Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mediár Eleny Akácsovej

.elena Akácsová .časopis .médiá

Som ľavičiarka! A to len preto, lebo milujem zeleninový šalát, ktorý v podstate tvorí základ môjho jedálneho lístka. Teraz mám hlavu v smútku, lebo moja obľúbená strava sa dostala na zoznam ľavičiarskych poznávacích znamení podľa českého prezidenta Václava Klausa.

K dávnejším ľavičiarskym atribútom – voda v plastovej fľaške, batôžtek a snowboard, priradil začiatkom leta aj šalát a v rozhovore pre Lidové noviny ho dokonca označil za antijedlo.
Vodu pijem najradšej z vodovodu, zvlášť tá bratislavská je vraj mimoriadne zdraviu prospešná, mám rada drahé kabelky a športu sa vyhýbam. A teraz takýto útok na moju svetonázorovú integritu? Aby bolo jasné, Vaclav Klaus je môj obľúbený český politik. Milujem ho pre jeho postoj k Lisabonskej zmluve a globálnemu otepľovaniu, obdivujem, ako hrdo znáša nepochopenie väčšiny českých novinárov a intelektuálov, najmä ho však žeriem pre jeho schopnosť trúsiť provokujúce, politicky nekorektné a často veľmi trefné bonmoty aj tam, kde už dávno nič také nepočuli.
Chápem, ako to s tým šalátom myslel, aj mňa irituje, ako sa politická propaganda, samozrejme tá ľavicová, pletie už aj do jedálneho lístka, štvú ma všetky tie eko, bio a fair trade nálepky. Ale búri sa vo mne moja polobulharská krv, veď môj dedo bol súkromne hospodáriaci maloroľník, ktorý odolal všetkým vyhrážkam a sľubom, nevstúpil do družstva a hrdo hájil 0,1 percenta súkromníkov za socializmu. Obracia sa v hrobe, že jeho zelenina má ľavicovú nálepku.
Podľa Klausa by sa všetky jedlá dali rozdeliť na ľavičiarske a pravičiarske. Vlastne je to geniálny nápad na diétu. Tak ako pri delenej strave je zakázané miešať rôzne skupiny, tak by bolo zakázané miešať v jeden deň aj ľavičiarske a pravičiarske jedlá. Keby sa to ešte rozšírilo aj na rozmýšľanie a konanie, to by tu konečne vyčistilo črevá aj vzduch.
Už ma len trápi, že ja sama som názorovo nekonzistentná, pretože milujem čokoládu, a tú Klaus označil za čisto pravicový pokrm.

www.inland.sk
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite