Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kríza?

.časopis .téma

Ben Pascoe je majiteľom kaviarne a antikvariátu Next Apache na Panenskej ulici v Bratislave. Hoci reštaurácie a kaviarne v centre Bratislavy majú menej hostí ako pred rokom, jeho kaviareň má za sebou najlepšiu sezónu. Hovorí, že na krízu sa nemôže sťažovať...

.pomaly sa končí letná sezóna, aká bola v tvojej kaviarni a antikvariáte?
Vyzerá to tak, že to bolo doteraz naše najlepšie leto. Každý mesiac je lepší než ten predchádzajúci.

.skutočne?

Predávame viac kníh než predtým, máme väčší obrat v kaviarni.

.ako si to vysvetľuješ?
Myslím, že predávame niečo, čo je v istom zmysle nevyhnutnosťou. Ľudia sú možno smutnejší, a preto potrebujú viac piť, a preto predávame viac alkoholu. (Smiech.) A potrebujú uniknúť z ťaživej reality, a preto predávame viac kníh. Neviem. Neponúkame nič výnimočné, máme normálne ceny, chodia sem normálni, obyčajní ľudia.

.nepocítili ste teda  ekonomickú  krízu?

Vôbec nie.

.poznáš  sa  s mnohými  kaviarnikmi a reštauratérmi v Bratislave.  Ich  sa  kríza  nejako  dotkla?
Tých, čo sú v centre mesta, sa zrejme dotkla dosť významne. Keď ideš do centra, vidíš tam čoraz viac turistov, ktorí tam síce sú, ale nejdú si sadnúť do tvojej reštaurácie. Keď si minulý rok išiel do centra mesta v čase obeda, mal si problém nájsť voľné miesto. Všade bolo plno. Teraz je všade miesta dosť.

.je  to  tým, že do Bratislavy  prichádza  menej  turistov?
Jednak menej turistov, ale aj ľudia asi viac rozmýšľajú, či minú peniaze za drahší obed v centre. K nám však chodí stále veľa turistov a nových hostí. Nemôžem sa na krízu sťažovať. Ak bude takto ďalej pokračovať, tak to bude fantastické. (Smiech.)
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia
.posledné
.neprehliadnite