Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

‘Ndrangheta, tekutá mafia

.lenka Bartošová . .kalábria .časopis .týždeň vo svete

O ‘Ndranghete, ako znie názov kalábrijskej mafie, sa nehovorí. Nenájdete ju v talianskej legislatíve ako Camorru či Cosa Nostru. Mnoho Talianov ani nevie, čo to slovo znamená.

O ‘Ndranghete, ako znie názov kalábrijskej mafie, sa nehovorí. Nenájdete ju v talianskej legislatíve ako Camorru či Cosa Nostru. Mnoho Talianov ani nevie, čo to slovo znamená.
Aj preto, že na jej území vás nikto neokradne. Nikto neprepadne hocikedy hocijakú banku, keďže aj zlodeji musia mať povolenie od mafie. Inak zaplatia tvrdou menou Kalábrie – životom.

Dopraviť sa autom do srdca Kalábrie je o nervy. Päťstokilometrová diaľnica A3 Salerno – Reggio Calabria má prakticky len dva pruhy a tachometer ukazuje väčšinou 40 či 50 km/h. Štyri desaťročia trvajúca výstavba je dôkazom, že mafia tu funguje dokonale. Určite nechce, aby sa diaľnica dokončila. Čím dlhšie sa stavia, tým viac peňazí preperie a tým viac získa od štátu. Firmy, ktoré na výstavbe diaľnice pracujú, teraz požiadali štát o pomoc. Sú zo severu a nechcú sa podrobiť miestnej atmosfére. Ani ony si totiž nemôžu vybrať dodávateľov a robotníkov. Na to je ‘Ndrangheta.
Nedokončená je aj väčšina miestnych domov, z panelov trčia železné tyče. Z nedostavaného domu sa tu totiž neplatia dane a kalábrijská mentalita káže obísť zákon. V takých domoch žijú aj členovia ‘Ndranghety.

.tridsať mesiacov, tridsaťosem mŕtvych
Písať reportáž o ´Ndranghete je ako písať o vojne niekde na Blízkom východe. S tým rozdielom, že tu je zdanlivý pokoj. No ako hovorí zástupca prokurátora súdu v Reggio Calabrii Nicola Gratteri: „Keď klesá počet zločinov znamená to, že kontrola teritória sa posilnila.“.
Obyčajný človek sa však len tak neodváži ísť do centra tejto mafie – do dedinky San Luca, v horách Aspromonte. Aj drevorubači tu chodia v dvoch či troch autách, pekne spolu. Ísť sem sám sa neopláca, ‘Ndrangheta vie o každom pohybe. Prakticky každá dopravná značka tu nesie stopy po guľkách. Výstraha? Možno. Miestni nám radili, aby sme tie značky radšej nefotili – oči ‘Ndranghety sú všade. Aj ten starček na balkóne, ktorý vyzerá skôr mŕtvo ako živo, možno patrí k nej.
Dokumentov o Kalábrii a jej mafii je málo, ale existujúce stoja za to. Občas sme sa chceli okamžite zbaliť a ísť preč. Obyčajný turista, či už zahraničný, alebo taliansky, nemá ani potuchy o tom, čo sa tu deje. Ani nemusí. Turistov sa mafia prakticky netýka, no miestni počítajú mŕtvych na desiatky a matky oplakávajú synov, ktorých telá sa nikdy nenašli. V Kalábrii sú miesta, kde človeka zastrelia uprostred bieleho dňa na námestí, pred očami ostatných. A keď carabinieri začnú pátrať, nikto nič nevidel a nepočul. Ľudia obídu mŕtvolu a kráčajú ďalej. Nikto predsa neohrozí život svoj či svojej rodiny.
Kalábrijská mafia je jediná mafia, ktorá si s pôžitkom zahrala futbal s ľudskou hlavou na námestí v meste Turianova. Tá epizóda šokovala aj ľudí, ktorí sa zaoberajú Cosa Nostrou či Camorrou. Od roku 1999 do roku 2008 je v Kalábrii registrovaných 202 vrážd, ktoré sa pripisujú ‘Ndranghete (z toho dobrých 73 v okrese Reggio Calabria). Za 30 mesiacov zavraždila 38 ľudí – nepočítajúc tých, po ktorých niet ani stopy. Sú to obchodníci, lekári, roľníci, robotníci a pod ich menami je mrazivá poznámka – vinník neznámy.

.mafiánom od kolísky
‘Ndrangheta sa od Cosa Nostry či od Camorry odlišuje dosť jednoznačne. Tvoria ju výhradne rodinní príslušníci a v tom je jej sila. Ak by sa niekto rozhodol spolupracovať so zákonom, musel by udať otca, syna, brata, bratranca. Ak sa však nejaký bos predsa len dostane za mreže, o manželku a deti je postarané. Mafia mu zaplatí obhajobu a rodina odsúdeného dostáva každý mesiac „výplatu“. Manželka navštevuje svojho muža vo väzení a on prostredníctvom nej riadi svojich ľudí. Aj sobáše prebiehajú takmer výhradne medzi mafiánskymi rodinami, ktoré si tak posilňujú pozíciu. Sú to poväčšine svadby z donútenia – ako kedysi medzi kráľovskými rodmi.

‘Ndrangheta nemala nikdy niekoho ako capo di tutti capi – jediného bosa. Jej štruktúra je horizontálna a relatívne komplikovaná. Základné termíny, ktoré sa v Kalábrii používajú, sú ‘ndrina, koska a lokál. Koska alebo ‘ndrina je tvorená širokou pokrvnou rodinou a v súčasnosti ich je okolo 131 (73 v okrese Reggio Calabria). Viac rodín dokopy tvorí lokál. Na vytvorenie lokálu je potrebných minimálne 49 členov. Všetky silné kosky sa viažu okolo dvoch alebo viacerých pokrvných bratov. Veľká rodina je pre mafiu zárukou sily a narodenie chlapca je udalosť. Potomkovia mužského pohlavia v rodine bosa sa stávajú mafiánmi hneď po narodení a vykonaní stáročného rituálu: do postieľky novorodenca vložia pierko a nôž – ak sa dieťa dotkne noža, stáva sa členom, ak pierka, bude z neho zradca. Lenže pierko sa naschvál kladie ďalej, aby sa ho dieťa nemohlo dotknúť. Títo chlapci potom nemusia prejsť tzv. krstom ako mnohí iní členovia mafie.
Ďalším rozdielom je fakt, že ‘Ndrangheta má najmenej spolupracovníkov so zákonom. V Cosa Nostre a v Camorre je oveľa bežnejšie, že zatknutý člen mafie začne rozprávať. ‘Ndranghetu však tvoria rodiny a nikto nepovie nič. To sťažuje situáciu vyšetrovateľom, ktorí odpočúvajú stovky a stovky telefónov a sledujú množstvo e-mailov. Taký mafián pokojne ráno letí prvým lietadlom na miesto, kde má stretnutie, porozpráva sa s dotyčnou osobou a letí domov. Stovky kilometrov pre pár slov, aj to zabezpečuje ‘Ndranghete nedotknuteľnosť.

.ako zarábajú?
V Taliansku sa niekoľko skupín z radov karabinierov a polície zaoberá výhradne bojom proti organizovanému zločinu. Spolupracujú so zahraničnými tajnými službami a zahraničnou políciou, pretože ‘Ndrangheta je všade a hovorí každým jazykom. Je ako voda, vsiakne všade. Podmýva základy štátu, spravodlivosti a ekonomiky. Je prispôsobivá, mení farby.
Jej štruktúra sa podobá veľkej spoločnosti. Má šéfov, účtovníkov, „zamestnancov“ a podobne. Až na to, že produktom je nelegálna činnosť ako obchod s drogami, s toxickými odpadmi (v poslednom čase stúpol počet nádorových ochorení a ochorení na leukémiu v Kalábrii o 560 % v porovnaní s národným priemerom), so zbraňami, prostitúcia, únosy, vraždy, úžera, podvody či vydieranie. To všetko zabezpečuje ‘Ndranghete ročný obrat odhadom v hodnote 36 (v roku 2004) až 44 (v roku 2008) miliárd eur.
Kalábria má jeden z najväčších prístavov v Taliansku, volá sa Gioia Tauro a zostal jedinou snahou o ekonomický rozvoj Kalábrie. Mafia dlho nečakala a rozhodla sa, že za každý kontajner bude požadovať „daň“ jeden a pol dolára a na oplátku zabezpečí „bezpečnosť“ celého územia prístavu. V preklade – nik nezomrie, nikoho nezastrelia. Pri troch miliónoch kontajnerov ročne je to slušná suma. Nehovoriac o drogách ukrytých v kontajneroch. Vie sa dokonca, že mafia nechala pár ľudí zmiznúť či vraždila iba preto, aby odvrátila pozornosť polície od lodí, ktoré privážali na tyrhénske pobrežie omamné látky.
Bežní ľudia sa však najčastejšie stretávajú s výpalným a úžerou. Neexistuje prakticky žiadna firma, žiadny obchod v Kalábrii, ktorý by neplatil „príspevok“. V roku 2006 polícia neregistrovala žiadnu podanú sťažnosť na výpalné. Pokiaľ obchodník odmietne zaplatiť, prvou výstrahou je vyhorené auto či obchod. Stačí sa prejsť po uličkách Reggio Calabrie a zaručene natrafíte na „čiernu dieru“ v dome – vypálený obchod. Potom už podnikatelia platia. Potom si to už podnikatelia rozmyslia.

.globálny kriminálny holding
Je zbytočné pýtať sa, kto v meste velí. Najbohatšia mafia sveta vládne bez odporu jednému z najchudobnejších regiónov Európy. V knihe Fratelli di sangue (Pokrvní bratia), ktorú napísal prokurátor Nicola Gratteri v spolupráci s Antoniom Nicasom, sa dočítame, že prakticky jedna z dvoch osôb je v Kalábrii nejako zapletená do organizovaného zločinu.
‘Ndrangheta kontroluje 3,5 % HDP Talianska, prakticky celý obchod s kokaínom v Európe a vlastní celé štvrte v Bruseli, Toronte, Petrohrade a v iných veľkomestách. Podľa nemeckej polície investovala ‘Ndrangheta aj do ruského kolosu Gazprom. V jednom z telefonických odposluchov z roku 1996 sa vyslovil člen kosky Piromalli: „Vlastníme minulosť, prítomnosť aj budúcnosť!“
A ako sa žije v „’Ndranghetopolise“? Sadnite si do skvelej zmrzlinárne na námestí mestečka Gioia Tauro a všimnite si, aké autá okolo vás prejdú. V meste, ktorého nezamestnanosť je jednou z najvyšších v Taliansku a v Európe a kde je priemerný plat 600 € mesačne, neuvidíte takmer nič iné než Mercedes kupé, ružový Smart, BMW, modrý Smart, Porsche, zelený Smart a tak ďalej. Občas sa vynorí rozheganá fiatka, ale to je skôr recesia, ktorú ani nepostrehnete. Odporúčam aj krátku prechádzku do tzv. industriálnej zóny. Obrovské budovy ako niekde na severe, kam chodia tisícky robotníkov každý deň pracovať. Ale pozor, tie v Gioia Tauro sú iba prázdne škatule. Kosky zhrabli eurofondy a peniaze sú preč. Nikto nevyšetruje, kam zmizli.
Prvýkrát sa ‘Ndrangheta dostala do povedomia zahraničných médií v noci zo 14. na 15. augusta 2007. V nemeckom Duisburgu padlo 54 výstrelov a ležať zostalo šesť mŕtvych. Duisburg sa stal na pár minút Kalábriou a predstavil silu kriminálnej organizácie pochádzajúcej z vidieckeho a archaického sveta. V skutočnosti však nemecká vláda dávno vie o infiltrácii ‘Ndranghety do nemeckej ekonomiky. Nemecká tajná služba dokonca vypracovala dokument o pôsobení ‘Ndranghety v Nemecku.
‘Ndrangheta je jediná mafia, ktorá udržuje stále kontakty s polovojenskými kolumbijskými skupinami FARC a AUC. Jej členovia žijú v Bogote a každý deň nastavujú ceny kokaínu, tak ako sa inde nastavuje cena kávy či ropy. Pôsobí  v Kanade, USA, Brazílii, Argentíne, Austrálii, Indočíne či Juhoafrickej republike, nehovoriac o prakticky každom štáte Európy. Slovensko a Česká republika sa na zozname neobjavili. Zatiaľ.
Ministerstvo vnútra Talianskej republiky nedávno publikovalo bilanciu, v ktorej sa analyzujú všetky štyri talianske mafie: Cosa Nostra (Sicília), Camorra (Kampánia), ‘Ndrangheta (Kalábria) a Sacra Corona Unita (Puglia). Spoločne ich nazývajú „Mafia Spa.“ ( Mafia, a. s.). Ich ročné aktíva v roku 2007 predstavovali 130,95 miliardy eur, pasíva 58,71 miliardy eur. Ich čistý zisk teda bol 72,24 miliardy eur. Až 340-tisíc obchodníkov v Taliansku je nútených platiť výpalné mafii. Každý deň sa presunie 250 miliónov eur z vreciek obchodníkov do vreciek mafiánov. Je to 10 miliónov eur za hodinu. A 160-tisíc eur za minútu.

.chýba odvaha
V Taliansku vzniklo viacero asociácií proti výpalnému a  vydieraniu. Tí podnikatelia, ktorí udajú výpalníkov, môžu dokonca žiadať o zvýhodnené úvery. V januári tohto roku sa v súdnej sieni v meste Lamezia Terme odohralo prvé malé víťazstvo. Prvýkrát v histórii Kalábrie niekto verejne ukázal prstom na svojho výpalníka, ktorý žiadal mesačný „príspevok“ 1200 €. Ktovie, aká bude odplata mafie. A obchodník? Zmenia mu meno, pošlú ho inam alebo mu pridelia ochranku. Azda jeho odvaha poslúži ako príklad ďalším, lebo to je jediná cesta, ako sa Kalábria môže vyliečiť z rakoviny, ako tu ‘Ndranghetu potichu nazývajú.
„Budúcnosť Kalábrie uvidíme maximálne za tri či štyri roky,“ hovorí sociológ Tonino Perna. „Buď si štát uvedomí, že toto je najhoršia situácia s mafiou, akú si Taliansko pamätá, alebo vyhrajú oni a poslední obyvatelia Kalábrie, ktorí chcú ešte bojovať, sklonia hlavy alebo odídu, ako sa to robí po stáročia. Dnes, keď promuje môj študent s vynikajúcim prospechom, krváca mi srdce, lebo viem, že mu s diplomom odovzdávam aj cestovný pas.“

Autorka je publicistka
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite