Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ľudia majú stále radi príbehy

.tomáš Gális .časopis .fenomén

Rozhovor s herečkou Zuzanou Fialovou o seriáloch Ordinácia v ružovej záhrade, Keby bolo keby a Kriminálka Staré mesto

.nakoľko môže byť seriálové herectvo tvorivé?
To záleží na tom, či je tvorivosť povolená, či sa na tej postave zúčastňujete aj autorsky a či na to máte chuť. V seriáloch, ktoré tu nastúpili, na to priestor veľmi nie je a v tých denných seriáloch už vôbec. Ale keď sa pomaličky presunieme od seriálov k sériám, bude to mať s tvorivosťou a hereckým umením viac spoločné. 
.pred niekoľkými rokmi ste odišli z najobľúbenejšieho seriálu Ordinácia v ružovej záhrade. Prečo?
Bola to monotónna práca. Unavovalo ma to a potrebovala som zmenu. 
.minulý týždeň išiel tretí diel seriálu Keby bolo keby. Tam sa vám už pracovalo lepšie?
Isteže lepšie, pretože tam sa už nepracovalo v tých papundekloch, ale v exteriéroch, čo je pre herca väčšia inšpirácia. Ale ja som to robila popri skúšaní Anny Kareniny a moderovaní Let´s Dance, takže si z toho veľa nepamätám.(Smiech.) Teraz som začala nakrúcať Kriminálku Staré mesto, a to je už lepšie. Teším sa tam, baví ma vymýšľať niečo na pľaci a iste by to tak bolo aj s Keby bolo keby, keby som nebola psychicky aj fyzicky zo všetkej tej práce, čo som vtedy mala, zničená. 
.v Kriminálke Staré mesto, ktorú bude vysielať STV, teda máte viac priestoru?
Ja som vlastne ten projekt vymyslela, námet je môj a potom som ho odpredala Trigonu. Oni tam už pozvali Dominika Dána, Alexa Koenigsmarka a ostatných. Ku koncu príprav som sa ešte trochu zúčastňovala na dokresľovaní tých charakterov. To ma veľmi baví, pretože je to tvorivá práca. Tým, že som do toho autorsky nejakým spôsobom zaangažovaná od začiatku, je to zaujímavejšie. 
.pred niekoľkými rokmi tu bola iniciatíva Verejnosť za verejnoprávnosť. Dodnes mnohí plačú za televíznymi pondelkami. Sú súčasné seriály adekvátnou náhradou?
Za pondelkové inscenácie? Neviem, či je do adekvátne náhrada a či ľudia nejako masovo reagovali, keby sa dnes začali točiť Gogoľove jednoaktovky. 
.problémom slovenských seriálov je, že niektorí herci hrajú aj v troch seriáloch naraz...
Veci, ktoré sa dnes vyčítajú slovenskej seriálovej tvorbe, boli kedysi normálne. Aj vtedy sa točili tí istí herci v rôznych projektoch – inscenáciách a estrádach. Takisto tu bolo len dvadsať alebo tridsať špičkových hercov, ktorí hrali všade, každý druhý pondelok. Toto by som nepovažovala za argument. Slovensko je malá krajina na to, aby sa tu vyprofilovalo tisíc špičkových hercov. 
.myslíte si, že je ten vysoký počet seriálov v slovenských televíziách udržateľný?
Je tu nejaký prirodzený vývoj po tom, ako sa v televíznej tvorbe nepracovalo. Začali sme so zlým Medzi nami, pokračovalo to Ordináciou, Panelákom, dnes sa už robia seriály ako Mesto tieňov, Odsúdené, Keby bolo keby. Tvorba sa už v niečom skvalitnila. Ja si myslím, že tá televízna tvorba je čoraz lepšia, aj to herectvo je čím ďalej, tým viac prispôsobené pre televíziu. Zo začiatku sme to veľmi nevedeli. Diváci si zvyknú a televízie budú musieť urobiť ďalší krok, napríklad televízne filmy, kostýmové veci. Možno sa nakoniec vyprofiluje jeden hlavný seriál pre každú televíziu a začnú sa robiť série a možno tie filmy. Ľudia majú stále radi príbehy. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite