Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Učiteľské noviny ako čistý kšeft

.eva Čobejová .časopis .týždeň doma

Keď sa do niečoho dostanú európske peniaze a primieša sa k tomu niekto zo SNS, zväčša to nedopadne dobre. Platí to aj pre Učiteľské noviny.

Žijeme v čase školskej reformy, keď sa školy tento rok mali zmeniť na akési laboratóriá. A ako sa prelomový rok odráža v Učiteľských novinách, ktoré vydáva Štátny inštitút odborného vzdelávania a ktoré štedro podporujú eurofondy?
V čase svojho ministrovania Martin Fronc (KDH) vydávanie tohto dvojtýždenníka pozastavil. Ožil opäť vo februári 2007, keď sa na jeho vydávanie našli peniaze v Európskom sociálnom fonde. Vďaka európskym peniazom sa noviny dostávajú zadarmo do všetkých typov škôl, knižníc, metodických centier a na školské i obecné úrady. Dokonca aj naša redakcia dostáva dva kusy zadarmo. Ján Mikolaj pri oživení novín vyjadril želanie, aby v Učiteľských novinách neboli „bulvárne články a kauzy“, ale aby to boli stavovské noviny.
To, čo dnes vychádza pod hlavičkou Učiteľských novín, však silne pripomína relikt socializmu. Noviny informujú zväčša o iniciatívach ministerstva školstva, a to buď neutrálne, alebo pozitívne. Dôležitých informácií o rezorte školstva je tam však málo. Najviac obsahu zaberajú krátke správičky od učiteľov, ktorými propagujú svoje školy. Sú to správičky typu: Najlepší mladý účtovník študuje v Trenčíne, Okresné kolo vo futbale, Dopoludnie s Ľudmilou Podjavorinskou, Oslava Dňa Zeme. Čarovná Noc s knihou, Rozprávková noc s Andersenom. Dôležitou súčasťou sú články o aktivitách ministra a tie najviac pripomínajú PR materiály pripravené na podporu ministra Mikolaja (hojný je výskyt fotografií ministra). Na tento fakt nedávno upozornil v SME aj bývalý redaktor Učiteľských novín Bohumil Synek, ktorý noviny pre svoj propagandistický ráz nazval Mikolajky. Ich jazyk pripomína noviny z minulosti, aj svojimi budovateľskými titulkami: „S optimizmom a dôverou vo svoje sily“, „Plníme a rozvíjame odkaz“, „Vzrast tvorivej aktivity“, „Nové úlohy pred materskými školami“, „Rok tvorivosti a inovácií na Slovensku“. Polemických či kritických textov je ako šafranu. Zdá sa, že redakcia ani nemusí robiť cenzúru, bystrí učitelia pochopili, že sú to noviny, kde sa iba chváli a oslavuje.
Takmer mŕtva je internetová stránka Učiteľských novín. Z apríla tohto roka je tu správa o doplnení archívu a ďalšia správička je z 2. decembra 2008.
Zaujímavé je aj zloženie redakcie. Sú tu štyria ľudia. Dvaja z nich sú spisovatelia v dôchodkovom, resp. preddôchodkovom veku – Dušan Mikolaj (pracoval aj v denníku Nový deň) a Peter Holka, bývalý šéfredaktor Literárneho týždenníka. Šéfredaktorkou v Učiteľských novinách je Lívia Černická a hlavnou sekretárkou Oľga Vyhlídalová. Obidve dámy zároveň pracujú v týždenníku Farmár (vydáva Landpress). Lívia Černická je šéfredaktorkou Farmára a Oľga Vyhlídalová je editorkou týždenníka Farmár. Čo je zvláštna kombinácia a pozoruhodná novinárska všestrannosť i pracovitosť. Pani Černickej sme sa opýtali, či je zároveň šéfredaktorkou dvojtýždenníka Učiteľské noviny aj týždenníka Farmár – a jej odpoveď znela: „Nerozumiem otázke.“
Zdá sa, že peniaze z Európskeho sociálneho fondu a zdrojov Európskeho spoločenstva v tomto prípade neslúžia dobrej veci, skôr slúžia na finančné prilepšenie niektorým ľuďom, na propagáciu ministra a na deformáciu prirodzeného trhu. Keďže školy dostávajú tieto nepodarené propagandistické noviny zadarmo, ani ich nemajú dôvod kritizovať. Ale dobré Učiteľské noviny by sa slovenskému školstvu práve v tejto dobe zišli. To by však nemohli fungovať v systéme eurofondy – SNS.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite