však, že vláda by chcela, „aby naša ženijná jednotka mala viac možností na pôsobenie vo viacerých častiach Afganistanu, súčasne by sme jej poskytli vlastnú slovenskú ochranu.“ O koľko vojakov by sa naša účasť v Afganistane mala zvýšiť, zatiaľ nie je jasné. 
Fico s Rasmussenom hovorili aj o protiraketovej obrane. Slovenský premiér opäť zopakoval, že kým bude premiérom, nič podobné na území Slovenska nedovolí. Fico zároveň ocenil rozhodnutie Obamovej administratívy nevybudovať radar v Česku a základňu v Poľsku. Generálny tajomník NATO na Ficove slová o protiraketovej obrane reagoval vetami: „Vzal som to na vedomie, no aj tak je to v trochu hypotetickej rovine. Nie je mi známe, že by v tomto smere prišlo k takej požiadavke vo vzťahu k Slovensku alebo k akejkoľvek inej krajine.“ 
.tg, SITA
Zastavené
Polícia zastavila trestné stíhanie františkánskych mníchov za sexuálne zneužívanie maloletých chlapcov. Obete zneužívania po čase zmenili svoju pôvodnú výpoveď, ku ktorej ich vraj donútil muž, ktorý ich skutočne sexuálne zneužíval. Vinu mníchov nepreukázala ani kriminalistická expertíza vecí, ktoré policajti zaistili počas akcie v ich bratislavskom kláštore. 
.jm, .sita 
Prudko nadol 
Prudký pád zažilo Slovensko v rebríčku, ktorý zostavujú Reportéri bez hraníc podľa indexu slobody tlače. V roku 2008 sme obsadili ôsme až dvanáste miesto. A teraz sme na 45. mieste spolu so Španielskom. Správa Reportérov bez hraníc hovorí aj o novom trende: Európa prestáva byť v slobode tlače vzorom. O náš pád sa postaral najmä nový tlačový zákon a jeho paragraf o povinnosti médií zverejňovať odpovede.
.eč
Cena aj pre .týždeň 
Fotografiou roka sa v prestížnej súťaži Czech Press Photo, na ktorej sa zúčastňujú aj slovenskí fotografi, stala fotografia Joe Klamára. Pôvodom slovenský fotograf pracuje pre Agence France Presse. Na víťaznej fotografii je Barack Obama v Prahe. V kategórii reportáž získal tretiu cenu fotograf .týždňa Boris Németh za cyklus fotografií z obecných volieb v rómskej osade. 
.eč
Ďalší koniec?
Slovenská letecká spoločnosť Seagle Air, ktorá sa venuje najmä charterovým letom, má finančné problémy. Vraj sa jej nevydaril obchod s talianskou spoločnosťou Skyone Italy, a preto pozastavila lety. Ak firma skončí, budú postihnuté najmä slovenské cestovné kancelárie, ktoré boli jej zákazníkmi. Zaujímavé je, že spoločnosť v minulosti expandovala tak ako Sky Europe. 
.jr
Ropa nad vodou
Rozruch okolo plánovanej trasy ropovodu cez Žitný ostrov neutíchol ani po stiahnutí návrhu poslanca Petra Pelegriniho na zníženie ochrany tohto územia. Podstatné argumenty proti jeho výstavbe touto najkratšou trasou sú zrejmé. Trasa vyhovuje viac Rusom a Rakúšanom a Slovensku môže uškodiť. Väčšie výhody z projektu bude mať rakúska firma OMV než slovensko- maďarský Slovnaft.  Navyše diverzifikácia prítoku ropy cez túto rúru nie je vôbec istá. 
.jr
____________________________________________________________________________
Pavel Sedláček
podľa prieskumu Agentúry sociálnych analýz župana Trenčianskeho kraja pozná len každý štvrtý občan kraja. Pritom je favoritom aj v nadchádzajúcich voľbách. Najznámejším županom je Peter Chudík z Prešova, ktorého poznala viac ako polovica oslovených.
Peter Pelegrini
Poslanec za Smer predložil návrh, aby sa ropovody mohli budovať aj na územiach v najvyššom stupni ochrany prírody. Umožnilo by sa tak prepojenie medzi Bratislavou a Schwechatom cez Žitný ostrov. Návrh vyvolal ostré protesty a poslanci ho z programu vyradili. 
Žigmud Pálffy 
O hviezdu Skalice sa stále zaujíma klub KHL Dinamo Minsk. Pálffy, ktorý prestup dlho odmietal, vyzerá v poslednom čase nalomený. „Nebolo by zlé vyskúšať aj KHL,“ povedal denníku Sme. Generálny manažér Skalice však jeho prestup označil za blbosť, ktorú živia médiá. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite