Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Veľká hudba v malom rádiu

.časopis .hudba

S Róbertom Sedlákom sme sa stretli podvečer prvého septembra. Dôvodom nebolo rozoberanie slovenskej Ústavy, ktorá mala práve svoj Deň, ale jeho rádio, ktoré sa v tento deň druhýkrát narodilo.

Hoci sa to zdá neuveriteľné – Róbert má totiž 21 rokov – Rádio A1 prvýkrát založil pred štyrmi rokmi. Bol vtedy študentom stavebnej priemyslovky v Košiciach, mal rád hudbu a rozumel počítačom. „Vysielalo vtedy Radio FM, čiže bolo čo počúvať,” hovorí Róbert Sedlák, keď sa ho pýtam na to, aká potreba ho k založeniu internetového rádia viedla. „Urobili sme to tak trochu z nudy. Skúsili sme jednoducho s kamarátmi dať na net hudbu, ktorú máme radi. Na naše prekvapenie sa to hneď chytilo a boli dobré ohlasy. Tak sme sa snažili urobiť to najlepšie, ako vieme. Robili sme to z pasie.”
Prvá podoba Rádia A1 fungovala takmer tri roky. Za ten čas si ho našlo a obľúbilo pomerne veľa ľudí, stalo sa dôležitým partnerom festivalu Pohoda, medzi jeho redaktormi bolo viacero rešpektovaných hudobných publicistov, v „džubokse” rádia sa dalo nájsť veľa starých skvostov aj nových objavov. „Ku koncu tohto obdobia nám vypovedal zmluvu Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA),” vysvetľuje zastavenie dobre rozbehnutého projektu Róbert. „My sme im poplatky riadne platili, ale oni ich stále dvíhali, až to bolo pre nás neúnosné.”
Nasledovala deväťmesačná pauza, Róbert Sedlák medzitým zmaturoval a začal úspešne podnikať v oblasti internetových aplikácií. V lete sa na facebookovej skupine Radia A1 objavila správa, že prvého septembra bude rádio späť. A tak sa aj stalo. Aby obišli problémy so SOZA, dohodli sa s belgickým partnerom, ktorý sa stal oficiálnym vysielateľom Rádia A1. „V Bratislave sa program pripravuje, no vysiela sa zo servera v Belgicku. Náš partner má korektné zmluvy s belgickým ochranným autorským zväzom, ktorému riadne platí tantiémy.” Medzinárodný rozmer rádia naznačuje nová adresa (www.radioA1.net), ako aj internetová stránka, ktorá je v angličtine. Najvýraznejšou zmenou je však prechod od „džuboksu” (každý poslucháč si mohol vybrať z ponuky a hrať si pesničky, na ktoré mal chuť) k „live streamu” (klasický rozhlasový prúd pesničiek). „Je to osobnejší kontakt s poslucháčom – všetci v danej chvíli počúvame tú istú pieseň,” hovorí Róbert. Či to podobne ocenia aj poslucháči, ukáže budúcnosť.
Ďalšou zmenou je obohatenie stránky o komunitný hudobný server: kapely si tu môžu vytvárať vlastné profily, uploadovať svoje pesničky a komunikovať s fanúšikmi. „Chceme, aby sa okolo rádia vytvárala komunita aktívnych poslucháčov – nemusí ich byť veľa, dôležité je, aby spolu komunikovali a mali z toho príjemný pocit,” hovorí Róbert.
Znie to – ako skoro všetko, čo Róbert hovorí – trochu naivne. Ale to je zjavne len jedna strana tohto podnikavého mladíka. Keď rozpráva a pohybuje pri tom hlavou, vlasy mu zakrývajú veľkú časť tváre a vyzerá ako štýlový fanúšik alternatívnej hudby. Keď si však vlasy z očí odhrnie, nemožno si nevšimnúť jeho ostrý, prenikavý pohľad a prekvapivú vážnosť, s akou o projekte hovorí. „Nie je to o peniazoch. Ja som podnikateľ a rádio dotujem. Bolo by fajn, keby sa za nejaký čas dokázalo financovať samo, ale ak to nepôjde, budem ho dotovať stále. Nemám s tým problém. My chceme ľuďom dokázať, že vieme urobiť malé rádio s veľkou hudbou,” hovorí parafrázujúc známy text Živých kvetov.
Fakt, že počas prvého dňa si bez akejkoľvek reklamy Rádio A1 našlo takmer 2 000 ľudí, dáva Róbertovmu projektu slušnú nádej na úspech. Program rádia v súčasnosti vytvára päť ľudí, v najbližšom období by sa ich počet mal rozšíriť. Všetci to robia popri práci či štúdiu. „Z pasie,” ako hovorí Róbert.
Ťažko dnes odhadnúť, do akej miery bude Rádio A1 úspešné. Pokiaľ však Róbert a jeho kamaráti nestratia chuť a nadšenie, slovenskej hudobnej scéne môže ich projekt významne pomôcť. Je veľká šanca, že to tak bude. Projekty, vznikajúce z pasie, sú často najživotaschopnejšie.
Z toho, že Rádio A1 znovu vysiela sa veľmi tešíme.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite