Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Em pé tri for frí

. .časopis .hudba

V minulých dňoch obohatili slovenský hudobný web dva albumy, ktoré sa ich autori rozhodli legálne a zadarmo sprístupniť svojim poslucháčom. Hoci cena je výhodná, nejde o lacný ani výpredajový tovar. Novinky Paťa Tázoka a Karaoke Tundru (Remixed 2) a skupiny Lavagance (Divine Darkness) stoja za počúvanie. Aj za stiahnutie.

V minulých dňoch obohatili slovenský hudobný web dva albumy, ktoré sa ich autori rozhodli legálne a zadarmo sprístupniť svojim poslucháčom. Hoci cena je výhodná, nejde o lacný ani výpredajový tovar. Novinky Paťa Tázoka a Karaoke Tundru (Remixed 2) a skupiny Lavagance (Divine Darkness) stoja za počúvanie. Aj za stiahnutie.


 .remixy Tázoka a Tundru
Remixová épečka Peťa Tázoka a Karaoke Tundru berie materiál do mixéra z blízkeho okolia. Okrem slovenských kamarátov (Puding pani Elvisovej, Longital, Foolk), ho dodali bratia Česi (Ghostmother, Cold-Boy-klan) a bratia Maďari (Hippikiller). Šesť výživných kúskov rôznej rýchlosti posúva tradičnú predstavu o remixovaní. Normálne to znamená, že si človek zoberie nejakú pesničku, hrá sa s jej tempom, poseká ju na kúsky a znovu pospája, pridá svoje vlastné sample a bíty. A je to. Peťo Tázok a Karaoke Tundra to všetko robia tiež, len k tomu ešte pridávajú svoje vlastné rapovanie a tým pôvodný materiál novým spôsobom interpretujú. Robia to výborne. Príjemný popík v pudingovskej piesni Retrostylin napríklad obohatia ostro existenciálnou výpoveďou (je v nej napríklad aj toto: „Ty drž hubu, Dostojevský, ja džemujem s Prattchetom a Adamsom. Vyhodím ťa von oknom i s kredencom.“), romantické Foolkove Bells zaodejú do gotických šiat („Znejú zvony / vonku hrmí / pamäť píše / osud smrti. / Smrť nás zdraví / každým zvonom / smrť nám vraví /navždy zbohom.“), smutné Hey Ho maďarskej kapely Hippikiller osviežia dvojjazyčnými vyznaniami lásky („szeretlek“ sa strieda s „ja ťa milujem“).
Intelektuálne inšpirujúce a hudobne zaujímavé Tázokove a Tundrove remixy možno nájsť na stránke sympatického internetového labelu Ajlávmjuzik (www.artattack.sk/ajlavmjuzik). Okrem spomínaného albumu je tam aj všeličo inšie, podobne zaujímavé.

.temný Lavagance

To, čo bolo na prvom albume skupiny Lavagance objavom a čo sa na druhom ukázalo ako konzistentný hudobný názor, je na treťom, aktuálnom opuse kapely dovedené takmer do dokonalosti.
Hovoríme, pochopiteľne, o ležérnom, unaveno vzrušivom speve, masívnom elektrickom zvuku a schopnosti skladať zvláštne, tklivé pesničky. Lavagance sa od počiatočnej atraktívnosti (Back To Attraction, 2006) cez ortodoxnú skúsenosť (Orthodox Experience, 2007) posunuli k svätej temnote (Divine Darkness, 2009). Piesne s prevažne duchovnou tematikou (hovorí sa v nich o smrti, láske a pekle, ale aj o Božej krvi a spasení) sa valia ako lavína zvukov. Počujeme prešpekulované sample a skreče, dunivé basové figúry, ostentatívne sa opakujúce gitarové rífy a uhrančivý spev, ktorý akoby človeku šepkal rovno do ucha.
Predchádzajúcim albumom bolo možné vyčítať dve veci: prosté, hoci v angličtine dobre znejúce texty a štýlovú síce, ale predsa len jednotvárnosť. Albumu Divine Darkness to už — našťastie — vyčítať nemožno. Texty získali hĺbku a poetický pôvab, album farebnosť. Stále je po dvoch taktoch, ba dokonca už pri prvom zvuku jasné, že počúvate Lavagance, ale celé je to oveľa vzrušujúcejšie. Striedajú sa tempá, je tam snová atmosféra (Hellbent) aj rýchly rokenrol (druhá polovica piesne Days Of Our Lives), elektronikou citlivo obohatená gitarovka (Blood From God´s Side) aj bohato produkovaný, na škrípajúcich gramofónoch postavený track (Young, Talented and Gone).
Jednou vetou povedané: Lavagance vyzreli, veľa sa naučili, nestratili ani notu talentu, a preto je ich tretí album Divine Darkness lahodou pre ucho. Je čo počúvať aj nad čím premýšľať. Nakoniec, posúďte sami. Na stránke www.lavagance.com môžete Svätú temnotu ešte predtým ako vyjde na cédéčku počúvať koľko chcete a môžete si ju aj stiahnuť do počítača. A nič vás to pritom nestojí.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite