Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dalajláma na Slovensku

.filip Vagač .časopis .týždeň doma

Dalajláma po celom svete vedie kampaň za zachovanie tibetskej kultúry a za mierový návrat tibetskej nezávislosti – za svoje aktivity dostal v roku 1989 Nobelovu cenu za mier. O niekoľko dní ho privítame v Bratislave.

.slovensko navštívil prvý a jediný raz v roku 2000, keď mu Univerzita Komenského udelila čestný doktorát. Tentoraz si do Bratislavy prichádza prevziať Cenu Jána Langoša, ktorá sa udeľuje domácej a zahraničnej osobnosti, významne sa angažujúcej v boji za ľudské práva, v obhajovaní menšín a demokratických hodnôt. Pozvanie dalajlámu sa udialo cez Václava Havla, ktorý je jeho osobným priateľom a zároveň je v nominačnom výbore Nadácie Jána Langoša, vyhlasovateľa Ceny.

.nadácia a Cena Jána Langoša

Nadácia Jána Langoša bola založená v roku 2007, po tragickej smrti Jána Langoša, z potreby pokračovať v Langošovom neúnavnom boji za pravdu, slobodu a demokraciu, naďalej šíriť jeho hodnoty a napokon aj oceniť ľudí, ktorým sú tieto hodnoty blízke a podriadili im celý svoj život bez ohľadu na politický režim alebo spoločenskú klímu. Nominačný výbor Nadácie, pozostávajúci z významných slovenských a českých osobností, vyberá laureátov spomedzi slovenských a zahraničných významných osobností spoločenského a politického života.
Prvým laureátom Ceny Jána Langoša bol v roku 2007 knieža Karel Schwarzenberg, v súčasnosti minister zahraničných vecí ČR. O rok neskôr sa už udeľujú dve ceny – národná a medzinárodná. Ocenení boli bývalý maďarský prezident Arpád Göncz a in memoriam biskup Pavol Gojdič. V tomto roku je medzinárodným nominantom Jeho Svätosť dalajláma a národnú cenu si príde prevziať slovenský politik, sociológ, publicista, spisovateľ a vydavateľ Fedor Gál.

.václav Havel
Je známe, že Václav Havel a dalajláma sú osobní priatelia. Dalajláma na Havlovo pozvanie navštívil Českú republiku už niekoľkokrát a okrem oficiálnych prijatí si tieto osobnosti nechávajú priestor aj na súkromné stretnutia, počas ktorých diskutujú a meditujú.
Havel bol blízkym priateľom Jána Langoša a Langošove hodnoty a nekompromisný spôsob života dalajlámu, ako mu ich Havel sprostredkoval, oslovili. Dalajláma predstavuje všetky tie hodnoty, za ktoré bojoval aj Ján Langoš. Jánovo osobné stretnutie s dalajlámom bolo veľmi hlboké a bol rád, že sa mohli spolu stretnúť. Preto nás veľmi potešilo, keď Jeho Svätosť dalajláma prijal naše ocenenie a rozhodol sa prísť si túto cenu prevziať aj osobne. Ako to Václav Havel sám spomína vo svojom príhovore k Jeho Svätosti  – táto cena je isto jedno z popredných ocenení, ktoré dalajláma dostal. Václav Havel ich poznal oboch a prepojil ich takýmto nadčasovým putom.

.oficiálne prijatie Jeho Svätosti na politickej úrovni
V roku 2000 dalajlámu na Slovensku oficiálne prijal iba Pál Csáky, vtedajší podpredseda vlády, ktorý to mal vo svojom portfóliu. Okrem toho sa s ním neformálne stretli Ivan Mikloš, Ján Langoš, Peter Zajac, Ladislav Snopko a ďaľší.
Ani niekoľko dní pred dalajlámovou druhou návštevou Slovenska nie je jasné, či sa s dalajlámom niekto z koalície alebo opozície stretne. Politici sú ostražití, Čína striehne na každý ústretový krok smerom k dalajlámovi a dáva ho okamžite pocítiť. Politická klíma na Slovensku stretnutiu ani teraz nepraje – program kultúrnej spolupráce medzi Slovenskom a Čínou je čerstvo podpísaný, pripravuje sa vydanie čínsko-slovenského slovníka a verejnoprávne televízie sú na najlepšej ceste začať si vymieňať zábavné a kultúrne programy.

Cesta srdca
Dalajláma sa so slovenskou verejnosťou stretne v stredu 9. 9. 2009 o 14:00 v športovej hale Pasienky, kde im prostredníctvom prednášky Cesta srdca priblíži vlastné hodnoty. Je to človek, žijúci v exile, mierovou cestou bojujúci za slobodu svojej krajiny, z ktorej ho vyhnali pred 50 rokmi. Srdcom je však stále v Tibete. A srdce vedie všetky jeho kroky.

Autor je správca Nadácie Jána Langoša
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite