Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z periférie do centra

.redakcia .časopis .téma

Marko Škop dokumentuje v najnovšom filme Osadné „poznávaciu cestu“ starostu, pravoslávneho kňaza a rusínskeho aktivistu z výchoslovenskej dedinky do Bruselu.

V roku 2006 uvidel Škop v televíznych správach reportáž o organizovaných „exkurziách“ do Európskeho parlamentu. Téma ho zaujala. Zistil, že ide  takpovediac o masový fenomén; každý zo 785 europoslancov môže v priebehu roka pozvať na návštevu sto hostí, čo aj využívajú. Ročne túto inštitúciu navštívi 80-tisíc ľudí z celej Európy. „Pôsobia ako bežní turisti na exkurzii. S čiapkami či taškami na suveníry prechádzajú labyrintom parlamentu,“ vysvetľuje režisér, ktorého na téme zaujalo najmä to, s čím tam idú a s čím sa potom vracajú domov lokálni politici. Srdce Marka Škopa bije pre východné Slovensko, a tak sa od  reportérky Rusínskeho národnostného magazínu Jarky Sabolovej dozvedel o Osadnom, kde žije 196 duší. Vybral sa tam.
Spoznal dvoch hrdinov svojho budúceho filmu, starostu Ladislava Mikuláška a pravoslávneho kňaza Petra Soroku. Ten prvý je rekordmanom na Slovensku, možno aj na svete, pretože je vo svojej funkcii už 38 rokov. Dnes by chcel starosta aj s pomocou eurofondov postaviť v obci Dom smútku. Kňaz Soroka za posledných 5 rokov pochoval 50 ľudí a pokrstil 2 deti. A túži po tom, aby v Osadnom vybudoval duchovné centrum spojené s kláštorom, takisto aj s pomocou eurofondov. Tretím hrdinom filmu je Škopov starý známy, rusínsky karikaturista Fedor Vico. Pri prvej návšteve v Osadnom režisér zistil, že z eurofondov už získali peniaze na vybudovanie turistického chodníka, čo mu pripadalo ako pekná symbolika prepojenia medzi Osadným a Bruselom. Okolo dediny je nádherná príroda, Bukovské lesy. Lenže bola práve zima a otvorenie chodníka presunuli radšej na leto. Vtedy prišiel aj europoslanec Milan Gaľa a začal sa nový príbeh. Trojica sa vybrala „orodovať“ do Bruselu, kde ich milo prijal eurokomisár Ján Figeľ a český komunistický europoslanec, prvý československý kozmonaut Vladimír Remek. Obidvom predstavili svoje projekty. Výsledok? Zistili, že ak získajú podporu, tak iba morálnu. Eurofondy sa riešia na národnej úrovni, europolitik nemá prosto „kešeňu“ pre pocestných. „Prídu na to, čo tušili aj predtým, že pomôcť si musia predovšetkým sami a aj Pán Boh im pomôže,“ vysvetľuje Škop.
A ako to celé vidí jeden z jeho hrdinov? „V Bruseli nás veľmi pekne prijali, zviditeľnili sme našu obec, no nič konkrétne sme tam nevybavili. Politici k nám boli milí, pohostili nás, no keď sme ich potom volali k nám do Osadného, nemali, žiaľ, čas prísť,“ dodáva kňaz Peter Soroka.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite