Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čierna diera Gioia Tauro

.lenka Bartošová .kalábria .časopis .týždeň vo svete

Z diaľky vyzerá prístav Gioia Tauro ako detská stavebnica. Nespočetné množstvo „krabičiek“ rôznych farieb, ktoré v sebe ukrývajú tony a tony tovaru akéhokoľvek druhu. Či je ten tovar legálny, alebo nie – to je už iná otázka.

Z diaľky vyzerá prístav Gioia Tauro ako detská stavebnica. Nespočetné množstvo „krabičiek“ rôznych farieb, ktoré v sebe ukrývajú tony a tony tovaru akéhokoľvek druhu. Či je ten tovar legálny, alebo nie – to je už iná otázka.


Zblízka však každý uverí, že Gioia Tauro sa radí k najväčším prístavom v Taliansku aj v Európe. Do roku 2005 si držal primát v Stredozemí v počte prekládok, až kým ho nepredbehol prístav Algeciras v Andalúzii. Na päťkilometrovej prístavnej hrádzi sa denne premelie vyše 4 tisíc kontajnerov a skoro 3 milióny kontajnerov ročne. Strategická poloha v Stredozemí tu vytvorila prístav, kam prichádza tovar z celého sveta na lodiach obrovských rozmerov. Kontajnery potom pokračujú na ceste vlakmi a kamiónmi do Talianska a celej Európy, alebo sa preložia na ďalšie nákladné lode. Keďže pochádzajú z rôznych krajín sveta, v prístave okrem správy funguje aj colnica, finančná polícia a polícia.

Gigantické žeriavy rozdeľujú Gioia Tauro na dve územia ‘Ndranghety. Jedna časť je pod vplyvom kosky Bellocco-Pesce a druhá pod vplyvom kosky Piromalli-Molé. Kosky používajú prístav predovšetkým na obchod so zbraňami a s omamnými látkami. Vďaka korupcii zamestnancov prístavu sú schopné prepašovať doslova čokoľvek. V posledných troch rokoch zabavila finančná polícia ohromný počet zbraní, hlavne typu Kalašnikov, nájdené v kontajneroch a v ich dnách. Boli pripravené na použitie a pravdepodobne neboli určené do zahraničia alebo do iných regiónov Talianska. „Zbrane slúžia aj na posilnenie vojenského potenciálu kosiek,“ vysvetľuje plukovník carabinierov. Množstvo zbraní, ktoré prichádza do prístavu vyvoláva dohady, že kosky sa pripravujú na vojnu. V roku 2005 carabinieri špeciálnej operatívnej jednotky ROS, ktorej velil plukovník Valerio Giardina, a kapitán Gerardo Lardieri objavili v Gioia Tauro zbrane (1kg plastickej trhaviny s detonátorom, raketomety, kalašnikov a ručné bomby), ktoré mali poslúžiť na atentát na sudcu Nicolu Gratteriho.
Medzinárodný obchod s omamnými látkami však zostáva hlavným obchodom ‘Ndranghety. Najčastejšie obchoduje s kokaínom, keďže až 80 percent drogovo závislých ľudí v Taliansku ale aj v Európe je závislých práve na kokaíne. Plukovník Daniele Galimberti, pod vedením ktorého bola úspešne dokončená operácia „Decollo“ z roku 2004, odhalil existenciu medzinárodnej kriminálnej siete, ktorá operovala medzi Južnou Amerikou, Európou a Austráliou.
V roku 2007 zabavila finančná polícia 76 kg kokaínu (v hodnote 10 miliónov eur), skrytých medzi debničkami so zhnitými citrónmi. Kokaín z Uruguaja mal ísť do Grécka. V tomto prípade bol použitý špeciálny systém, ktorý dovoľuje odložiť zatknutie alebo zabaviť len časť nelegálneho tovaru, aby sa mohlo dokončiť vyšetrovanie. Zabavených bolo len 75 kg kokaínu a loď mohla odplávať do Grécka so zvyšným kilogramom drogy. V Solúne boli obchodníci zadržaní a zatknutí. Skutočnou destináciou drogy mala byť firma, ktorá sídli v Sofii. Z Montevidea mala teda droga prísť do Bulharska cez Gioia Tauro a Solún, aby bola spätne poslaná na taliansky trh.
V prístave denne zabavia napodobeniny značkového tovaru z Ázie a z arabských krajín: cigarety, kabelky, žiarovky, náradie, odevy, obuv atď. Nateraz však talianska polícia a carabinieri nemajú dosť dôkazov, že v obchode s falošnými značkami je zapletený organizovaný zločin. No to, že v tom má prsty aj ´Ndrangheta sa dedukuje ľahko – tá sa zaujíma o všetko, čo sa deje v Gioia Tauro.
V tomto prístave prichádza Kalábria (a nielen tá) o milióny eur. Vykonávané kontroly nestačia. Analýza komisie Antimafie napríklad uvádza, že ročne príde do prístavu okolo 3 miliónov kontajnerov, no len tisíc či 1 500 z nich prejde kontrolou. A nájsť „pár“ kíl kokaínu za „pár“ miliónov eur v troch miliónoch kontajnerov je naozaj ako hľadať ihlu v kope sena.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite