Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vojnový reportér novej generácie

.eva Čobejová .časopis .médiá

Írsky fotoreportér John D McHugh prišiel do Bratislavy diskutovať o Afganistane a o práci multimediálneho novinára.

John D je človekom z najnovšej generácie novinárov a jeho kariéra je modelovým prípadom, ako dnes funguje vojnový reportér, ktorý má vyššie ambície, ako za pár dní urobiť atraktívnu fotku a vyhrať nejakú cenu. 
John D začal cestovať do Afganistanu v roku 2006. Vtedy ho tam vyslala agentúra AFP, tak išiel a urobil svoju robotu. Lenže príbeh Afganistanu ho do seba vtiahol a už nepustil. „Afganistan ma zasiahol oveľa viac, ako som čakal,“ priznáva. Do Afganistanu sa vrátil od roku 2006 päťkrát, a určite tam pôjde opäť, aj keď vie, že túto robotu nemôže robiť dlho. John D bol pri svojej prvej ceste šokovaný tým, ako veľmi sa líši mediálny obraz afganskej vojny od reality. Skúšal cestovať po krajine aj v preoblečení za miestneho muža, ale to bol vraj zlý nápad. Dnes sa už ani v Iraku, ani v Afganistane nedá pôsobiť tak, ako kedysi vo Vietname. Novinár musí byť pričlenený k vojenskej jednotke. Ale Johnovi D neprekáža, že takto stráca istú slobodu. „Je tam istý manévrovací priestor, ak ste dostatočne šarmantný,“ tvrdí. Baví ho sledovať, ako sa bojuje v tejto vojne, ktorá mu pripomína svojimi metódami skôr prvú svetovú vojnu. Zažil aj postrelenie, ale opäť sa vrátil. Isto je to adrenalínový typ, chce ísť vždy tam, kde je to najhoršie, a chce tam byť týždne aj mesiace. „Chcem spoznať tých vojakov ako trojrozmerné živé bytosti, “ tvrdí.
John D však rýchlo prišiel na to, že výsledky takejto novinárskej práce dnes nejdú na odbyt. Odvtedy, ako sa stal novinárom na voľnej nohe, nemá žiadne veľké zárobky, hoci ponúka exkluzívne fotky z miest, kde novinári bežne nechodia. Lenže o afganskú vojnu dnes v médiách nie je záujem, podľa Johna D najmä v Británii médiám stačí to, čo im o Afganistane povie ministerstvo obrany. 
Na Johnovom rozprávaní bolo zaujímavé jeho neskrývané sklamanie z britských vojakov a oveľa väčší rešpekt k Američanov. Pritom k americkým mariňákom išiel s predsudkami, že sú to bezcitní zabijaci. Rýchlo však zistil, že práve Američania sú najväčší profesionáli a nevyhýbajú sa boju. Na rozdiel od iných, oni sú nasadení dlhší čas a sú na najnebezpečnejších misiách. Napriek veľkému odhodlaniu Američanov vyhrať túto vojnu je John D skeptický. Nijako však neznižuje to, čo koalícia pre túto krajinu robí.
John D si však z Afganistanu doniesol aj inú skúsenosť – hoci miluje fotografiu, a najmä čierno-bielu, ak chce čo najefektívnejšie odovzdať to, čo zažil, už mu nestačia len obyčajné, hoci pôsobivé zábery. Čitatelia sú navyše unavení z vojnových fotografií. Preto sa John D stal multimediálnym novinárom – fotí, nakrúca dokumentárne filmy, tvorí videoblogy aj audio-slideshow. A keďže v sebe cítil pretlak, musel príbehy, ktoré zažil, aj zapísať. Texty a fotografie uverejňuje na blog.johndmchugh.com. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite