Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svoji proti svojim

.časopis .týždeň doma

V roku 2006 žilinskí občianski aktivisti a pravicová opozícia po šestnástich rokoch porazili primátora Jána Slotu. Najsilnejší komunálny príbeh na Slovensku dnes dostáva trhliny. Aktérmi vzájomných vážnych obvinení sú poslanci vládnuceho klubu SDKÚ-DS a vedenie mesta za tú istú stranu.

Spory sa vystupňovali do tej miery, že minulý týždeň v pondelok sa časť z nich pokúsila odvolať z funkcie viceprimátora Michala Horeckého (pozri rozhovor v rámčeku) – neúspešne,
chýbali dva hlasy. Dlhodobo mu vyčítajú, že mesto je nadštandardne ústretové voči podnikateľom blízkym Slotovi, najmä Georgovi Trabelssiemu. Horecký to však rezolútne odmieta. 
.o pocitoch a faktoch
Výhrady poslancov sa týkajú výstavby obchodného centra Hrad, ale aj predaja športovej haly bez výberového konania a iných káuz. Ich indície narastajú od júna 2007, keď mesto podpísalo s Trabelssieho firmou SIRS memorandum.
„Bolo to zakopanie vojnovej sekery,“ hovorí poslanec mestského zastupiteľstva za SDKÚ-DS Ľubomír Bechný a dodáva: „Odvtedy sa vedenie mesta prestalo o Trabelssiem vyjadrovať kriticky a stiahlo žalobu o neplatnosti predaja športovej haly. Dokonca máme pocit, že mu vychádza v ústrety.“ Šéf poslaneckého klubu Peter Fiabáne oponuje, že pocity, ktoré mu na tom celom prekážajú najviac, nie sú namieste. „Zatiaľ neviem o tom, že by niektorý z kritikov predložil jediný dôkaz o tom, že to tak je,“ dodáva Fiabáne.
Klub SDKÚ-DS v Žiline má 18 z 31 členov mestského zastupiteľstva, pričom dvanásti z nich nie sú členmi strany. Nominovalo ich najmä občianske združenie Za krajšiu Žilinu, ktoré si získalo v meste kredit tým, že počas „slotovlády“ vytrvalo poukazovalo na sporné praktiky vedenia mesta, o čom informoval aj .týždeň.. Za všetky témy spomeňme predaj pozemkov na výstavbu Auparku, mrakodrap na Bôriku či ničenie zelene. No najmä atmosféru strachu a nekultúrnosti v meste. Mottom ich kampane bola „Zmena“. A skutočne, všetci, aj kritici radnice dodnes oceňujú, že mesto pod vedením nového primátora Ivana Harmana (SDKÚ-DS) výrazne skvalitnilo prácu a služby občanom. Zriadilo klientské centrum, má prehľadnú internetovú stránku, obnovilo za Slotu zrušený grantový systém pre kultúru, šport a školstvo. Nemôže sa už stať, aby primátor zaskočil poslancov schvaľovaním nepripravených zmlúv a už vôbec nie, aby prišiel opitý či konal agresívne. „Oceňujem výraznú zmenu kultúry v meste,“ hovorí poslanec Peter Ničík, symbol protislotovského odboja v tomto meste, ktorý však pred voľbami v roku v roku 2006 odmietol ponuku kandidovať na primátora. Necítil sa na to. „Boli sme ako občianski aktivisti v politike naivní. Dali sme moc do rúk SDKÚ-DS a keďže sme nemali ambície, mocenské ani finančné, stačil nám pocit, že v meste zavládne slušnosť a transparentnosť. Nijako sme však moc nekontrolovali, a keď sme sa o to pokúsili, už bolo neskoro.“
.prípad hala: Ničík vs. Horecký
Ničík uvádza, že ak aj mal v prvých dvoch rokoch po víťazných voľbách informácie od občanov, najmä podnikateľov, že niečo nie je v poriadku, vždy išiel za viceprimátorom Horeckým, ktorý mu to vysvetlil a on mu veril. Bodom zlomu bol pre neho predaj športovej haly na Karpatskej Trabelssiemu bez výberového konania. Horecký sa však čuduje: „Problém vznikol, keď poslanci vrátane pána Ničíka tento projekt schválili a pár dní nato sa objavil prvý negatívny článok v miestnych novinách. A potom si odrazu niekto uvedomil, že zle zahlasoval. Najprv čosi schvália, potom to kritizujú?“ 
Udalosti nabrali spád. Ničík na protest proti výstavbe haly za vyše tri milióny eur bez výberového konania tento rok v lete vystúpil z Poslaneckého klubu SDKÚ-DS. Jedenásť poslancov klubu (občianski kandidáti plus Bechný) prišlo s protestom proti tomu, ako mesto pristupuje k výstavbe centra Hrad. V septembri napísal Ničík Horeckému e-mail, ktorý v kópii poslal členom poslaneckého klubu. Uvádza, že už mu neverí, pretože správ o jeho čudných praktikách je už toľko, že ich nemôže považovať za dezinformácie či klamstvá. „Veľmi ma mrzia správy, že pýtaš peniaze a iné výhody pre seba od podnikateľov či iných osôb. Hanbím sa za takéto tvoje správanie,“ píše Ničík. Pobúrený Horecký mu odpovedal verejne, korupciu a zvýhodňovanie Trabelssieho rezolútne odmieta. Píše o „zrade“, politickej naivite, samoľúbosti, brutálnom ohováraní, demagógii a klamstvách, ktoré prerástli akúkoľvek hranicu. Žiada dokonca Ničíka, aby vrátil poslanecký mandát. 
„Neprechovávam voči nikomu negatívne emócie. Ako poslanec som však spoluzodpovedný za chod mesta. Kamarát-nekamarát, ak sú vážne podozrenia, z hrušky dole. Je mi pritom veľmi ľúto, že musím bojovať proti ľuďom, s ktorými sme vyhrali voľby,“ uzatvára Ničík, ktorého by najviac mrzelo, keby ublížil bezdôvodne. Čo ak sú však jeho informácie o nekorektnom správaní Horeckého nepresné? To si však nepripúšťa. 
.prípad Hrad: Maňák vs. Trabelssie
Paralelne s tým sa v Žiline odvíja ešte druhý konflikt. Jedenásti „rebelujúci“ poslanci tvrdia, že vedenie mesta a stavebný úrad povolili veľkokapacitné OC Hrad v rozpore s jednoznačnými závermi komisie výstavby, ktorá opakovane požadovala, aby investor svoj zámer zásadne prepracoval do zástavby historického centra mesta – čo sa podľa nich nestalo.
Primátor Harman však považuje zvýhodňovanie Slotovho kamaráta za absurdné. Uvádza, že pre svoju citlivosť bol projekt niekoľkokrát investorom prepracovaný. Samotný Trabelssie sa bráni tvrdením, že nemá nadštandardné vzťahy s mestom. Naopak, projekt sa „vlečie“ od roku 2003, keď si objednal jeho deväť úprav a štúdie piatich architektov. Tvrdí, že akceptoval všetky závažné pripomienky zo strany odboru hlavného architekta mesta, dochádza však k prieťahom v konaniach a porušovaniu zákonných lehôt. Preto začiatkom októbra podal na Krajský stavebný úrad sťažnosť pre porušenie správneho poriadku a zároveň námietku z dôvodov vážneho podozrenia zo zaujatosti stavebného úradu v Žiline.
Za strojcu „účelovej mediálnej kampane“ považuje Trabelssie architekta Dušana Maňáka, ktorý v deväťdesiatych rokoch dvakrát neúspešne kandidoval na primátora proti Slotovi a dnes vedie stavebnú komisiu na mestskom úrade. Považuje ho za osobne zaujatého, lebo v roku 2004 odmietol realizovať jeho štúdiu na dotknutú lokalitu. Maňák na obvinenie Trabelssieho, že dnes ho kritizuje, pričom predtým pre neho vypracoval štúdiu štvorpodlažnej budovy v danej lokalite, uvádza, že išlo iba o hmotovú štúdiu vychádzajúcu z platného územného plánu, ktorú mu s kolegom navyše Trabelssie dodnes nezaplatil. Nebol to však podľa neho predimenzovaný hypermarket ako dnes, pre zástavbu v Mestskej pamiatkovej rezervácii neprijateľný...
.daň za slobodu?
Smutný žilinský príbeh gólov do vlastnej brány v týchto dňoch graduje. Paradoxne, aj tieto spory sú prejavom slobodnej a otvorenej atmosféry v Žiline. Jedno je isté. Za Slotu by si to „jeho“ poslanci dovoliť nemohli. Zdá sa, že limity situácie už po svojom pochopila aj miestna SDKÚ-DS, ktorá prijala kontroverzné uznesenie, že každého člena poslaneckého klubu, ktorý sa bude v médiách negatívne vyjadrovať o kolegoch, svojom klube či vedení alebo predstaviteľoch politickej strany, automaticky vylúčia. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite