Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Príroda si poradí aj bez ľudí

.časopis .téma

Rozhovor s náčelníkom Lesoochranárskeho zoskupenia VLK Jurajom Lukáčom o krádežiach v lesoch, „pravicovosti“ prírody a súkromných rezerváciách.

.upozorňovali ste roky na krádeže dreva, ktoré sa nedávno dokázali. Cítíte satisfakciu?
Politici chceli, aby sa to ukázalo.

.ktorí politici?
SMER potreboval ukázať, že koaliční partneri sú zlí. A využili na to rezorty, v ktorých oni vládnu. Na krádeže, ktoré teraz vyplávali, sme ako VLK upozorňovali od roku 2002. Niekoľko našich oznámení bolo odmietnutých – aj za pomoci tých ľudí v Štátnych lesoch, ktorí teraz vytiahli kauzu krádeží v Liptovskom Hrádku.

.dôvod?
Lesy predstavujú niekoľko stomiliardový sklad. Neexistujú pritom skladové karty, je v tom veľký chaos, kradne sa vo veľkom štýle.

.systémová chyba?

Každý kradne v rozsahu svojich kompetencií. Vedia to vrcholoví politici aj úradníci, je to zároveň bič na nepohodlných. Keď je niekto „zlý“, urobí sa mu kontrola, ako v Liptove. A určite sa niečo nájde.

.dostávate oznámenia o krádežiach priamo od lesníkov?
Píšu nám zamestnanci z lesných závodov od Vranova po Bratislavu, dokonca aj z generálneho riaditeľstva. Niekedy sa aj podpíšu, no s tým, že si neželajú zverejnenie svojho mena, čo rešpektujeme.

.ako pracuje polícia?
Za Palkovho vedenia sa veľmi pomaly, ale viditeľne jej práca zlepšovala. Politicky mi nesedí, ale ako minister vnútra bol u mňa úplná jednotka. Neviem, ako to robil, ale mafia s drevom vtedy zaliezla. Samozrejme, veľa vecí sa tutlalo, ale začali robiť previerky, nechali si od nás – čo je veľmi zaujímavé – vysvetliť, ako sa má označovať drevo. Máme niekoľko policajných zvodiek z tohto obdobia, ktoré hovoria, že osemdesiat percent kontrolovaného dreva bolo kradnuté alebo podozrivého pôvodu. Po voľbách v roku 2006 kontroly ustali. Teraz sa však opäť začalo preverovanie, SMER sa chce pred voľbami dištancovať od svinstiev, ktoré sa tu dejú v rezortoch SNS a HZDS.

.ako končia vaše trestné oznámenia?
Sú ich stovky. Na Najvyšší súd sme dali asi dvesto žalôb. Tridsať rozhodli v náš neprospech, no keď zistili, že ich čaká ešte sto sedemdesiat, tak sa asi zľakli, a požiadali Brusel o predbežné stanovisko k našim žalobám.

.ako na vás reagujú politici?

Napríklad zmenou zákona, ktorú predložil vysokopostavený politik SMER-u, poľovník a bývalý štátny tajomník Záhumenský. Účelovo zmenili jeden paragraf, takže mimovládne organizácie už nemôžu byť účastníkmi správneho konania. Poľovnícka loby je veľmi silná, ide naprieč celým politickým spektrom. Často som bol svedkom, že sedím u ministra a telefonuje šéf opozičnej strany, že potrebuje na sobotu nejakého poriadneho jeleňa. Vieme, že Gašparovič chodí do Vihorlatu, že bývalý veľvyslanec USA chodil do Vojenského loveckého priestoru v Levočských vrchoch...

.koľko členov má VLK?

Viac ako päťsto, máme však v databáze štyritisíc priamych podporovateľov. Sú tam vysokopostavení politici, podnikatelia, ale aj študenti, učitelia.

.čo vedie podnikateľov, že vás podporujú?

Obvykle sa hovorí, že ľudia sú svine, mám však inú skúsenosť. Ľudia majú dobrý pocit, keď robia dobro. Aby nás niekto mohol podporovať, musí byť vzdelaný. Každý rok si za veľké peniaze nechávame od FOCUS-u robiť prieskum verejnej mienky. Vychádza z neho, že štandardný podporovateľ VLK-a nie je odredovaný tínedžer, ale podnikateľ medzi 30 a 50, ktorý má jedno-dve deti. Viac muži ako ženy, najčastejšie s vysokoškolským vzdelaním.

.je to nabúranie mýtu, že ak niekto sympatizuje s ochranármi, je ľavičiar?
Ja sám som typický pravicový volič. Mám na to dobré dôvody, lebo som zažil socializmus – na rozdiel od väčšiny mladých. Pracoval som vtedy vo výskumnom ústave kovopriemyslu, kde sme vyvíjali zváracie roboty. Za odmenu som dostal cestu na Bajkal, no ŠtB mi zakázala ísť služobne do Ruska. Kybernetika, čo je moja oblasť, bola považovaná za buržoáznu pavedu. Teraz je svet otvorený, dá sa komunikovať, cestovať. A nechcem už zažiť, aby sa to vrátilo.

.ste teda pravicový ochranár?

Súvisí to možno s našou „vlkárskou“ filozofiou ochrany. Presadzujeme územia, v ktorých sa neťaží drevo. Náš cieľ je, aby minimálne desať percent lesov bolo bezzásahových. Aby o tom, ktorý strom prežije a ktorý naopak spadne, rozhodovala príroda, a nie človek. Les je tu 350 miliónov rokov, desiatky tisícov druhov lesných organizmov si vyvinuli veľmi zložitý komunikačný systém. Vedia si navzájom pomáhať, určite lepšie ako ľudia. Máme obrovský problém nielen s lesníkmi, ale aj s niektorými ochranármi, ktorí si myslia, že bez ľudí si príroda neporadí. To mi presne pripomína ľavicový a pravicový pohľad na ľudskú spoločnosť.

.čo z toho pre vás vyplýva?

Treba vo veľkej miere, väčšej ako dnes, nechať rozhodovanie na ľudí. Preto volím pravicové strany, ktoré sú tu však na môj vkus dosť ľavicové. Myslím si, že som tisíckrát konzervatívnejší  ako Palko, lebo jeho konzervativizmus sa končí pri katolicizme.

.čo hovoríte na Stranu zelených?

Od každej politickej strany žiadam jasný a čitateľný program, víziu. A Strana zelených to dnes nemá. Čo je aj veľký problém mimovládiek v našom odbore. Väčšinou sa iba protestuje, keď už je niekde problém. Vždy som volil Bugára, lebo za neho bola SMK čitateľná strana. Teraz už pomaly žiadna strana nie je pre mňa čitateľná.

.odkiaľ má VLK zdroje na svoju činnosť?
To sa nás ľudia pýtajú často. Vládne mýtus, že máme obrovské prachy z EÚ, čo ma na druhej strane teší, lebo tým sa zvyšuje náš status. (Smiech) Naša stratégia? Máme nízke náklady a usilujeme sa, aby sme mali príjmy najmä od fyzických osôb, nie od štátu ani od EÚ.

.čo firmy?
Tie neodmietame, lebo naši podporovatelia sú často podnikatelia, najmä drobní. Ich identitu nezverejňujeme. Na rozdiel od Greenpeace sa nebránime príjmom od právnických osôb, ale každý dar prehodnocujeme. Napríklad firma Skanska si chcela urobiť zelený imidž,  tak s nami koketovala – za milión korún.

.a?
Odmietli sme, podobne ako iných. Firmy, ktoré majú evidentne prsty v ničení prírody, neberieme. Na druhej strane nás podporil T-mobile, ich zamestnanci sa poskladali na projekt Kúp si svoj strom. Dostali sme dvestotisíc korún bez akejkoľvek podmienky. Z rôznych zdrojov máme asi tri milióny korún ročne.

.ako sa osvedčila myšlienka súkromných rezervácií?
Paradoxne, náš najúspešnejší projekt je akcia, kde pýtame od ľudí pomerne veľké peniaze.  Pre väčšinu ľudí to znamená čosi ako ekologický odpustok, kupujú si svoj strom v našich rezerváciách Vlčia a Rysia. Každý hovorí o kríze, no stále nám dávajú. Chcú niečo urobiť, no nemajú čas ani schopnosti. A poslať päťdesiat eur za „svoj strom“, na ktorý sa mnohí chodia pozerať, ako rastie, je jednoduché. Máme františkánskych mníchov, ktorí si kupujú padnuté stromy. Pozerajú sa, ako im hnijú. Alebo mladomanželia dostali dva stromy vo Vlčej ako svadobný dar od kamarátov. Plus im zaplatili svadobnú cestu do lesa, aby si tie dva stromy išli vybrať. Mali sme aj pani, ktorá certifikát o kúpe stromu odkázala v záveti vnukovi. Aj Havlovi kúpili u nás strom. Nohavica si kúpil strom a keď sa to dozvedeli jeho fanúšičky, kúpili si okolo neho celú húštinu (Smiech).
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite