Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

EÚ sa rozšíri. O Moldavsko.

.luboš Palata .časopis .týždeň vo svete

Sú krajiny, v ktorých sa zdá, že sa nikdy nič nestane, nikdy nič nezmení. Krajiny, v ktorých máte pocit úplného politického a civilizačného bezvetria, krajiny, kde sa zastavil čas. Presne také mi pripadalo Moldavsko, rovinaté, pokojné, zabudnuté kdesi na konci Európy. Dokonca aj jeho vojnové rozdelenie dnes vyzerá pokojné. Nijaká frontová línia, pravidelné autobusové linky, vedľa seba existujúce Moldavsko a separatistické Podnestersko, úzky pruh zeme na druhej strane rieky Dnester. Moldavsko je údajne najchudobnejšia krajina Európy, ale na tunajších poliach rastie všetko a vinice dávajú skvelé hrozno, z ktorého, keď to Moldavcov niekto naučí, sa raz budú vyrábať jedny z najlepších vín v Európe.
V Moldavsku vládnu komunisti, s výnimkou krátkeho obdobia na začiatku deväťdesiatych rokov stále. Vladimír Voronin, bývalý prvý tajomník strany, je posledným komunistickým prezidentom v Európe. Vládne, aj keď sa konajú relatívne slobodné voľby. Relatívne na ten koniec Európy, v ktorom sa Moldavsko nachádza. Pár podvodov, štátom ovládaná televízia a väčšina tlače, to sa tak akosi považuje za normálne. Napokon, aj OBSE a Európska únia mu tie voľby na začiatku apríla odkývli.
Potom sa však centrum Kišiňova zmenilo na dejisko veľkých divokých demonštrácií. A to preto, že aj v Moldavsku dorástla nová generácia. Ľudí, ktorí okrem moldavského majú aj rumunský pas, cítia sa Európanmi, chcú byť súčasťou Únie a nechcú proruských komunistov. Nová generácia Moldavcov, ktorí cítia, že s ľuďmi ako Voronin a s priateľmi ako Moskva stráca táto krajina na konci sveta čas. A nevidia dôvod, prečo, keď oni môžu mať rumunské pasy a hovoriť po rumunsky, nemôže byť Moldavsko, prinajmenšom tá jeho časť bez Podnesterska, zase súčasťou Rumunska a tým aj Európskej únie. Ak by títo „noví“ Moldavci dosiahli svoje a zjednotenie s Rumunskom presadili, pekne by tým v Bruseli zavarili tamojším byrokratom. Pretože takto sa Európska únia ešte nerozširovala. Ale vlastne áno, už raz – o východné Nemecko. A keď mohli Nemci, prečo by nemohli Rumuni a rumunskí Moldavci? Pretože to sú „len“ Rumuni?

Autor je redaktor Lidových novín
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite