Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Takmer miliarda

.gabriel Beer . .časopis .téma

Do výroby antidepresív sa púšťajú čoraz viac výrobcovia generických liekov. Po tom, čo vyprší dlhá patentová ochrana firiem, ktoré investovali do vývoja nových liekov, sa ďalšie spoločnosti pustia do výroby lacných kópií.

Do výroby antidepresív sa púšťajú čoraz viac výrobcovia generických liekov. Po tom, čo vyprší dlhá patentová ochrana firiem, ktoré investovali do vývoja nových liekov, sa ďalšie spoločnosti pustia do výroby lacných kópií.
Na trhu sa tak postupne objaví viac liekov od niekoľkých výrobcov s rovnako účinnou látkou. To podstatne stlačí ceny liekov nadol. Po vypršaní patentovej ochrany totiž často cenu lieku znižuje aj originálny výrobca. A jeho nasledovníci musia dať ministerstvu zdravotníctva cenovú ponuku aspoň o ďalších dvadsať percent nižšiu.
Generickí výrobcovia sa však netaja svojím lobingom u zástupcov v kategorizačnej komisii ministerstva zdravotníctva, ktorí rozhodujú, koľko eur na ktorý liek bude doplácať zdravotná poisťovňa, aby uvoľnili ruky lekárom pri predpisovaní liekov.
Výrobcom ide najmä o to, aby čoraz viac liekov z kategórie antidepresív mohli predpisovať aj praktickí lekári. Lieky sa tak stávajú dostupnejšími – nielen vďaka nižším cenám pre zdravotné poisťovne, ale dostanú sa aj k pacientom so slabšími depresiami, ktorí majú traumu pred návštevou psychiatra.
V minulom roku sa predpísalo o pol milióna kusov balení antidepresív viac ako pred piatimi rokmi. No zdravotné poisťovne oveľa viac neplatili. Podľa odhadov Národného centra zdravotníckych informácií ich antidepresíva v roku 2008 stáli 732 miliónov korún. Ani nie o osemnásť miliónov korún viac ako v roku 2003.
Antidepresíva možno nájsť v hitparáde najnákladnejších liekov. V prvej pätnástke je liek Cipralex spoločnosti Lundbeck. Lekári ho radi predpisujú. V minulom roku si ho psychiatri zvolili pri predpisovaní takmer dvestotridsaťtisíckrát. Slovenské zdravotné poisťovne len za tento liek vlani zaplatili takmer 170 miliónov korún a pacienti priplatili ďalších 14 miliónov korún. Generickí výrobcovia sa musia uspokojiť s podstatne nižšími ziskami z liekov. Najsilnejší výrobca generických liekov na slovenskom trhu, Zentiva, má na trhu druhé najpredpisovanejšie antidepresívum Citalec 20. Predal ho v minulom roku podľa odhadov  161 tisíc balení. No za ne lekárne zinkasovali od zdravotných poisťovní iba 18 miliónov korún a od pacientov 7 miliónov korún.
Samotné farmaceutické firmy hľadajú pri všetkých typoch liekov aj ďalšie choroby a zdravotné problémy, na ktoré možno používať už vyrábané lieky. „Pri antidepresívach býva iných indikácií ako depresia menej. V poslednom čase sa však začali niektoré prípravky používať napríklad pri  liečbe neuropatických bolestí. To sú napríklad bolesti nôh, ktoré vznikajú poškodením nervov diabetom,“ hovorí Angelika Szalayová, ktorá sa liekom venuje v analytickej skupine Health Policy Institute.
Antidepresíva však nie sú jediné, ktoré sa predpisujú pri depresii. Ďalšia skupina liekov, ktoré sa zvyknú predpisovať pri tejto chorobe, sú  anxiolytiká. Tie sa už zvyknú používať aj pri niektorých druhoch epilepsií, ale aj ako „tabletky na spanie“.  Podľa odhadov vlani za všetky lieky, ktoré sa zvyknú používať pri liečbe depresií, zaplatili spolu poisťovne a pacienti takmer miliardu korún.

Autor je šéfreportér Trendu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite