Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

. .časopis .týždeň vo svete

Revolúcia bez farby
V hlavnom meste Moldavska Kišiňove horel minulý utorok niekoľko hodín parlament a sídlo prezidenta. Demonštranti mávajúci vlajkami Rumunska a Európskej únie vyhadzovali z okien nábytok a televízory a skandovali protikomunistické heslá. Násilnosti si vyžiadali jednu obeť.
Moldavsko, najchudobnejšia krajina Európy si tak užilo revolúciu, ktorá si nenašla ani len svoju farbu, takže poslanec Ruskej dumy Valerij Raškin mohol vzápätí s dešpektom hovoriť o šírení „oranžovej nákazy“ – v narážke na minulé revolúcie na Ukrajine či v Gruzínsku. Tisícom rozvášnených demonštrantov, väčšinou mladým ľuďom bez jednotného vedenia, šlo iba o jedno: zvrhnúť vytrvalo vládnucich komunistov. Tí totiž na čele s prezidentom Vladimírom Voroninom získali šesťdesiat zo stojeden mandátov v parlamente. Uspeli tak už tretíkrát po sebe, a to dokonca vo voľbách, ktoré ešte aj OBSE označila za pomerne demokratické. Takže aj keby sa v Moldavsku prepočítavali hlasy, aj keby sa potvrdili podvody a chýry, že v niektorých volebných obvodoch za červených bratov poctivo hlasovali „celé cintoríny“, iba ťažko možno dúfať, že by to radikálne zmenilo úspech súdruhov, ktorí sa navyše tvária náramne proeurópsky. Mladí však zrejme vedia svoje. Paralelu s Čínou naznačujú napríklad informácie, že v Moldavsku počas nepokojov „spadol“ internet aj mobilné siete.
Polícia obsadila prístupové komunikácie do hlavného mesta, takže chaotická revolúcia nemala žiadne posily a na druhý deň už bolo po nej. Výsledok je jednoznačný najmä na starom moldavsko-rumunskom ideologickom fronte. Prehĺbilo sa nepriateľstvo voči susednému Rumunsku, nasledovalo vyhostenie rumunského veľvyslanca, zavedenie víz pre rumunských občanov a odmietnutie vstupu pre rumunských aj iných zahraničných novinárov. Rusko, ktoré zacítilo príležitosť potvrdiť svoje pozície, ústami ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova vyhlásilo, že Európska únia by mala zasiahnuť, aby sa pod „rumunskými vlajkami a rumunskými heslami nepodkopávala moldavská štátnosť“. Rumunsko, najbližšiu krajinu EÚ, ktorá si podľa moldavských súdruhov robí dodnes územné nároky na Moldavsko, totiž obviňujú (aj keď zatiaľ bez dôkazov) z podnecovania revolučných násilností. Z toho istého však obviňuje Vladimíra Voronina a jeho tajnú službu opozícia.
.ab

Írsky prepad
Írsky tiger má problémy: jeho deficit bude nad 10 percent a HDP klesne o 8 percent. Vláda reagovala zmenami rozpočtu, zvýšením niektorých vedľajších daní, ponechaním nízkej sadzby firemných daní a krátením výdavkov. Ozdravenie verejných financií má trvať 4 roky. Odpoveď na otázku, ako budú Íri hlasovať v opravnom referende o Lisabone, je zase o niečo jasnejšia.
.jd

Gayželstvo
Iowa a Vermont si medzi americkými štátmi zapisujú prvenstvo, aj keď značne kontroverzné: už sa v nich môžu zosobášiť dvaja muži alebo dve ženy. V konzervatívnom štáte Iowa o tom rozhodol tamojší ústavný súd, podľa ktorého je zákaz manželstva dvoch mužov neústavný, a v liberálnom Vermonte zase rozhodli poslanci tamojšieho Kongresu, ktorí prehlasovali veto guvernéra.
.jd
 
Obete vojny
Americký prezident Barack Obama zrušil zákaz, pre ktorý nemohli médiá vysielať zábery z dopravovania zabitých amerických vojakov domov. Zákaz platil od roku 1991 a ako prvá sa dostala do médií truhla Philipa Meyersa, ktorý slúžil a zahynul v Afganistane. Jeho rodina so zverejnením súhlasila. Vplyv podobných záberov na americkú verejnú mienku možno odhadnúť dosť presne.
.jd
 
Proti prezidentovi
V gruzínskej metropole Tbilisi vyšli do ulíc desaťtisíce ľudí, aby kritizovali prezidenta Michaila Saakašviliho a volali po jeho odstúpení. Na čelo odporu sa postavila parlamentná opozícia, ktorá ako hlavné dôvody nespokojnosti uvádza vojnu s Ruskom a potláčanie demokracie v krajine. Saakašvili dal podľa opozície pred demonštráciami zatknúť desiatky ľudí.
.jd

Rakúšan v al-Káide?
Gerhard Jarosch z úradu viedenského štátneho žalobcu vydal vyhlásenie, podľa ktorého sa rakúske úrady seriózne zaoberajú možnosťou, že piati obyvatelia Rakúska (medzi nimi najmenej jeden s rakúskym občianstvom) prešli výcvikom v tábore al-Káidy v Pakistane. Len jeden z podozrivých je však v Rakúsku, pretože dvaja údajne zahynuli v bojoch v Afganistane, jeden je vo väzení v Tunise a o pobyte posledného sa nič určité nevie.
.mg



Jan Fischer/
Šéf Českého štatistického úradu dostal od prezidenta Václava Klausa poverenie na zostavenie novej vlády. Fischer vyhlásil, že mená navrhovaných ministrov zverejní až po Veľkej noci, no majú to byť „odborníci, ktorí budú schopní rezorty riadiť, ale nemajú politické ambície“.

Roxana Saberi/
Iránske úrady oficiálne obvinili americkú novinárku, ktorá spolupracovala aj s BBC, zo špionáže. Spolu s otvorením zariadenia na výrobu uránového paliva pre jadrový reaktor to môže ovplyvniť plán Baracka Obamu na dvorenie Iránu.

Silvio Berlusconi/
Taliansky región Abruzzo postihlo zemetrasenie a obete sa do konca týždňa počítali skoro na tri stovky. Premiér Berlusconi odkázal rodinám, ktoré v strachu trávia noci v stanoch, aby to brali ako „víkend v kempe“ a dokázal, že jeho žarty sú už asi na diagnózu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite