Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Žiť v Piešťanoch

.viktor Nižňanský .časopis .téma

Nie je jednoduché jednoznačne odpovedať na otázku, ako sa žije v našom meste. Určite majú iný pocit mladí, iný názor dôchodcovia, ktorých je až 27 percent z celkového počtu obyvateľov, iný pocit majú tí „čo sú za vodou“, alebo návštevníci a kúpeľní hostia.

Súčasnosť je výsledkom rôznych etáp vývoja. Za posledných 100 rokov sa zmenil nielen vzhľad mesta, veľkosť, vlastnícke vzťahy, hospodárstvo, ale aj štruktúra obyvateľov. Mesto starne, mladí odchádzajú, pretože nájsť vhodné zamestnanie, ak ho nemáte vopred rezervované, nie je jednoduché a kúpiť si tu byt je skôr v polohe snov. Tisíce ľudí denne prúdia za prácou z mesta, ale aj do mesta. Ako v každom kúpeľnom meste a turistickom centre je atmosféra, množstvo a kvalita služieb veľmi závislá od jeho návštevnosti. Piešťany vykazujú ročne asi 700 000 prenocovaní, z toho tri štvrtiny tvoria zahraniční hostia, je však možné pozorovať klesajúci trend.
Napriek mnohým výhodám voči iným mestám Slovenska nie je život v Piešťanoch pre žiadnu generáciu jednoduchý. Po roku 1989 začalo byť mesto pre obyvateľov, ale aj pre časť turistov, ktorí chodili pravidelne do Piešťan, drahšie.  Ale také sú všetky kúpeľné mestá vo svete. Problémom je skôr to, že ceny často predbehli kvalitu tovarov a služieb. Za nevýhodu súčasného života v meste považujem vlastníctvo nehnuteľností. Mnoho dôležitých nepatrí ľuďom, ktorí by tu bývali a spájali svoju budúcnosť s budúcnosťou mesta, tak ako to bolo v minulosti. Je to pre nich najmä obchod a keď sa nedarí, tak nehnuteľnosť predajú, alebo nechajú schátrať. 
Napriek všetkému mám toto mesto rád a  žije sa mi v ňom dobre. Nemyslím si, že v Piešťanoch, ako niektorí hovoria, „zdochol pes“. Každý by si mal sám zhodnotiť, či mu charakter a spôsob života v Piešťanoch vyhovuje na trvalý pobyt, alebo či tu chce stráviť voľný čas. Mnohí kupujú nehnuteľnosti a otvárajú prevádzky bez toho, aby si dobre zvážili, do akej miery sú ich predstavy a ich očakávania reálne. Ak sa nenaplnia, ak ich rozhodnutie nebolo správne, otravujú pomerne čistý tunajší vzduch nárekmi o tom, ako je všetko zle. Akoby by im mal „niekto“ zabezpečiť, aby sa im darilo a boli so všetkým spokojní. 
Iste, aj mňa štve mnoho vecí, ktoré by sa dali zmeniť. Keď si však zhodnotím, čo tu zanechal predchádzajúci režim, je zrejmé, že bude trvať ešte dlho, kým budú Piešťany svetovým kúpeľným mestom. To však nezáleží už na nikom inom, iba na nás, obyvateľoch mesta.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite