Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezident a olympionička

.martin Droppa . .časopis .téma

Nie je nijaké tajomstvo, že prezident Ivan Gašparovič sa prinajmenej rovnako dobre ako vo svojom úrade cíti medzi športovcami.

Nie je nijaké tajomstvo, že prezident Ivan Gašparovič sa prinajmenej rovnako dobre ako vo svojom úrade cíti medzi športovcami.


Takú silnú koncentráciu významných športovcov, ovenčených svetovými úspechmi a medailami, aká sa minulú stredu zišla v Liptovskom Mikuláši, mesto dlho nezažilo. Prišli pozdraviť dvojnásobnú olympijskú víťazku Elenu Kaliskú, slávnostne uvádzajúcu biografickú knihu Slzy zlata z divokej vody.
Vo svetle športových hviezd sa v prvých radoch leskli aj politici – od lokálnych zástupcov samospráv cez veľvyslanca Čínskej ľudovej republiky až po prezidenta Gašparoviča. „Nesmiem tu chýbať!“ priateľsky odpovedal prezident na otázku moderátora, čo pocítil, keď dostal od Kaliskej pozvanie na slávnosť. Pán prezident potom rozprával o svojom vrúcnom vzťahu k športu, „zlatých“ olympijských vodákov familiárne oslovoval Elenka a Miško, hovoril o svojej pezinskej Babe (s dôrazom, že nejde o žiadnu ženskú), o havárii na pretekárskom aute (skončil v lese medzi hubami – len nemal so sebou košík, do ktorých by zopár nazbieral). A tak... Pán prezident rozprával vskutku osobne aj úprimne, ani sa nepreriekol, aby si z neho médiá neuťahovali. Nedalo sa vyhnúť, aby neprišla reč i na finančne podvyživený slovenský vrcholový šport, a šport vôbec. Prezident na to myslí a všetkých ubezpečil, že na to myslí aj súčasný premiér a jeho vláda. Jednoducho – idyla.

Uvažovať o tom, či je alebo nie je účasť prezidenta a súčasne kandidáta na prezidenta republiky na takomto podujatí súčasťou jeho predvolebnej kampane, je na mieste. Aj keď to organizátori večera a jeho hlavná aktérka popierajú, je to tak. Športovci sa však zásadne politickým témam vyhýbajú. Elena Kaliská pre .týždeň potvrdila, že prezident prijal jej pozvanie na základe osobných priateľských vzťahov, ona jeho prítomnosť vníma ako prejav náklonnosti prezidenta k športu. A tak vlastne ani niet čo kritizovať, niet o čom diskutovať. Vari len o tom, ako dobre je byť prezidentom aj športovým fanúšikom v jednej osobe – a aké je to prospešné pre športovcov i pre prezidenta a prezidentského kandidáta. 
Prezident rýchlo prišiel aj odišiel. Ľud v Mikuláši si náhlu návštevu pochvaľoval: v zasneženom meste pred príchodom prezidentskej kolóny dokonale odpratali sneh a ľad z parkoviska a chodníkov pred Domom kultúry. Na klzkých schodoch bolo sucho ako v lete. Taký bol verejný osoh predvolebnej kampane, v rámci ktorej by Ivan Gašparovič mohol  navštíviť, napríklad, aj kysucké lazy.        
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite