Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mediár Eleny Akáczovej

.elena Akácsová .časopis .médiá

Absurdné žaloby na všetko možné, od výrobcov mikrovlniek, že neupozornili na nevhodnosť sušiť v nich domáce zvieratá, až po McDonald, že ich jedlo prekvapivo spôsobilo obezitu, boli doteraz špecialitou Američanov.

Ich dôsledkom je najmä to, že človek musí čítať siahodlhé návody na použitie elektrickej píly, že nie je vhodné do nej strkať nielen prsty ale ani penis a špiritizovať nad tým, aká situácia a následná žaloba tomu bodu v návode predchádzala. 
Lenže teraz sa absurdné žaloby začínajú množiť v Rusku a ich dôsledky môžu narobiť podstatne viac škôd, ako len smiešne americké návody na použitie. Jednu už, chvalabohu, súd zamietol ako neopodstatnenú. Druhá zatiaľ nepadla, ale trestné stíhanie prebieha. 
Z urážky na cti obvinil Jevgenij Džugašvili, Stalinov vnuk, ruské noviny Novaja Gazeta za článok z apríla tohto roku. V ňom bol jeho dobrý deduško označený za krvilačného kanibala, ktorý poslal tisíce ľudí na smrť. Žiadal ospravedlnenie a desať miliónov rubľov navrch. V článku sa vraj uvádzajú nepravdivé fakty, napríklad o Stalinovej zodpovednosti za katynský masaker. Džugašviliho právnici tvrdili, že celé je to len poľský výmysel ako okradnúť Rusko, že noviny, ako aj ľudskoprávne združenie Memorial pracujú proti Rusku. Spochybňovali aj ruské učebnice používané sudcom ako dôkaz.
Podľa autora článku Anatolija Jablokova načasovanie žaloby nie je náhodné. Pred časom by s podobnými žalobami rozhodne neuspeli. V súčasnosti sa však v ruských masmédiách, knihách aj filmoch čoraz viac prejavujú tendencie chváliť stalinizmus, takže Stalinovi príbuzní cítia šancu na jeho rehabilitáciu. 
Historik Michail Suprunov je zase trestne stíhaný za to, že zverejnil zoznamy ľudí väznených a popravených v gulagoch. Porušil tým údajne zákon o ochrane osobných údajov. Pritom v tomto zákone sa explicitne uvádza, že sa netýka archívnych materiálov. Podľa historika je to ďalšie opatrenie namierené proti tým, čo sa seriózne zaoberajú históriou sovietskeho obdobia. Dáva ho do súvislosti s ustanovením prezidentskej komisie proti falšovaniu histórie´či pokusom o prijatie zákona o spochybňovaní výsledkov vojny. 
Ide z toho mráz. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite