Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Česi v uliciach

.tomáš Němeček .časopis .téma

Ak sa niekomu zdá, že v Česku demonštrácií a happeningov pribúda, nie je to iba dojem. Vzhľadom na veľmi liberálny zákon síce neexistuje centrálna štatistika, ale len na pražský magistrát ľudia nahlásili za prvých päť mesiacov 30-tisíc najrôznejších zhromaždení. Je to viac ako za celý minulý rok (vtedy ich bolo 11-tisíc)

Často ide o akcie spojené s českým Predsedníctvom EÚ alebo mítingy k dvojitým tohtoročným voľbám. Najznámejšou akciou bola facebooková skupina proti predsedovi českej sociálnej demokracie Vajíčko pre Paroubka v každom meste, založená jedným študentom z Kolína. Počas kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu sa k nej prihlásilo viac ako 50-tisíc ľudí a svoj cieľ naozaj plnila. Na Paroubkových mítingoch sa objavili aj ľudia prezlečení za Marťanov (narážka na známy výrok predsedu ČSSD: na výhrady voči presadzovaniu zákonov s komunistami odvetil, že je ochotný spojiť sa hoci aj s Marťanmi). Po oznámení, že v severnom Česku chce do snemovne nominovať populárnu televíznu herečku Brožovú, na nasledujúci míting dorazila recesistická skupina s mužom prezlečeným za Brožovú (herečka neskôr kandidatúru stiahla). V Prahe bol protest taký masový, že prerástol  takmer do lynčovania vajíčkami, a ďalšie pokračovanie facebookoví organizátori odvolali.
Dve akcie prebehli pred Pražským hradom. V máji, keď Václav Klaus riadil summit EÚ-Rusko, výtvarník David Černý usporiadal s priateľmi míting „Počemu?“ (zatiaľ čo organizátori predčítali otázky pre prezidenta, narážajúce na jeho slabosť pre putinovské Rusko, cez publikum prechádzalo dvanásť hercov v maske Klausa). V júni pripravila podobnú akciu skupina literátov: kritik Martin C. Putna na nej predstavoval Putina. Na nich však už čakal proklausovský míting s heslami „Intelektuálové, jděte už do hajzlu“ alebo „Havlismus škodí zdraví“.
Pokiaľ ide o naozaj početné akcie, v máji Prahu – čoby hlavné mesto predsedníckej krajiny – zaplavila odborárska demonštrácia s účastníkmi zvezenými z Nemecka, Slovenska alebo Poľska. V júni prešiel Prahou mnohotisícový pochod stredoškolákov proti štátnym maturitám.
Posledný rok médiá zaznamenávajú provokatívne marše neonacistov (ale aj protestné blokády starousadlíkov, prevažne Rómov). Hnutie proti radarovej základni sa vzopälo ešte k jednej vlne protestov pri Obamovej aprílovej návšteve Prahy. Ale častejšie sa objavujú demonštrácie z malých miest: napríklad keď v júni v juhočeskej Kaplici obľahlo 70 zamestnancov centrálu podniku Kopp Elektrotechnika na protest proti presunu výroby vypínačov a zásuviek do Tuniska.
Do českých správ sa môže úspešne dostať aj drobná akcia, pokiaľ je fotogenická aspoň ako nedávny naivný happening Prsia za mier. Predminulú nedeľu sa na ňom v centre Prahy zúčastnila skupina dievčat i chlapcov oblečených od pása nahor iba do bodypaintingu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite