Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bolo to o nádeji

.tomáš Gális .časopis .týždeň v ekonomike

Rozhovor s pracovníkom spoločnosti SkyEurope, ktorý si neželal byť menovaný, pretože je viazaný mlčanlivosťou.

.ako vyzerala situácia v SkyEurope v posledných mesiacoch?
Zamestnanci, podobne ako verejnosť, tušili, že finančná situácia nie je celkom v poriadku. To bolo síce stále, ale až nedávno sa prevalilo, že spoločnosť nie je dlhodobo schopná plniť svoje záväzky vrátane miezd zamestnancov. To logicky nahnevalo všetkých dodávateľov i zamestnancov.

.vy zamestnanci ste museli súhlasiť s tým, že vám nebude vyplatená celá mzda.
Bolo to trochu inak. Nás nikto nikdy nenútil, aby sme podpisovali dodatok k zmluve, bolo to na dobrovoľnej báze. Ale veriteľmi sme sa stali súdnym rozhodnutím. Drvivá väčšina ľudí to podpísala dobrovoľne.

.aká bola potom situácia?
To je ťažko povedať. Samozrejme, boli ľudia, ktorí to odmietli akceptovať, stratili nádej a odišli. Ale ani ostatní neboli nadšení, pretože šanca na to, že by prišla nejaká investícia, bola malá. Bolo to skôr o nádeji. SkyEurope navyše na tom bola, z hľadiska podmienok, pracovnej klímy či atmosféry, lepšie ako iné spoločnosti.

.čo sa dialo 31. augusta?
Nevedeli sme poriadne, čo sa deje. Niektorí kolegovia boli vo vzduchu, niektorí na zemi, pretože nemohli odletieť. Čakalo sa, či príde preklenovacia suma 5 miliónov eur. Prišla správa, že od  1. septembra nám pražské letisko odmietne odbaviť lety. V poobedňajších hodinách zrušilo lety bratislavské letisko. Informácie sme mali väčšinou z médií, ja osobne som sedel nad stránkou sme.sk a čakal som, či bude bankrot, alebo sa pokračuje.

.dnes je 4. septembra, vy ste ešte zamestnancom. Čo robia zamestnanci?

Finančné oddelenie, oddelenie ľudských zdrojov funguje, tam ľudia chodia do práce. Letový personál, samozrejme, nemá čo robiť a čaká. Od 31. augusta plynie dvojtýždňová lehota na vyhlásenie bankrotu. Môžeme požiadať o výpoveď, ale predpokladám, že väčšina ľudí to urobí až po vyhlásení bankrotu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite