Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo na to veľkí

.jozef Ryník .časopis .téma

Pri rozhovoroch s majiteľmi malých pivovarov odzneli ponosy na veľké pivovary, ktoré vraj varia nevýrazné pivo, riedia ho vodou, a vôbec, urýchľujú procesy kvasenia na minimum, čo chuti piva neprospieva. Na túto tému hovoríme s Drahomírou Mandíkovou, hovorkyňou jedného z gigantov na slovenskom trhu Pivovary Topvar Drahomírou Mandíkovou.

.riedite navarené pivo vodou?
Vyrovnaná kvalita piva a jeho výsledný charakter závisí od percenta použitého sladu vo výrobe – čiže od stupňovitosti piva. Keďže na varni sa nedá, vzhľadom na prírodný charakter používaných surovín, dosiahnuť úzke rozpätie stupňovitosti, súčasná prax je taká, že na varni sa odvarí stupňovitosť vyššia, ktorá sa po prekvasení presne dolaďuje špeciálne upravenou vodou na 10 % alebo 12 %. Naša spoločnosť výsledné stupňovitosti piva doľaďuje iba s cieľom zabezpečenia veľmi úzkeho rozpätia, pre ich štandardnú kvalitu, predovšetkým horkosť, plnosť a sladkosť piva.
.odlišujú sa vaše pivné značky od seba výrobou a chuťovo? 
Naša spoločnosť vyrába a distribuuje sedem značiek piva. Každá táto značka sa vyrába svojím tradičným technologickým reglementom. Na základe toho  je každá značka individualita a vyznačuje sa svojimi špecifickými parametrami. Každá značka má svoj charakteristický profil, podľa ktorého sa dajú od seba relatívne ľahko rozoznať. 
 
.používa sa na vaše značky odlišná voda pre každú z nich?

Všetky značky piva, ktoré vyrábame na Slovensku, patria do skupiny plzenského typu. Pre tento typ piva je ideálna mäkká voda. Z uvedeného dôvodu nemusíme špeciálne upravovať parametre vody, keď prechádzame z varenia jednej značky piva na druhú. To, čo značky    navzájom odlišuje, je samotný výrobný postup a množstvo a odrodová skladba používaného chmeľu.
.považujete malé pivovary ako Urpín, Steiger či Popper za konkurenciu?

Slovenský spotrebiteľ má na výber množstvo kvalitných slovenských či zahraničných pív a každý výrobca sa snaží získať si priazeň a lojalitu spotrebiteľov. Na Slovensku existuje zdravé konkurenčné prostredie. 
.vlastníte  pivovary v Topoľčanoch a vo Veľkom Šariši. Aké majú využitie okrem výroby piva? 
Vo Veľkom Šariši sme pred niekoľkými rokmi otvorili pivovarskú expozíciu ako súčasť Mestského múzea a galérie. Takisto je menšie múzeum piva otvorené v prevádzke s názvom „Šariš Park“, ktorá sa nachádza v blízkosti nášho pivovaru. Návštevníci topoľčianskeho pivovaru si zase môžu prezrieť miestnosť histórie piva Topvar v rámci špeciálnych exkurzií. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite