Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reportéri narazili, Mečiarovci prerazili

.eva Čobejová .časopis .médiá

Čaro nechceného – to sa podarilo vykúzliť vedeniu STV minulý týždeň. Svoju nezávislosť demonštrovalo hneď dvakrát.

STV predstavila novú dopravnú reláciu pre deti, ktorú dostane z externého prostredia zadarmo. Dodávať ju bude firma podnikateľov Magdalény Mečiarovej-Gálikovej a Vladimíra Mečiara, ml..  ktorá zatiaľ síce nie je v producentskom svete známa, ale presvedčila svojím projektom aj STV, aj ministerstvo vnútra ako garanta. To všetko je také bizarné, až sa nechce veriť, že s touto trápnou záležitosťou sa ešte STV verejne chválila na špeciálnej tlačovke za osobnej účasti ministra Kaliňáka. 
Silnejší záujem verejnosti ako nová relácia Páni zo semafóra vyvolal Štefan Nižňanský, keď osobne zastavil – predtým už príslušnými šéfmi aj právnikom schválenú reláciu Reportéri o čudnom sociálnom podniku v Bardejove. Správa o Nižňanského počine sa ihneď dostala do médií, zaoberali sa ňou aj členovia Rady STV a poslanci v parlamente. Nižňanský má smolu – keby Reportérov pustil, nič podstatné by sa asi nestalo. Reportéri už od nástupu Nižňanského nie sú takou prominentnou reláciou, aby dokázali významnejšie rozvíriť politickú hladinu. Možno by tá relácia ušla pozornosti. Lenže po Nižňanského cenzúre sa z nej mediálna udalosť naozaj stala. 
Vysvetlenie, prečo sa Nižňanský tak angažoval, je jednoduché: chcel sa zavďačiť ministerke Tomanovej, ktorá mu – predtým než sa dostal do STV – prihodila mediálne poradcovstvo na svojom ministerstve. Sociálne podniky sú navyše citlivou témou pre Smer a prekvapujúco otvorene tento projekt už dlhšie kritizuje aj poslanec za HZDS Jozef Halecký. 
Nižňanský sa však Tomanovej veľmi nezavďačil. O bardejovský sociálny podnik sa teraz vďaka jeho iniciatíve už zaujíma kdekto. 
Nižňanský zároveň verejne obvinil svojich podriadených z neprofesionality, z povrchnosti, z bulvárnosti. To dotknutých redaktorov naozaj nahnevalo a začali sa prvýkrát výraznejšie brániť, pretože Nižňanský sa dotkol aj ich profesionálnej cti.
Keď v januári 2007 Radim Hreha odvolal šéfa Reportérov Eugena Kordu, zostávajúca časť redakcie sa pokúšala udržať si istú nezávislosť. Nebolo to ľahké, keďže šéfom publicistiky je nevýrazný Oto Nittman, ktorý ani teraz neprejavil veľa odvahy, dokonca sa vyhýbal aj porade s reportérmi. Pokus prežiť s nezávislou investigatívnou žurnalistikou na pôde verejnoprávnej televízie riadenej politicky zaviazaným Nižňanským bol dopredu odsúdený na neúspech. Bolo len otázkou času, kedy reportéri narazia a pochopia, že limity ich práce sú väčšie, ako sú schopní akceptovať. Dokonca za .týždeň môžeme skonštatovať, že definitívne narazili až prekvapujúco neskoro. Teraz už bojujú len o svoju česť, nie o záchranu svojej relácie, tá svoj kredit vinou Nižňanského stratila. Dobrá investigatíva sa bez silného šéfa televízie, ktorý sa za redaktorov postaví aj proti vládnucim politikom, robiť nedá.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite