Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti doma

. .časopis .týždeň doma

Košickí policajti
Denník SME priniesol informáciu, že 21. marca ponižovala skupina košických policajtov šesť rómskych detí vo veku od desať do šestnásť rokov, podozrivých z lúpežného prepadnutia strašej ženy.  Na videu, ktoré si policajti nakrúcali a ktoré mala redakcia k dispozícii, „muži zákona“ na policajnej stanici nútili chlapcov vyzliekať si šaty, bozkávať sa a navzájom sa fackovať. Policajti ich zastrašovali aj služobnými psami.
SME poskytlo videá polícii. Policajný prezident Ján Packa ešte v ten deň povedal, že „bude minimálne o šesť policajtov menej a budú trestne stíhaní“, ich traja nadriadení prídu o funkcie a hneď po tlačovej konferencii odcestoval do Košíc. Neskôr povedal, že inšpekcii ministerstva vnútra predviedli a odovzdali 14 policajtov. Vyšetrovateľ štyroch z nich zadržal pre podozrenie z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Deviatich policajtov dočasne pozbavili výkonu štátnej služby. „U siedmich je spracovaný návrh na prepustenie za zneužitie právomoci verejného činiteľa a vydieranie. Policajtom hrozí trest odňatia slobody od štyroch do ôsmich rokov,“ povedal Packa. Polícia chce preveriť, či akcia nemala rasový podtext. Ako napísalo SME, štvorica priamych nadriadených policajtov, ktorí boli pri ponižovaní Rómov, prepustená nebude. Krajský policajný riaditeľ Juraj Bukuš povedal, že ich pozbavia funkcií a preradia. Na otázku, či pôjdu riadiť križovatky, odpovedal: „Až tak nie, ale skoro.“
Minister vnútra Robert Kaliňák ani policejný prezident Ján Packa nevideli dôvod, prečo by mali odstúpiť. Exministerka spravedlivosti Lucia Žitňanská povedala, že si nevie predstaviť „kedy inokedy by mal minister vnútra odstúpiť, ak nie vtedy, keď jeho podriadení mučia deti.“ Premiér Robert Fico však o odvolávaní neuvažoval. „Predseda vlády nebude odvolávať ministra, ktorý zaviedol nový, prísnejší režim a robí doteraz najrazantnejšie kroky na očistenie policajného zboru, o akých jeho predchodcovia ani len neuvažovali,“ odkázal premiér po hovorcovi. Kaliňák správanie sa policajtov odsúdil, odmietol však, že by išlo o systémový problém s rasizmom v polícii. O týraných chlapcoch niekoľkokrát hovoril ako o „pouličných zlodejoch a lupičoch“ alebo „páchateľoch“. Čo je toto za krajinu?
.tg

Z Limbachu
Prezidentov hovorca odmietol, že na „súkromnej akcii“ vo volebnej centrále v Limbachu bola použitá štátna technika. „Kancelária prezidenta na akciu nedala žiadnu techniku,“ povedal pre agentúru SITA. Agentúra však zverejnila fotografie z volebného štábu, ktoré dokazujú, že použili ozvučovaciu techniku z Prezidentského paláca. Slová hovorcu by mali byť tesané do kameňa. Pax tibi, Marce.
.tg

Janušek končí
Minister výstavby a regionálneho rozvoja to má zrátané. Premiér ho vyzval, aby podal demisiu. Ak tak neurobí, odvolá ho z funkcie sám. Janušekovo ministerstvo podľa Úradu pre verejné obstarávanie porušilo zákon pri nákupoch týkajúcich sa čerpania eurofondov. Hoci sa ešte nevie, kto bude nový minister, je to v zásade úplne jedno. Ministerstvo bude aj ďalej kontrovať Ján Slota.
.jm

Kto z koho?
Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda ohlásil, že chce byť volebným lídrom strany pre parlamentné voľby v roku 2010. Schladil tak všetkých, ktorí si mysleli, že túto funkciu ponúkne neúspešnej prezidentskej kandidátke Ivete Radičovej. Tá zvažuje, že sa o líderstvo napriek tomu bude uchádzať v straníckych primárnych voľbách. Tie by sa mali uskutočniť v júni tohto roku.
.jm

Niet prečo
Falšovanie podpisu predsedu SNS Jána Slotu, ktorého sa dopustil poslanec Rafael Rafaj, neprešetrí ani Úrad boja proti korupcii. Ako napísalo SME, riaditeľ tohto úradu Tibor Gašpar nenašiel dôvod na začatie trestného stíhania. Skutok vraj nie je trestným činom. Takže jediný výsledok celej kauzy je, že Rafaj už Slotu nepodpisuje a ten už v parlamente často chýba aj podľa prezenčky.
.eč

Opäť o mýte
Na financovaní budovania systému diaľničného mýta sa bude podieľať aj finančná skupina J&T. Pre opozičnú SDKÚ je to jasný dôkaz, že „fraška okolo najpredraženejšieho a najväčšieho tendra v histórii Slovenska pokračuje“ a že „neoficiálne správy o jeho skutočnom pozadí sa práve oficiálne potvrdili“. Skupina J&T, naopak, tvrdí, že „záujem podieľať sa na jednom z najväčších projektov na Slovensku je prirodzený“.
.rži



Gustáv Husák
Slávny rodák z Dúbravky predsa len bude mať v tejto bratislavskej štvrti pamätnú tabuľu. Nebude síce na budove miestneho úradu, ale v parku. Možno sa už treba pomaly zamýšľať nad tým, kde raz osadíme pamätnú tabuľu Vasiľovi Biľakovi.

Vladimír Wänke
Bývalého futbalového funkcionára odsúdil Špeciálny súd za korupciu na tri roky a štyri mesiace nepodmienečne. V roku 2007 ho zadržali pri preberaní úplatku od majiteľa klubu Eldus Močenok. Rozsudok ešte nie je právoplatný. Wänke sa odvolal a rozhodovať bude Najvyšší súd.

Ján Slota
Veľduch slovenskej politiky, majster slovných hračiek a kvetnatých vetných konštrukcií sa opäť zamyslel. Vyšlo z toho niekoľko múdrych viet o Radičovej, Maďarsku, extrémizme a médiách. Prajeme mu veľa šťastia, lásky, pracovných úspechov a hlavne toho zdravia. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite