Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nebudem len proti

.jaroslav Daniška .časopis .téma

Rozhovor s Jánom Oravcom, jednotkou kandidátky SaS (Sloboda a solidarita) o Európskom parlamente, atmosfére v Bruseli a dôvodoch, kedy vystúpiť z EÚ.

.prečo kandidujete do Európskeho parlamentu?
Ponuky vstúpiť do politiky som doteraz rázne odmietal. Do Bruselu sa dostať nemusím, pretože tam už som. Pracujem v Európskom hospodárskom a sociálnom výbore, teda v poradnom orgáne Európskej komisie, kde zastupujem slovenských zamestnávateľov. Ide v podstate o európsku tripartitu.

.prečo máte problém vstúpiť do politiky?
Pretože som už v minulosti odmietol iks ponúk vstúpiť do straníckej politiky a nemienim sa stranícky angažovať. Nevstúpil som ani do strany, za ktorú som líder na kandidátke. Na druhej strane spôsob, ako vzniká nová strana SaS a jej priority, sú mi sympatické, SaS je seriózny a poctivý pokus založiť niečo nové.

.prečo nie ste členom tejto strany?
Nemienim sa angažovať stranícky. Ponuka, ktorú som dostal od tejto strany, mi umožňuje nadviazať na to, čo robím teraz a prípadne, ak sa nájdu na to partneri, mať aj väčšiu možnosť niečo zmeniť.

.v hospodárskom a sociálnom výbore sa to nedá?
Je to len poradný orgán s odporúčacím hlasom a keď príde na dôležité hlasovanie o otázkach, ktoré sa dotýkajú aj Slovenska, dopadne zväčša v pomere 2:1 v neprospech dobrej myšlienky.

.v parlamente to bude ľahšie? Nestratí sa jeden hlas medzi siedmimi stovkami ďalších?
Keby to stálo tak, že idem sám proti 735 ďalším, bolo by to donkichotstvo. Ale EP, hoci je to zvláštny parlament, ktorého poslanci nemajú zákonodarnú iniciatívu, ako každý parlament funguje na základe nejakých hodnotových zoskupení.

.kto sú vaši potenciálni spojenci?
Mnohé subjekty z Európskej ľudovej strany či Aliancie liberálov, zaujímavé bude sledovať aj vznik novej strany Libertas, ktorá nám je hodnotovo blízka. Myslím si, že júnové voľby budú pre Brusel zemetrasením a mnohé veci budú po nich vyzerať inak ako dnes.

.nie sú pre vás bruselskí liberáli príliš vľavo?
Iste, preto spomínam to zemetrasenie. Veľa sa hovorí o rozpade Európskej ľudovej strany, odchode britských konzervatívcov či ODS, v liberálnej frakcii sú zase nespokojní nemeckí FDP, potom je tu strana Libertas, uvidíme, čo vznikne a podľa toho sa rozhodneme.

.hovoríte o blízkosti k Libertas. Prečo ste sa nedohodli s Declanom Ganleym?
Hovorili sme o možnej spolupráci, nakoniec sme nedotiahli všetky veci do prvého kongresu SaS. Nechceli sme meniť názov strany a Declan Ganley podporil našich konzervatívnych priateľov.

.eP často prekračuje svoje právomoci a hlasuje o veciach, ktoré nie sú v jeho kompetencii. Hlasovali by ste napríklad za rezolúciu, ktorou EP odsúdil v správe o porušovaní ľudských práv výroky pápeža o kondómoch?
Nepatrí to na pôdu EP, hlasoval by som proti.


.rezolúciu, ktorou sa obmedzuje počet odpracovaných hodín za týždeň?
Proti.

.podporili by ste obmedzenie ceny mobilného telefonovania do zahraničia?
Nie, bol by som proti.

.čo s rezolúciou, ktorou sa vyzývajú krajiny ako Slovensko, aby prijali zákony o registrovaných partnerstvách osôb rovnakého pohlavia?
Opäť je to vec, ktorá nepatrí do EP, hlasoval by som proti. So schválením zákona na Slovensku by som však problém nemal a podporil by som ho.

.mali by mať krajiny harmonizovaný daňový systém?
Nie, ale súvisí to s Lisabonskou zmluvou. Ak prejde, kompetencie sa prenesú na Brusel.

Zdá sa, že kandidujete s tým, že chcete hlasovať najmä proti.
Nie je to celkom tak, ale regulácie, o ktorých sa rozprávame, vytvárajú náklady, ktoré sa napokon premietnu proti záujmom zamestnancov, spotrebiteľov či proti životnému prostrediu. Vytvárajú sa fiktívne práva, náklady na ich vynucovanie sú príliš vysoké a dôsledky sú nakoniec negatívne. Žiaľ, naši poslanci boli často príliš pasívni. Napríklad Monika Beňová je v aktivite až na 755. mieste.

.aké návrhy by ste podporovali?
Určite by som podporil každý návrh na zjednodušenie legislatívy, v tomto duchu som podporoval aj komisára Verheugena.

.ako by ste opísali atmosféru, ktorá vládne v Bruseli?
Kríza mnohé mení a triumfálne sa vracajú zástancovia silného štátu, zasahovania do ekonomiky a obmedzovania trhu. Ľudia, ktorí doteraz hovorili o potrebe prerozdeľovať vysoké hospodárske rasty, menia rétoriku a podporujú zásahy, ktoré krízu iba zhoršujú. Okrem toho sa vytráca tolerancia, stačí sa pozrieť na reakcie na prejav prezidenta Klausa alebo škandalózne rokovanie delegácie EP v Prahe na Hrade.

.aké je najväčšie plus a mínus nášho členstva SR v EÚ?
Členstvo akcelerovalo v nových štátoch rast HDP, platí to na Slovensku aj v ostatných štátoch. Negatívom je, že sme museli prijať aj európsku legislatívu. Môže sa stať, že negatíva z toho plynúce môžu prevážiť pozitíva. Preto by sme mali prispieť malým dielom, aby sme tento trend zmenili. Ak sa to nepodarí zvrátiť, v priebehu niektorých rokov negatíva prevážia.

.mali by sme potom vystúpiť z EÚ?
V prvom rade sa musíme snažiť situáciu zmeniť. Keď sa to nepodarí, zotrvávať v zoskupení, ktorého negatíva prevyšujú pozitíva, je absurdné a diskusia o tom by tu mala byť.

.vy osobne by ste teda v takom prípade podporovali vystúpenie z Únie?
Áno.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite