Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ušami Michala Kaščáka

.michal Kaščák .časopis .osobnosti

Už jsme doma je česká alternatívna legenda z Teplic,ktorá najviac spomedzi všetkých kolegov môže používať spojenie „už sme doma“. Najčastejšie totiž jazdí po zemeguli.

Už jsme doma je česká alternatívna legenda z Teplic,ktorá najviac spomedzi všetkých kolegov môže používať spojenie „už sme doma“. Najčastejšie totiž jazdí po zemeguli.
Ide o milo vyšinutý projekt Míru Vaňka, dlho som im nemohol prísť na chuť, vždy som ich však rešpektoval. Nedávno som videl koncert, ktorý ma presvedčil. Autor, gitarista a spevák Míra je veľmi sympatický „tlouštík“ s dlhými blonďavými vlasmi a vysokým hlasom. Počas celého koncertu sa jemne usmieva, akoby vedel niečo viac ako my. S pýchou sa občas pozrie na svojich spoluhráčov — tí hrajú ako jeden muž, s vervou, máte pocit, že veľa vecí vzniká priamo na pódiu, veď kto by si dokonale pamätal tie polopomätené kompozície pána vedúceho? Omyl! Míra im dáva všetko v notách a trvá na presnom zahraní na každom koncerte, ani činel mimo, ani jeden úder navyše, ani o tón menej.
Tento vyučený sklár má talent na matematiku ako hrom, okrem pozoruhodnej hudobnej kvality sú jeho pesničky aj pekným matematickým rébusom. Skupina je dobrým príkladom toho, že najlepším vývozným artiklom je originalita. Stoja pekne v protiklade k tým záľahám kapiel, ktoré si myslia, že vo svete sa najlepšie presadíte, keď hráte na nerozoznanie od svojich zahraničných kolegov. Imidž, texty, hudba — všetko sa snažia robiť ako „ niekto“, hrajú dobre, len to má jednu chybičku. Načo by si niekto vozil k sebe niečo, čo nájde všade nakolo? Načo by si niekto dovážal anglické kapely do Anglicka? Na každej strednej škole je tam toľko hudobných machrov, až to zarazí. Majú to jednoducho v génoch, na rock and rolle fungovali ich rodičia i babky a dedkovia, to sa musí prejaviť. Potom sledujete tie šiši pesničky teplického milého šialenca a pochopíte — podobných skupín je na svete málo, toto môže vzniknúť len neďaleko uhoľnej panvy v srdci Európy. Preto je o to vo svete záujem. K tomu sa pridá hudobná vášeň — Už jsme doma totiž cestujú po svete často bez toho, aby vedeli, kde budú po koncerte spať. Ich lov na oddaných fanúšikov s úmyslom „nasáčkovať“ sa im do bytu je na hudobnej scéne legendou. Už mám doma Už jsme doma, tak si už povedalo vo svete veľmi veľa ľudí. Lebo také doma nemajú. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite